Volg Rutger Bakt:

Pure chocolade ganache als taartvulling – recept

13 maart 2018 | Basisrecepten, Recepten | 12 reacties

Pure chocolade ganache als taartvulling – recept

 

Met dit basisrecept voor pure chocolade ganache kun je heel veel lekkere dingen maken. De ganache is zijdezacht en vol van smaak, perfect om te gebruiken voor taarten en gebak. Gebruik het bijvoorbeeld om kleine tartelettes mee te vullen (zoals die in dit recept), als laag in een stapeltaart, om cupcakes mee te besmeren of als vulling van een grote chocoladetaart. Let er op dat de verhoudingen van de ingrediënten anders zijn als je ganache wilt maken van melkchocolade of witte chocolade. De recepten daarvoor volgen nog.

Natuurlijk is de pure chocolade ganache zo al heel erg lekker, maar je kunt er nog extra smaken aan toevoegen en hem zo nog lekkerder maken. Meng bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp door de chocoladevulling om deze wat frisser te maken, doe er een theelepeltje mokka-extract door voor een fijne mokkasmaak of voeg een scheutje van je favoriete likeur toe. Let er bij het toevoegen van de likeur wel op dat de ganache niet te dun wordt. Je kunt in dat geval ook iets minder slagroom gebruiken en die hoeveelheid aan het eind als likeur toevoegen. Op dit recept zou ik dan zo’n 15-25 milliliter likeur gebruiken. Erg lekker zijn amandellikeur, sinaasappellikeur en koffielikeur.

Deze chocoladeganache combineert goed met onder andere verse frambozen, gezouten karamel en frisse sinaasappelcurd.

 

Ingrediënten

  • 150 ml slagroom
  • 1 el honing
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur

 

Bereiding: Pure chocolade ganache als taartvulling

Giet de slagroom en de honing een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze afkoelen op kamertemperatuur.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

12 reacties

  • Beantwoorden jacqueline 13 maart 2018

    Hoi rutger! Wat is dan vaak de tijd om het te laten opstijven? bv om een taart met af te smeren? Is het dan wijsheid in het een dag van te voren te maken?

    Groetjes Jacqueline

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Zelf maak ik het graag een dag van tevoren ja, dan heeft het ruim de tijd om op te stijven. Een aantal uur heb je zeker nodig, zeker 4.

  • Beantwoorden Annemieke 13 maart 2018

    Hoi Rutger, als je deze ganache wilt gebruiken als vulling in een taart.. is dit recept dan voldoende voor 1 taart van 20cm (2lagen) of is dit teveel/te weinig?

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Voor 2 lagen is dit net genoeg. Het worden geen hele dikke lagen dan.

  • Beantwoorden Maud Steenstra Toussaint 14 maart 2018

    Rutger ik heb nét de profiterol taart gemaakt en melkchocolade gebruikt. Ik zit enorm te wachten op je melkchocoladerecept. Het was wel lekker maar zelfverzonnen, jij weet ‘t vast beter. Ik geniet énorm van je boek. Groeten van Maud

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Wat leuk om te horen! Ik ga eraan werken!

  • Beantwoorden Adie Erkelens-Lamers 14 maart 2018

    Rudger je heb het over Mocca-extract maar hoe kom ik daar aan, ik zoek daar al jaren naar voor het maken van een mocca taart

  • Beantwoorden mirjam 20 maart 2018

    Mijn ervaring met ganache als vulling in een taart is dat deze vaak te stijf word en dat de taart bij het aansnijden uit elkaar valt. Kan je ook meer slagroom gebruiken zodat het geheel wat romiger blijft?

    • Beantwoorden Rutger 26 maart 2018

      Dat kan zeker: hoe meer room je gebruikt, hoe zachter de ganache wordt. Let er wel op dat als je deze ganache niet in de koelkast bewaard hij ook al heel romig is. Vaak zijn ganache te hard en korrelig omdat ze te koud worden geserveerd.

  • Beantwoorden Zara 23 maart 2018

    Hoi Rutger,

    Dank voor dit recept! Ik ben momenteel een beetje aan het spelen met verschillende chocolade vullingen/frostings voor een chocolade taart om te ontdekken welke ik het lekkerst vind. De variaties die ik nu heb:

    * Ganache zoals dit recept
    * Traditionele frosting op basis van boter/poedersuiker/cacao
    * Chocolade botercreme op basis van banketbakkersroom (jouw recept)
    * Cream cheese frosting met cacao

    Wat is jouw favoriet qua smaak/decoratie-mogelijkheden bijv. met spuitzak?

    Dank je wel – ook voor je mooie recepten!

    • Beantwoorden Rutger 26 maart 2018

      Het licht er heel erg aan waar ik het voor nodig heb. Voor een (cake/biscuit)taart of cupcake gebruik ik graag de botercreme, in zanddeeg vind ik deze ganache weer erg lekker. De traditionele frosting die jij beschrijft vind ik minder verfijnd van smaak, die gebruik ik eigenlijk nooit.

    Laat een reactie achter