Volg Rutger Bakt:

Cake voor stapeltaart bakken – basisrecept

30 november 2017 | Basisrecepten, Cake, Recepten | 74 reacties

Cake voor stapeltaart

 

Dit is het basisrecept voor een lekkere luchtige cake waarmee je een mooie (stapel)taart kunt maken. De ‘gewone’ cake is wat zwaarder en vind ik zelf minder geschikt om een stapeltaart mee op te bouwen. Het tegenovergestelde daarvan is biscuit, dat is juist heel luchtig, bevat geen boter en heeft wat minder smaak. Deze cake zit daar tussenin en is door de toevoeging van karnemelk en bakpoeder net wat luchtiger dan gewone cake, maar wel vol van smaak en textuur. Schrik trouwens niet van de karnemelk, daar proef je echt niets meer van terug. Het voordeel van karnemelk is dat het zuur in de melk reageert met het bakpoeder, waardoor de structuur van deze stapelcake nog lekkerder wordt. Behalve vanille-extract kun je het beslag ook op smaak brengen met bijvoorbeeld citroen- of limoenrasp.

 

Ingrediënten

Voor het cakebeslag

  • 275 gr boter, op kamertemperatuur
  • 425 gr suiker
  • 2 tl vanille-extract
  • ½ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 400 gr bloem
  • 60 gr maïzena
  • 2 el bakpoeder
  • 375 ml karnemelk

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Cake voor stapeltaart

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet drie bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helt daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk.

Verdeel het cakebeslag over de vormen en bak de cakes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als de cakes afgekoeld zijn kun je ze gebruiken om je taart mee te bouwen.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

74 reacties

  • Beantwoorden Truus de Mier 30 november 2017

    Dankjewel, dit gaan we zeker uitproberen. Altijd handig, een goed basisrecept.

  • Beantwoorden Ingrid 30 november 2017

    Goedemorgen Rutger, ik heb natuurlijk niet 3 bakblikken van dezelfde formaat.
    Is het mogelijk om het recept in 1 bakblik te doen?
    Dan probeer ik het na het afbakken wel in drieen te snijden.
    Maar hoe lang is dan de baktijd?

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Dat wordt wel lastig. De cake moet dan heel lang bakken, waardoor de buitenkant te droog wordt. Ik zou je toch adviseren om het dan in verschillende keren te bakken.

  • Beantwoorden Yvonne 30 november 2017

    Ha Rutger,
    Inderdaad fijn zo’n goed basisrecept.
    Kun je volgende keer laten zien hoe je deze verder opmaakt ?
    Groetjes,
    Yvonne

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Dat ga ik zeker doen. Er komt volgende maand al een hele leuke kersttaart mee online!

  • Beantwoorden Marieke 30 november 2017

    Hoi Rutger,

    Leuk z’n basis recept, die karnemelk toevoeging vind ik een goed idee. Ik heb al veel gebakken in mijn leven maar nog nooit zn stapeltaart gemaakt en staat nog een keer op mijn lijstje. Ik schrik van de hoeveelheid suiker. Ik hou van zoet maar té zoet vind ik echt niet lekker. Zou het ook met minder kunnen denk je? Als ik kijk naar de verhoudingen ei/boter zat ik te denken aan 275-300 gram suiker. Kortom: is er een reden dat er zoveel suiker in zit? (structuur, verhouding oid??). Dank alvast voor je uitleg! Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Hoi! De hoeveelheid suiker is niet heel anders dan een gewone cake, waar de verhouding 1 op 1 op 1 is. In dit recept is er 460 gram droge stof (bloem en maizena) op 425 gram suiker. De karnemelk kun je bij de boter en eieren optellen als natte ingrediënten, dus is de zoetheid gelijk aan (misschien nog net iets lager zelfs) een gewone cake. Bedenk dat het een taart wordt waar je met meer dan 20 mensen van kunt eten, dus dan valt de hoeveelheid ook wel weer mee. Je kunt altijd minder suiker proberen, maar zelf vind ik de structuur en smaak met deze hoeveelheden het lekkerst!

      • Beantwoorden Marieke 30 november 2017

        Top dankjewel voor je uitleg en je reactie! Helder! Zo had ik het nog niet eens bekeken ;). Ik ga het proberen

  • Beantwoorden Ingrid Meffert 30 november 2017

    Hoi Rutger, hier ben ik echt blij mee! Ik vind biscuit te los en vaak niet mooi te snijden (kruimelig) en dit zit er mooi tussenin. Ook ik vraag me af of het minder zoet kan, of je ook een deel bloem kunt vervangen door amandelmeel (en of dat écht iets toevoegt) en of je, als je een kleinere vorm gebruikt, hem voller kunt doen zodat je hem door kan snijden (maar eén keer de oven nodig)…… Lees het graag, alvast dabk!

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Hoi! De hoeveelheid suiker is niet heel anders dan een gewone cake, waar de verhouding 1 op 1 op 1 is. In dit recept is er 460 gram droge stof (bloem en maizena) op 425 gram suiker. De karnemelk kun je bij de boter en eieren optellen als natte ingrediënten, dus is de zoetheid gelijk aan (misschien nog net iets lager zelfs) een gewone cake. Bedenk dat het een taart wordt waar je met meer dan 20 mensen van kunt eten, dus dan valt de hoeveelheid ook wel weer mee. Je kunt een gedeelte van de bloem door amandelmeel vervangen, ik denk dat het wel lekker is en de cake extra rijk van smaak maakt. De vorm zou ik niet veel voller doen, dan liever in verschillende keren bakken.

  • Beantwoorden Fleur 30 november 2017

    Dag rutger,
    Wat kan ik het beste gebruiken ipv de karnemelk ivm koemelkallergie?

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Amandelmelk werkt waarschijnlijk ook heel goed.

  • Beantwoorden Ingrid 30 november 2017

    Oeps nog vergeten….wwat als je maar één vorm wilt vullen? Sommige dingen zijn moeilijk door drie te delen en ik weet ook niet of je dat zomaar kunt doen. Graag jouw advies want dit vind ik een belangrijk basisrecept! 😉

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Je kunt het recept prima door 3 delen om slechts 1 vorm te bakken. Alles bij elkaar in de vorm zou ik niet doen, dan duurt het heel lang voor de taart gaar is en wordt de structuur wat anders.

  • Beantwoorden Anita wouden 30 november 2017

    Dag Rutger,
    Mooi recept en een heel goede vervanger van biscuitdeeg, lijkt me.
    Wat vindt jij van de combinatie karnemelk met baking soda in dit recept?
    Ik hoor graag van je.

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan ook heel goed, alleen heb je van bakingsoda minder nodig dan van het bakpoeder.

  • Beantwoorden riet maaten 30 november 2017

    hoi rutger wat leuk dat die cake er op staat ik heb laats ook zo/n een gemaakt en toen met abrikozen jam er tussen gedaan . dat moet er wel dik tussen want anders trekt het er in .
    het was heel lekker fris zo\n stukje cake.

  • Beantwoorden ida 1 december 2017

    Hallo Rutger
    Kan ik ook Mild en Creamy van Alpro gebruiken dat is ook een Soya produkt en en zuurder dan amandelmelk

    ik hoor het graag

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Ik denk het wel, maar ken het product niet zelf, dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

      • Beantwoorden ida 14 december 2017

        Bedankt voor het antwoord Rutger,
        ik heb intussen 1 cake gebakken om te proberen met de Mild en Creamy met een beetje water gemengd en het is een heerlijk luchtige cake geworden en fijn van smaak en natuurlijk geheel lactose vrij !!

        Groetjes ida

        • Beantwoorden Rutger 14 december 2017

          Goed om te horen! Dankjewel voor de tip!

  • Beantwoorden Jacob 1 december 2017

    Dag rutger
    De oven is niet zo groot voor 3 bakblikken kan het eventueel ook om stebeurt gebakt worden

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan prima. En in goede heteluchtovens kun je ook twee lagen boven elkaar bakken.

  • Beantwoorden Noa 14 december 2017

    Hallo Rutger,
    Als er boter in een recept staat, wat voor boter gebruikt je dan?
    Bedankt!

  • Beantwoorden Helen Heslinga 16 december 2017

    Hoi Rutger,
    Je hebt mij bijzonder blij gemaakt met dit recept, precies op tijd voor het feestje van mijn jarige kleuter. Ik wilde al een tijd op zoek naar een recept voor een soort biscuit maar dan met meer smaak, meer richting cake. Maar ja … Tijd, of beter gezegd, gebrek aan tijd …… En opeens staat hier het felbegeerde recept gepost. ☺
    Perfecte taart mee gemaakt! Laag mascarpone, aangezoet met jam, laag zelfgemaakte aardbeienjam (75% fruit), bekleed met marsepein, helemaal top.
    Dankjewel Rutger!

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Supertof om te horen! Fijn dat jullie er van genoten hebben!

  • Beantwoorden Teunie 19 december 2017

    Hoi Rutger,

    Als je het vanille-extract wilt vervangen door citroenrasp, hoeveel moet je dan ongeveer gebruiken? En kun je de cakes ook al een dag eerder maken en inwikkelen in folie, of drogen ze dan teveel uit?

    • Beantwoorden Rutger 20 december 2017

      Ik zou dat de rasp van 1 citroen gebruiken. En je kunt ze heel goed een dag van tevoren maken en daarna luchtdicht verpakt bewaren.

  • Beantwoorden Karen 2 januari 2018

    Hoi Rutger,
    Ik dacht dat een zuur zoals karnemelk niet nodig was bij gebruik van bakpoeder? Zelfrijzend bakmeel is toch ook niets meer dan bloem met bakpoeder en dat heb je toch ook geen zuur bij nodig om te laten reageren?
    Ik dacht dat dit alleen voor baksoda gold. Of begrijp ik het nou tóch niet helemaal goed? Leg het me eens goed uit, als je wilt, Rutger!
    Groetjes,
    Karen

    • Beantwoorden Rutger 4 januari 2018

      Hoi Karen,
      Een zuur is ook niet nodig bij bakpoeder, maar ik vind het gebruik van karnemelk wel veel lekkerder in dit recept dan gewone melk. Vandaar deze combinatie, het kan namelijk ook geen kwaad om karnemelk te gebruiken in combinatie met bakpoeder.

  • Beantwoorden Sabrina 10 januari 2018

    Goedemorgen Rutger,

    Als ik er een chocolade cake van wil maken, kan ik er dan cacao aan toevoegen? Wat zou dan de verhouding cacao – bloem zijn? kan ik dan eventueel ook gewoon melk gebruiken ipv karnemelk (ivm smaak misschien)

    Alvast bedankt

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Je kunt voor een chocoladecake een gedeelte van de bloem vervangen door cacaopoeder. Op het hele recept zou ik maximaal 60 gram cacaopoeder gebruiken. Dit recept kan ook met gewone melk, alleen vind ik persoonlijk de smaak met karnemelk door het beslag lekkerder.

      • Beantwoorden Sabrina 15 januari 2018

        Bedankt voor uw antwoord, ga het proberen !
        Mvg

  • Beantwoorden Hèlen Kraaijenoord 10 januari 2018

    Kan je ook gewone melk in plaats van karnemelk gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Dat kan, alleen vind ik het met karnemelk altijd lekkerder en minder zwaar dan met gewone melk.

  • Beantwoorden Mirjam 17 januari 2018

    Hoi Rutger,

    Kan ik de boter vervangen door zonnebloemolie? Zo ja, hoeveel? Ik vind namelijk cakes met roomboter vaak droger dan wanneer ik zonnebloemolie gebruik. Ik hoor het graag van je.
    Gr. Mirjam

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Bij dit recept heb ik dat niet geprobeerd, dus daar durf ik geen antwoord op te geven.

  • Beantwoorden Louise 22 januari 2018

    Hoi Rutger,

    Wat een mooi bssisrecept! Ik wil jouw recept gebruiken om een 6 laags regenboogtaart van 20cm te maken. Ik dacht 20 minuten voor het bakken aangezien de laagjes dunner worden. Heb jij een tip voor een goede botercrème die qua hoeveelheid goed past bij jouw basisrecept?

    Groetjes, Louise

  • Beantwoorden Sharona 23 januari 2018

    Kan ik deze cakes ook van te voren maken en dan invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

      Dat kan heel goed!

      • Beantwoorden Jennifer 3 april 2018

        En hoe lang van te voren haal je ze er dan uit, om af te werken?

        • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

          Ik zou ze de avond van te voren in de koelkast leggen en daar laten ontdooien.

  • Beantwoorden Miranda 25 januari 2018

    Hoi rutger.

    Ook ik heb maar 1 vorm. Kan ik het beslag in de koelkast bewaren als ik er steeds 1 bak. Of moet ik het beslag delen en dan iedere keer even opnieuw maken?

    Gr miranda

    • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

      Je kunt het beslag gewoon op kamertemperatuur bewaren als je de bodems gelijk achter elkaar bakt.

  • Beantwoorden MIranda M 1 februari 2018

    Ik kwam op je website omdat ik een recept zocht voor een driptcake met honingvulling, zag het basisrecept taart. Ik heb inmiddels de 3 delen cake bakken, zag bij het eruit halen holle gaten aan de onderkant zitten. wat zou ik kunnen doen om dit te voorkomen/verbergen. ben wat aan het proberen. en heb je een idee hoe ik een dripttaart met honingvulling kan maken.

    • Beantwoorden Rutger 2 februari 2018

      Waarschijnlijk waren het grote luchtbellen die in je beslag zaten. De volgende keer kun je na het vullen van de vormen een paar keer met de vorm op het aanrecht tikken, zodat eventuele luchtbellen naar boven komen. Voor nu zou ik ze gewoon verhullen met de vulling. Uiteindelijk zal je er aan de buitenkant niks meer van zien.

  • Beantwoorden Jennifer 2 maart 2018

    Hoi Rutger,

    Hoe hoog is de bakvorm?

    Groetjes

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Die is 7,5 centimeter, maar zo hoog worden de cakes niet hoor. Met 5 centimeter red je het ook.

  • Beantwoorden Suzanne 9 maart 2018

    Hoi Rutger,

    Als ik mijn stapeltaart wil afsmeren met witte chocoladeganache, hoeveel ganache heb ik dan nodig? Ik vind het moeilijk een inschatting te maken. Alvast bedankt!
    Groetjes, Suzanne

    • Beantwoorden Rutger 10 maart 2018

      Hoi! Dat is lastig te zeggen en weet ik ook niet precies. Ik zou zeker 300-400 gram witte chocolade gebruiken voor een hoge stapeltaart.

  • Beantwoorden Anuschka 15 maart 2018

    Beste Rutger,
    Mijn zoontje heeft een ei allergie. Kan iets anders gebruiken ipv ei?

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Ik heb daar helaas nog weinig ervaring mee, dus ik durf je geen goede tips te geven.

  • Beantwoorden Tamara 27 maart 2018

    Beste Rutger,
    Welke bakvorm of cake pan adviseer jij qua hoogte en hoe hoog moet ik ze dan vullen?
    Ik twijfel tussen de 20 x 7,5 of 20 x 10

    Groetjes, Tamara.

    • Beantwoorden Rutger 31 maart 2018

      Het kan met beide, ze zullen niet boven de 7,5 centimeter uitkomen. Het beslag is voor drie lagen, dus als je 1/3 van het beslag gebruikt per vorm komt het helemaal goed!

  • Beantwoorden Jennifer 5 april 2018

    Hoi Rutger,

    Ik heb vanavond dit recept gemaakt en dan omgerekend voor een 15cm bakvorm.. Mijn cakes zijn ongv zo’n 2.5/3 cm hoog, kan dit kloppen? Ik ben namelijk een ander recept gewend, maar wilde een deze luchtigere variant proberen! Ik ben enorm benieuwd naar de smaak!:)

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Bij mij zijn ze tussen de 3 en 4 centimeter hoog, dus het klopt wel ongeveer.

  • Beantwoorden Kelsey 10 mei 2018

    Hi Rutger,
    Ik heb je recept geprobeerd en de smaak is erg lekker! Helaas worden ze bij mij alleen niet 5 cm maar 2,7cm., weet jij waar dit aan ligt?

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Klopten alle ingrediënten? Had je vormen van 20 centimeter doorsnede en was het bakpoeder nog dicht en houdbaar?

      • Beantwoorden Kelsey 14 mei 2018

        De cake was 26cm diameter en ik heb alle ingrediënten keer 1,69 gedaan. De bakpoeder was net nieuwe. Wellicht heb ik daar dan toch te weinig van in gedaan? Ook was de boter niet 100% smeuïg naar nog kleine brokjes. Kan dat er ook mee te maken hebben?

        • Beantwoorden Rutger 21 mei 2018

          Het is wel belangrijk dat alles goed door elkaar gemengd is. Probeer echt een boter op kamertemperatuur te gebruiken. Het omrekenen zou verder moeten kloppen. Ik durf je niet te zeggen waar het dan aan lag.

  • Beantwoorden Ilse van den Berg 2 juni 2018

    Zooooooooo lekker!!
    Ik ben bezig met een cijfertaart, zocht daar een lekkere cakeachtig recept voor. Deze dus! Ik heb geen vierkante vorm (moet uiteindelijk de 4 maken) dus beslag op bakpapier op de bakplaat gedaan, één kant afgezet met een cakeblik zodat het min of meer een vierkant is. Eerste laag is nu uit de oven, lekkerrrrrrrrrrr!! Dit is een blijvertje: cake heeft al een lekkere smaak, combineert mooi met de tussenlagen van wittechocolade botercreme en frambozenmousse.

    Dank wederom voor dit fantastische recept. Jouw recepten kloppen altijd, dat is echt zó fijn!

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Wat een leuk idee! en heel tof om te horen dat je zo blij bent met mijn recepten!

  • Beantwoorden Leonneke 11 juni 2018

    Hi Rutger! Klinkt als een toprecept! Heb jij ideeën voor de tussenlagen bij deze taart? En doe je dan steeds dezelfde tussenlaag, of kun je ook 2 dingen combineren?

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2018

      Er zijn heel veel vullingen mogelijk. Van jam’s tot botercrème en van ganache tot curd. Kijk eens bij de basisrecepten voor inspiratie. Meer dan 1 vulling is zeker lekker!

  • Beantwoorden Wilma 16 juni 2018

    Hoi Rutger. Het is een zeer smakelijke cake…..zeker als hij goed zou lukken neem ik aan. Mijn cake wilde niet gaar worden. Ik heb een grotere vorm en een kleinere gebruikt. Na een half uur kwam de prikker er nog nat uit. De gebruikte hoeveelheden en temperatuur (180 hetelucht) klopten voor zover ik weet. Heb jij enig idee waar ik het fout kan hebben gedaan.

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2018

      Hoi. Wat gek. Ik ga er vanuit dat je alles goed afgewogen hebt en geen ingrediënten bent vergeten? heb je een extra oventhermometer om te checken of de temperatuur van je oven ook echt 180 graden is?

  • Beantwoorden Saskia 22 juli 2018

    Hoi Rutger,

    Ik heb deze cakes nu 2 keer gemaakt, maar er gaat steeds iets mis. Ze komen luchtig en gaar (dateprikker komt droog uit de cake) uit de oven maar na even verdwijnt alle lucht. De cake is dan mega compact en lijkt net alsof hij niet gaar is.
    Heb jij enig idee wat ik fout doe?

    • Beantwoorden Rutger 23 juli 2018

      Hoi Saskia. Dat is heel gek. Wellicht zijn ze toch net iets te kort gebakken, waardoor ze instorten tijdens het afkoelen.

  • Beantwoorden Astrid 25 juli 2018

    Hallo rutger!
    ik ben reuze benieuwd naar dit recept en ga ik binnenkort zeker eens proberen.
    is dit het soort recept wat ze in Amerika vaak gebruiken als ze dus die mooie stapeltaarten maken?
    wij gebruiken hier vaak biscuit maar in Amerika cake dacht ik.
    Ik heb vanmiddag het volgende recept gebruikt, maar ik moet zeggen dat ze toch erg vettig aanvoelden, ik heb ze nu eerst in de vriezer gedaan om er over paar dagen mee aan de slag te gaan.
    is dit recept vergelijkbaar als die van jou?
    groetjes astrid.

    • Beantwoorden Rutger 28 juli 2018

      Zo te zien is het recept dat jij hebt gebruikt op oliebasis, dat maakt de cake wel vettiger. Verder durf ik niet te zeggen hoeveel de taarten op elkaar lijken. Dat is een kwestie van uitproberen en proeven.

  • Beantwoorden Rosanne 5 augustus 2018

    Hoi,
    Ik wil eind Augustus een themataart maken voor mijn zoontje, dus platen cake of biscuit (al vind ik dat eigenlijk niet zo lekker als cake) bakken en in de juiste vorm snijden voordat ik hem afsmeer met botercreme.
    Kan ik dit recept ook op een grote rechthoekige plaat bakken? en zoja hoelang moet het dan?

    Oh en als ik mijn taart volledig afsmeer met botercreme,kan deze dan buiten de koelkast die dag?

    Groetjes en ga zo door!

    • Beantwoorden Rutger 6 augustus 2018

      Hoi! Dit beslag kun je daar zeker voor gebruiken. Hoelang je het bakt is afhankelijk van de grootte van de plaat en dikte van de cake. Goed in de gaten houden dus en testen wanneer het gaar is. Boter crème zou ik altijd in de koelkast bewaren, zeker midden in de zomer.

    Laat een reactie achter