Het leuke van een curd is dat je het eigenlijk met elke vrucht (of combinatie van vruchten) kunt maken. Al eerder maakte ik deze mango-passievruchtcurd. Vandaag ga ik voor een frisse sinaasappelcurd. Door in dit curd recept zowel het sap als de rasp van de sinaasappels te gebruiken, met daarbij een vleugje citroensap, krijgt de curd een mooie volle en frisse smaak. Als je de sinaasappel curd wat steviger wilt, zodat je deze bijvoorbeeld als taartvulling kunt gebruiken, roer dan als de pan van het vuur komt 1-2 geweekte gelatineblaadjes door het mengsel.

Sinaasappelcurd
Ingrediëntenlijst
  • Voor de sinaasappel curd
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 1 el citroensap
  • 1 ½ sinaasappel, rasp
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr suiker
  • 5 eidooiers, losgeklopt
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Sinaasappelcurd

Doe het sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelrasp, de boter en de suiker in een hittebestendige kom en roer alles door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eidooiers toe en roer het mengsel goed door. Zet de kom terug op de bain-marie en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt. Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.

Haal de sinaasappelcurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Giet de curd in een gesteriliseerde pot en bewaar hem in de koelkast.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Jonna@burgertrutjesNL 2017-03-31 08:59:05

Oh dit lijkt mij lekker! HIer wil je altijd wel een potje van in huis hebben. Past overal bij

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-31 14:07:12

Dat klopt! Hier thuis ook echt een favoriet :)

Beantwoorden
Elin 2017-03-31 16:37:52

Als je nou een lemoncurd wil maken (want niks is lekkerder bij scones) kan je dan de sinaasappel hier 1 op 1 vervangen door citroen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-04-01 06:10:49

De verhouding is daar net wat anders voor, het recept daarvoor komt nog een keer online!

Beantwoorden
Janien Voorhaar 2017-04-01 09:45:30

Ziet er lekker uit. Hoelang is het houdbaar?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-04-03 20:52:34

Met zekerheid durf ik dat niet te zeggen, maar in de koelkast zeker wel een week.

Beantwoorden
Rene 2017-07-15 16:57:52

Heerlijk recept.
Lekkere frisse sinaasappelsmaak.
Heb er een eigen twist aan gegeven en er een scheutje Grand Manier door gedaan.
Goddelijk.?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-07-19 23:06:02

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Marja 2017-12-04 16:53:26

Hoi Rutger,
Kun je ipv gelatineblaadjes ook gelatinepoeder gebruiken? En hoeveel wegen jouw gelatineblaadjes? Ik weet dat de langwerpige 2 gram wegen, maar ik heb ooit online gelatineblaadjes gekocht en die zijn 1.4 gram! Ze zijn ook vierkant. Vandaar ook mijn vraag over het gewicht.
En kun je poeder en blaadjes gewoon hetzelfde gebruiken, qua gewicht bedoel ik?
Veel vragen, ik weet het...maar ik weet het graag zeker!
Alvast bedankt en tot een volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:07:01

Hoi Marja. Je kunt gelatineblaadjes 1 op 1 vervangen door hetzelfde gewicht aan gelatinepoeder. Mijn gelatineblaadjes wegen 1.66 gram (12 in een pakje van 20 gram).

Beantwoorden
Marja 2017-12-12 12:20:14

Hoi Rutger,

Bedankt voor je antwoord. Het is me duidelijk nu. Ik ga wegen.
Groetjes, Marja.

Beantwoorden
MA
Karin 2017-12-23 14:42:39

Hoi Rutger, zo de eerste voorbeding voor Kertst zit erop. Net sinaasappelcurd gemaakt hij is superlekker. Bedankt voor je duidelijke recept.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-12-24 14:20:36

Geniet er van! Fijne dagen!

Beantwoorden
mirjam 2018-01-18 19:26:23

hoe lang van te voren kan je deze slof maken

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-01-22 00:54:08

Ik neem aan dat je de sinaasappelslof bedoelt. De bodem en curd kun je enkele dagen van tevoren maken. De Italiaanse meringue is het lekkerst op de dag zelf of de dag erna.

Beantwoorden
Els Pasmans 2020-02-29 08:45:36

Hoelang kan ik curd bewaren

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-03-03 10:43:06

In de koelkast 1-2 weken.

Beantwoorden
Naomi 2020-12-31 11:18:37

Dit recept is hier thuis een hit. Zeker in combinatie met de Eton Mess of simpel door de kwark als een verwentoetje

Beantwoorden
NA
L 2021-03-12 12:21:12

Kan ik de curd eten als ik zwanger ben?

Beantwoorden
L
Rutger 2021-03-15 10:56:51

In principe kan het, als je schoon en nauwkeurig werkt en de temperatuur goed meet. Voor alle zekerheid zou ik zelf gepasteuriseerd ei gebruiken of het niet eten.

Beantwoorden
Elles 2022-07-23 11:59:16

Hoi Rutger, kan je dan gepasteuriseerd eiwit kopen, ik zie nl. nergens gepasteuriseerde eierdooiers

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-07-25 15:25:44

Gepasteuriseerde eidooiers kun je bij groothandels kopen. Met enkel eiwit gaat dit recept niet lukken.

Beantwoorden
Lien 2021-07-17 10:09:18

Ik zou deze vulling graag maken voor de sinaasappelslof. Kan ik dit al op voorhand maken en op de moment zelf nog een blaadje gelatine erbij doen voor ik hem in de taartbodem giet of moet ik het echt alles de dag zelf klaarmaken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-21 14:00:51

Je kunt het van tevoren maken. De (in ruim water geweekte) gelatine zou ik er wel direct na het maken van de curd bij doen, dus als deze nog warm is. Anders lost de gelatine namelijk niet op.

Beantwoorden
Lucienne 2021-09-13 14:24:25

Kan ik ook stevia i.p.v. suiker gebruiken voor de sinaasappelhuid en hoe is de verhouding dan. Ik hoor het graag. Alvast bedankt

Beantwoorden
LU
Rutger 2021-09-20 08:00:56

Daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Liz Boom 2021-10-08 15:04:45

Dankjewel voor het duidelijke recept. Ik heb wat mandarijnsap gebruikt, dat gaat ook heel goed samen.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-13 10:46:48

Heerlijk! Graag gedaan!

Beantwoorden
Desiree 2022-05-05 18:10:45

Bij mij bleef hij erg dun. Toen de thermometer 80 graden aan gaf was het nog erg dun. Heb het nog een minuut of 6 langer verwarmd. Werd nauwelijks dikker. Heb er uiteindelijk een half blaadje gelatine in gedaan. Nu afwachten hoe de curd er uit ziet wanneer hij is afgekoeld. Kan ik het eventueel opnieuw verhitten en er meer gelatine in doen mocht dat nodig zijn? Ik wil het graag gebruiken voor een slof.

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-05-08 19:32:04

Als je de curd tot zeker 85 °C hebt verhit, dan moet deze dik genoeg worden. Heb je overal de juiste hoeveelheden van aangehouden?

Beantwoorden
Anoniem 2022-10-01 21:21:41

Welke smaken gaan hier samen mee als je een laagjes taart maakt?
Is er bv fruit nog lekker bij in of bepaalde smaak biscuit of smbc?

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.