Volg Rutger Bakt:

Cupcakes bakken – recept

10 november 2017 | Basisrecepten, Cake, Recepten | 9 reacties

Cupcakes bakken recept

 

Een goed basisrecept voor cupcakes is onmisbaar! Deze cakejes zijn makkelijk en snel te maken en erg lekker van smaak. Vaak wordt er melk door een cupakebeslag gemengd, maar in plaats daar van heb ik gekozen voor zure room. Dit geeft een fijne smaak aan de cupcakes en zorgt voor een zachte en luchtige structuur van de cake. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren afmaken, bijvoorbeeld met roomkaasglazuur, botercrème, mokka-botercrème of een lekkere laag ganache (bijvoorbeeld die uit dit recept).

 

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 190 gr bloem
  • 220 gr suiker
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼  tl zout
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 ½  tl vanille-extract

 

Cupcakes bakken recept

 

Bereiding: Cupcakes

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes.

Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe alle andere ingrediënten hierbij en mix dit tot een gladde massa in ongeveer 1 minuut. Vul de papieren vormpjes voor 2/3 met het beslag. Een makkelijke manier om dat te doen is met een ijslepel. Meer uitleg daarover vind je in dit artikel!

Bak de cupcakes in 22 tot 26 minuten goudbruin en gaar. Haal ze direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Met ditzelfde recept kun je ook mini-cupcakes bakken. De baktijd zal dan iets korter zijn, zo’n 16 tot 20 minuten.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden Marleen 21 januari 2018

    Als ik dit recept aanhoud, vallen de cakejes helemaal uit elkaar na het bakken. Het is echt een berg kruimels. Wat doe ik verkeerd?

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Heb je misschien met hete lucht gebakken? Dat de cupcakes daardoor te droog zijn geworden?

      • Beantwoorden Marleen 22 januari 2018

        Nee, dat heb ik niet…

        • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

          Probeer de baktijd dan de volgende keer iets te verkorten of de temperatuur iets te verlagen, per oven kan dat verschillen.

  • Beantwoorden Corrie 13 februari 2018

    Bij mij lukte het recept ook niet. Het grootste deel liep weg uit de vormpjes en mijn hele oven zat onder. Toch had ik de 2 eidooiers goed gesplitst. Wat er over was was een berg kruimels die deels vast bleef plakken aan de vorm maar toch ook niet echt droog was.

    • Beantwoorden Rutger 20 februari 2018

      Heel bijzonder. Had je de cupcakevormpjes wel in een metalen tray staan?

      • Beantwoorden Corrie 20 februari 2018

        Ja de papieren vormpjes in een metalen tray en tot 2/3 van de papieren vormpjes gevuld.

        • Beantwoorden Rutger 22 februari 2018

          Ik weet niet zo goed wat er dan mis is gegaan. Kan het niet verklaren helaas.

          • Corrie 22 februari 2018

            Dank je wel in ieder geval. Ik ga het binnenkort nog wel eens proberen. Vandaag weer koekjes uit de bakbijbel gebakken en die waren weer heerlijk!

    Laat een reactie achter