Wie kent ze niet: worstenbroodjes gemaakt van brooddeeg en met een heerlijke vulling van gehakt. Zelf worstenbroodjes maken stond al een tijd op mijn wensenlijst voordat ik er echt een keer mee aan de slag ging. Met het uitkomen van de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand had ik geen excuus meer om het niet te doen. En gelukkig maar, want deze worstenbroodjes zijn echt onwijs lekker. In de Broodbijbel vind je naast dit worstenbroodjes recept nog ruim 170 andere broodrecepten. 

Met dit recept kun je 22 heerlijke worstenbroodjes maken.

Zelf worstenbroodjes maken – Recept

Wat is een worstenbroodje precies?

Met dit recept maak je smaakvolle Brabantse worstenbroodjes. Waar een Belgisch worstenbroodje of een saucijzenbroodje gemaakt is met bladerdeeg, zijn Brabantse worstenbroodjes gemaakt van een zacht brooddeeg en dat is wat we ook voor dit recept gebruiken. Van origine waren worstenbroodjes bedoeld om vlees langer houdbaar te houden, maar tegenwoordig zijn worstenbroodjes gewoon een heerlijke lekkernij.

Deze Brabantse worstenbroodjes zijn gevuld met gehakt en ik gebruik een vulling van half-om-half gehakt. Je kunt eventueel ook alleen rundergehakt of varkensgehakt gebruiken als je dat wilt. Gebruik je alleen rundergehakt? Houd er dan wel rekening mee er bij rundergehakt meer vocht vrijkomt.

Zelf worstenbroodjes maken – Recept

Worstenbroodjes bewaren

Hoe en hoelang kun je worstenbroodjes bewaren? Zelfgemaakte worstenbroodjes bewaar je 2-3 dagen in de koelkast. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren voor 2-3 maanden. Zorg dat je ze goed luchtdicht verpakt en laat ze voor gebruik ontdooien in de koelkast.

Je kunt ze eventueel voor het serveren nog 5-10 minuten oppiepen in een voorverwarmde oven op 180°C.

Zelf worstenbroodjes maken – Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 g tarwebloem
  • 200 g melk
  • 30 g verse gist
  • 125 g boter
  • 25 g basterdsuiker
  • 8 g zout
  • 25 g losgeklopt ei
  • Voor de gehaktvulling
  • 750 g half-om-halfgehakt
  • 110 g paneermeel
  • 110 g water
  • 75 g losgeklopt ei
  • 15 g worcestersaus
  • 10 g zout
  • 1,5 g nootmuskaat
  • 1 g peper
  • Verder nodig
  • strooibloem
  • 50 g losgeklopt ei
  • geklaarde boter (zie tip onderaan)
Broodbakbol banner desktop

Hoe maak je worstenbroodjes? Stap voor stap recept

Wil je weten hoe je zelf de lekkerste worstenbroodjes op tafel zet? De bereiding van worstenbroodjes is op te delen in verschillende stappen die ik je hieronder stap voor stap uitleg. Je start het met maken van opgebolde bolletjes deeg, maakt vervolgens de gehaktvulling en vormt daarna de worstenbroodjes. Tot slot bak je de worstenbroodjes tot ze goudbruin zijn.

Deeg voor worstenbroodjes maken

Doe de ingrediënten voor het deeg (tarwebloem, verse gist, basterdsuiker, melk, boter en het losgeklopte ei en zout) in een kom. Meng alles en kneed het minimaal 8 minuten tot een goed en soepel deeg.

Verdeel het deeg in 22 stukjes en bol ieder stukje deeg glad op. Deeg opbollen doe je als volgt: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje.

Leg de bolletjes op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Heb je geen deegkleedje? Dan kun je ook een theedoek gebruiken. Laat de bolletjes vervolgens 20 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

Gehaktvulling maken

Terwijl de deegbolletjes rijzen, kun je de vulling voor de worstenbroodjes maken. Doe het half-om-halfgehakt, paneermeel, water, losgeklopte ei en zout en de worcestersaus, nootmuskaat en peper in een kom en meng alles goed door elkaar. Verdeel de vulling vervolgens in 22 delen en maak hier 22 worstjes van.

Worstenbroodjes maken

Met de deegbolletjes en de worstjes kun je nu de worstenbroodjes gaan maken. Pak een deegbolletje en sla hem plat zodat de lucht eruit is. Rol tot een ovaal plakje en leg een worstje in het midden van het deeg. Vouw het deeg dicht en leg het worstenbroodje op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul alle deegbolletjes met een worstje, totdat er 22 worstenbroodjes op de bakplaat liggen. Bestrijk ze met een losgeklopt ei. Laat de broodjes nogmaals rijzen, ditmaal voor 60 minuten.

Worstenbroodjes bakken

De laatste stap is het bakken van de worstenbroodjes. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Zet de met bakpapier beklede bakplaat met de gerezen worstenbroodjes in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 240 °C zodra je de bakplaat in de oven doet. Bak de worstenbroodjes in 8 tot 10 minuten goudbruin. 

Maak in de tussentijd geklaarde boter. Dit doe je als volgt: doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Als de boter smelt, ontstaan er twee vloeistoffen. Geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht. Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft. Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.

Haal de gebakken broodjes uit de oven en bestrijk ze direct na het bakken met de geklaarde boter.

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (41)
Renate Smijs 2018-05-18 20:04:42

mijn man is bakker, dus wie weet kan ik zo eens met hem de strijd aangaan!! (en winnen natuurlijk!!)

Beantwoorden
RE
Anneke 2018-05-20 05:54:16

Broodbakken is mij door mijn moeder geleerd. Zijnis nu 87 jaar en bakt nog iedere dag haar eigen brood. Ik hoop ook nog heel lang te kunnen bakken en als ik dat kan doen met de broodbijbel op het aanrecht erbij, dan is dat fantastisch .

Beantwoorden
AN
Belg voor het leven 2018-09-22 07:12:20

Hallo Rutger, één vraagje, mag ik in plaats van zelf deeg te maken ook kant en klare bladerdeeg gebruiken? Ik ben namelijk niet zo goed in het maken van deeg. Carl.

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-09-24 07:52:07

Hallo Carl. Het deeg in dit recept kun je niet 1 op 1 vervangen door bladerdeeg. Je kunt wel bladerdeeg gebruiken, dan worden het een soort saucijzenbroodjes, maar dan moet het recept verder ook wat aangepast worden. Ze moeten dan bijvoorbeeld langer bakken en op een andere temperatuur. Probeer toch eens zelf dit deeg te maken. Als je de uitleg volgt moet het lukken!

Beantwoorden
maikel 2019-06-09 09:14:14

hallo rutger

ik had een vraag hoeveel 110 g water en hoe krijg je ei afgewogen ? en welke gehakt is tegen woordig half om half gehakt

met vriendelijke groetjes

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-06-17 14:52:07

Hoi. Water kun je gewoon afwegen, door een glas of litermaat op de weegschaal te zetten. Als je een ei losklopt kun je deze ook op die manier wegen. En elke slager heeft gewoon half om half gehakt, half varkensvlees en half rund.

Beantwoorden
martin 2019-10-30 06:06:32

Hallo Rutger

Kan voor het gehakt ook alleen mager runder gehakt gebruikt worden,
of is de 50/50 runds, varkens gehakt gewoon noodzakelijk?

MVG
Martin

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-04 09:15:57

Het vet in het varkensgehakt maakt de broodjes en de worst wel echt zoals ze horen. Tijdens het bakken trekt het vet uit het gehakt ook iets in het brooddeeg, wat de worstenbroodjes extra lekker maakt. Je kunt ook alleen rundergehakt worden, maar dan zullen ze iets droger worden.

Beantwoorden
Willemien 2019-12-23 11:56:14

Rutger, kan ik ipv verse gist ook droge gist gebruiken en zo ja heb ik dan net zoveel gram nodig ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-12-24 09:59:18

Dat kan zeker. Je hebt dan 10 gr nodig. Meer over de verschillende soorten gist en het omrekenen daarvan vind je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Suzanne 2020-01-30 13:11:01

Kan je hiervoor ook American (witte bloem) gebruiken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-02-03 09:21:00

Zeker! Amerikaanse bloem bevat vaak meer eiwitten en is daarom perfect voor brooddeeg.

Beantwoorden
Britt 2020-02-20 13:26:51

Hallo Rutger, kunnen de worstenbroodjes ook ingevroren worden? Indien dit mogelijk is, kan dit dan beter vóór of na het afbakken?

Beantwoorden
BR
Rutger 2020-02-23 14:38:18

Hoi! Na het bakken kun je ze heel goed invriezen!

Beantwoorden
Naomi 2021-09-28 15:21:52

Moet ik ze dan na het invriezen eerst ontdooien? En dan nog 8 min op 180 graden bijv?

Beantwoorden
NA
Rutger 2021-10-03 17:55:01

Eerst ontdooien is verstandig. En 8 minuten op 180 °C is perfect!

Beantwoorden
Jacqueline 2020-03-08 19:26:54

Zijn fantastisch gelukt , echt heerlijk !

Beantwoorden
JA
Kristel 2020-04-09 10:40:44

Hi, hoe lang kan je ze bewaren na het afbakken?

Beantwoorden
KR
Rutger 2020-04-14 09:46:42

De eerste twee dagen zijn ze het lekkerst, maar als je ze invriest kun je ze veel langer bewaren.

Beantwoorden
joppe 2021-05-25 11:20:14

hoi ik ben met een klasgenoot dit recept gaan overschrijven voor school
en we gaan het thuis bakken het ziet er goed uit groetjes van joppe en simone

Beantwoorden
JO
Julien 2020-06-17 00:05:15

Leuke recepten

Beantwoorden
JU
Bo Vossen 2021-01-05 11:31:50

Deze waren zooooo lekker!! Dankjewel voor dit recept. Wij wonen in Bangladesh en had echt nog eens zin in typische Brabantse worstenbroodjes. Gehakt heb ik vervangen door kippengehakt omdat hier geen varkensgehakt beschikbaar is. Maar met de nodige kruiden en wat extra boter waren ze toch super lekker geworden. Me happy!!

Beantwoorden
BO
Rutger 2021-01-11 10:50:12

Heel erg leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Patricia 2021-01-06 17:32:02

Hoi! Hoeveel broodjes krijg ik uit dit recept?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-01-11 10:35:52

22 stuks, zoals in het recept vermeld staat.

Beantwoorden
Chantal 2021-01-08 13:19:34

Super! Voor de thuisbakker heel goed te doen. Het was smullen.

Beantwoorden
CH
Tineke 2021-02-01 09:39:51

Hoi Rutger,

Zijn de oventemperaturen voor de conventionele oven of voor de hete luchtoven?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-02-01 11:04:06

Hoi. Allen voor onder- en bovenwarmte, tenzij anders vermeld. Hier lees je er meer over: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Annemarie 2021-02-02 12:02:45

Hoi hoi
Bij het deeg staat doe alle ingedienten in een kom. Dus in alle enthousiast alles in de kom. Veder in het recept zie ik dat de ei voor iets anders nodig was. Misschien er even bij vermelden ?

Gr

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-08 12:19:14

Hoi. Excuus, ik heb het verduidelijkt. De 25 gram ei gaat overigen wel door het deeg.

Beantwoorden
gerrie kunen 2021-02-07 08:55:22

wat is de temperatuur van bladerdeeg dan Rutger

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-02-08 11:48:30

Bedoel je om af te bakken? Meestal 200-220 °C, maar er zijn uitzonderingen. Het recept voor saucijzenbroodjes vind je hier: https://rutgerbakt.nl/hartige-recepten/saucijzenbroodjes-recept/

Beantwoorden
Alie 2021-04-16 19:20:21

Nu wil ik worstenbroodjes maken nu heb ik alleen magere melk in huis kun je dat ook gebruiken of kun je dan beter met karnemelk doen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-04-19 17:19:10

Je kunt ook prima magere melk gebruiken.

Beantwoorden
joppe 2021-05-25 11:22:07

hoi ik ben joppe en ik ga het bakken met mijn klasgenoot het ziet er lekker uit

Beantwoorden
JO
Simone 2021-05-25 11:24:44

HOi Rutger wij willen graag een weetje over je worstenbroodjes

Beantwoorden
SI
Pannekoekenbakker 2021-07-28 03:28:43

Hoi Rutger,
bedankt voor dit recept! Gemaakt in China, en erg goed gelukt. De witte bolletjes zijn ook erg lekker trouwens (zeker met een zelfgemaakte kroket!)
Groetjes!

Beantwoorden
PA
Mario 2021-09-16 15:12:47

wel lastig dat de meeste keukenovens niet zo warm kunnen.
ik zal ze wel eens in mijn dutch oven proberen te maken met een grotere hoeveelheid kool.

Beantwoorden
MA
Anoniem 2021-11-11 11:35:12

Ik heb dit recept gemaakt en het gehakt vervangen door vega gehakt en ze zijn zo goed gelukt! Dit recept komt in mijn receptenboekje :-)

Beantwoorden
AN
Lisa 2021-11-26 13:58:50

Gisteren gemaakt en zelf een beetje met kruiden van gehakt gespeeld. Super lekker alleen is het gehakt wat aan de droge kant. Heb je tips om droge gehakt te voorkomen?

Beantwoorden
LI
Trix 2021-12-19 13:28:56

leg 8 sneetjes witbrood in een bak water,laat ongeveer m uur weken,dan door de vergiet en goed laten uitlekken,evt met een theedoek uitknijpen
Vervang dit door de paneermeel en het water
Gehakt krijgt op deze manier meer body en krimpt niet in👍🏻

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-11-30 13:53:39

Had je half om half gebruikt? Dat wordt al minder snel droog.

Beantwoorden
Sjanet 2021-12-24 09:19:30

Hoi Rutger kan ik het eitje weg laten of vervangen?

Beantwoorden
SJ
Lex 2021-12-26 10:14:16

Hi Sjanet, dit kan zeker. Het maakt het deeg wel anders, maar nog steeds overheerlijke worstenbroodjes

Beantwoorden
LE
Sjanet 2021-12-24 09:19:56

Hoi Rutger kan ik het eitje weg laten of vervangen?

Beantwoorden
SJ
Jean 2021-12-24 12:51:40

Hi Rutger,

Vraagje: kan ik ze een tweede keer opwarmen? Als ik ze vandaag maak en morgen pas op wil eten, bedoel ik

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-27 14:11:03

Dat kan perfect!

Beantwoorden
Eefje 2021-12-28 23:48:55

Hoi Rutger,

Ik heb altijd al zelf worstenbroodjes willen maken, we zijn er gek op!

2 vraagjes voordat ik verder kan:
- wat is een deegkleedje waar de bolletjes op moeten rijzen? Ik heb die namelijk niet, kan ik daar ook iets anders voor gebruiken?
-in het recept staat: Laat 60 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.hoe kan ik dat het beste doen? Kan dat ook in een stoomoven? Hoeveel graden en hoeveel vocht dan?

Bedankt alvast!

Groetjes Eefje

Beantwoorden
EE
Rutger 2021-12-29 08:21:26

Hi. Je kunt ook een theedoek gebruiken in plaats van deegkleedje. Meer over rijzen lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-brood-bakken-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
Annelien 2022-01-08 13:34:56

Waarom moet je geklaarde boter gebruiken en niet gewoon alle gesmolten boter?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-11 09:26:11

Geklaarde boter geeft een mooier resultaat.

Beantwoorden
Mirella 2022-01-09 13:08:54

Hi Annelies,

Ik was niet super nauwkeurig met het klaren van de boter waardoor er na het afkoelen witte plekjes op van de boter op de broodjes zaten, dit zag er niet zo smakelijk uit.
Daarbij gelezen dat ongeklaarde boter ranzig kan gaan smaken wat je met geklaarde boter niet hebt.

@rutger: gisteren voor het eerst gemaakt. Makkelijk en heerlijk! Bedankt weer voor dit fijne recept!

Groetjes Mirella

Beantwoorden
MI
LIly 2022-01-09 15:20:04

Het lekkerste Worstenbroodjesrecept wat ik gevonden heb.

Beantwoorden
LI
Anneloes 2022-01-15 12:53:51

Ze zijn héérlijk! Ik heb alleen rundergehakt gebruikt, maar ik vind het zeker niet droog. Zoveel lekkerder als uit de winkel!!! Bedankt voor het recept. Duurt even, maar dan heb je ook wat.

Beantwoorden
AN
Ranko 2022-01-19 13:58:35

Beste Rutger kun je basterdsuiker vervangen door gewone suiker?

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-01-22 12:34:45

Zeker, neem dan fijne kristalsuiker.

Beantwoorden
Cissy 2022-02-24 13:11:10

Hoeveel gram zijn de deegbolletjes?

Beantwoorden
CI
Rutger 2022-03-01 09:34:13

Zo'n 40-45 gram.

Beantwoorden
etienne 2022-03-02 11:35:20

maak het wat uit of het donkere of lichte bastertsuiker is?

Beantwoorden
ET
Rutger 2022-03-07 15:28:38

Voor dit recept kun je het beste witte basterdsuiker gebruiken.

Beantwoorden
bernita 2022-03-17 20:04:17

heb deze meerdere keren gemaakt super recept

Beantwoorden
BE
Miep 2022-03-30 16:52:39

Ik woon 8 jaar in Ierland en de sausage rolls hier vind ik echt niet lekker smaken. Dus toen ik dit recept zag en de positieve reacties erbij, was ik meteen enthousiast. Er is hier geen half om half gehakt verkrijgbaar, dus heb ik alleen rundergehakt met een wat hoger vetpercentage gebruikt. Mijn gezin kon niet wachten met testen toen ze uit de oven kwamen. Ze zagen er ook zo mooi uit! En de smaak is net als vroeger toen we nog in Brabant woonden!! Geweldig lekker! Hartstikke bedankt Rutger!

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-03-31 10:36:16

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Nelly 2022-04-09 15:44:34

Ik bak ze met grote regelmaat, ik woon als rasechte Branbantse 6,5 jaar in Hongarije dus ook hier niet te koop.

Beantwoorden
NE
Dorien 2022-05-06 19:56:55

Ik zie dat dit al door heel veel Nederlanders in het buitenland is gemaakt. Ik woon zelf in Ghana 😄
Ik krijg het niet op 1 bakplaat, kun je dan beter 2x achter elkaar bakken of 2 platen tegelijkertijd? Bij achter elkaar heeft 1 plaat wel meer rijstijd…

Beantwoorden
DO
Rutger 2022-05-08 19:27:42

Hoi. Ik zou het toch achter elkaar doen. Het verschil in rijstijd is redelijk klein. En je vormt ze ook niet allemaal tegelijk.

Beantwoorden
Flor 2022-06-06 11:17:24

Wat een geweldig recept! Wij wonen in Spanje en maken regelmatig deze heerlijke worstenbroodjes. Makkelijk maar vooral erg lekker. Dankjewel Rutger voor je fantastische recepten. Koken en bakken in mijn hobby en na vele recepten te hebben geprobeerd kan ik zeggen dat uw recepten goed zijn en altijd lukken!

Beantwoorden
FL
Esther 2022-06-16 16:55:40

Hoi, ik heb je recept geprobeerd, lekker. Alleen komen mijn broodjes nogal hard uit de oven. Hoe kan ik zorgen voor wat zachtere broodjes?

Beantwoorden
ES
Marie 2022-07-04 13:27:14

Geweldig recept!!! Ik heb ze gemaakt omdat ik in het buitenland woon en ze zo miste. Zo van genoten, lekkerder heb ik ze nog niet eerder gegeten, zo vers 😍.

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.