Volg Rutger Bakt:

Zelf vla maken: vanillevla, karamelvla & chocoladevla

4 februari 2018 | Basisrecepten, Desserts, Recepten | 17 reacties

Zelf vla maken: vanillevla, karamelvla & chocoladevla

 

Zelfgemaakte vla is veel lekkerder dan de gekochte versie en helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Ik geef je de recepten voor vanillevla, karamelvla en chocoladevla. Maar met wat kleine toevoegingen maak je met deze recepten ook heel gemakkelijk hopjesvla, stracciatella-vla en bitterkoekjesvla!

Welke vla is jouw favoriet?

 

Ingrediënten

Voor de vanillevla

  • ½-1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 75 gr suiker
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Voor de karamelvla

  • 170 gr suiker
  • 45 ml water
  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Voor de chocoladevla

  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 100-125 gr suiker (125 voor de zoetekauwen)
  • 50 gr cacaopoeder
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

 

Zelf vla maken: vanillevla, karamelvla & chocoladevla

 

Bereiding: Vanillevla

Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe deze samen met het leeggeschraapte stokje en 900 milliliter van de melk in een pan. Breng dit aan de kook. Meng intussen de suiker en de maïzena met de rest van de melk. Klop daar als laatste de eidooiers door en meng dit door tot een egale massa. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal dikker worden en gaan binden. Laat de vla 1-2 minuten doorkoken en giet hem vervolgens door een fijne zeef in een schaal. Bedek de vla met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat. Laat de vla afkoelen en klop hem voor gebruik nog kort door met een garde. Deze vla is ook heel lekker met stukjes bitterkoek erdoor of met geraspte chocolade, zo krijg je een soort stracciatella-vla.

 

Bereiding: Karamelvla

Doe de suiker en het water in een pan en kook daar een goudbruine karamel van. Een stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel vind je hier. Blus de karamel af met 900 milliliter van de melk. Let op, dit gaat spatten en bruisen en de karamel gaat klonteren. Dit is normaal, de karamel lost op als de melk verder verwarmd wordt. Breng de melk en de karamel aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de overige 100 milliliter melk, het merg uit het vanillestokje en de maïzena tot een papje. Klop daar als laatste de eidooiers door. Bereid de karamelvla verder als de vanillevla. Naar smaak kun je nog wat zeezout toevoegen, dat maakt de karamelsmaak nog intenser. Voor zelfgemaakte hopjesvla vervang je 75 milliliter van de melk door sterke koffie.

 

Bereiding: Chocoladevla

Bereid de chocoladevla als de vanillevla en voeg daarbij het cacaopoeder tegelijk met de maïzena toe.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

17 reacties

  • Beantwoorden Dorien 4 februari 2018

    Hoi Rutger,
    Wat een leuk recept, dat ga ik zeker proberen.
    Zou het ook mogelijk zijn om dit met sojamelk of lactosevrije melk te maken?

    • Beantwoorden Rutger 5 februari 2018

      Dat kan prima!

      • Beantwoorden Jan de Hoon 21 mei 2018

        hallo rutger ik woon in de filipijnen maar ik kan hier niet aan vanille stokjes komen wel vanillesuiker en vloeibare vanille wat kan ik het beste gebruiken

        • Beantwoorden Rutger 21 mei 2018

          Hallo! Ik zou dan vloeibare vanille gebruiken. Ik denk dat dat de puurste smaak heeft.

  • Beantwoorden Nanda 4 februari 2018

    Wat een leuk idee, ga ik zeker een keer proberen!

  • Beantwoorden Nellie 4 februari 2018

    Hoe lang kan je deze vla bewaren in de koelkast

  • Beantwoorden Inge 5 februari 2018

    Vandaag de karamelvla gemaakt. Heerlijk!!! Veel lekkerder dan uit een pak.

    • Beantwoorden Rutger 11 februari 2018

      Superleuk om te horen!

  • Beantwoorden Cho 10 februari 2018

    Dag Rutger,

    Bedoel je met afkoelen dat het in de koelkast moet afkoelen of gewoon op kamertempratuur?
    Vandaag trouwens de pitabroodjes gemaakt, top recept. Proefde echte de kruiden van onze roots.

    • Beantwoorden Rutger 11 februari 2018

      Goed om te horen dat de pitabroodjes zo in de smaak vielen! Het beste is om de vla eerst op kamertemperatuur af te laten koelen en daarna in de koelkast.

  • Beantwoorden Pieta Verwijs 15 februari 2018

    Gisteren de gele vla gemaakt, vandaag gegeten. Verrukkelijk!

  • Beantwoorden Sandra 7 maart 2018

    Ga morgen de vanille maken…maak.normaal met custart maar vind het veel te zoet….heb er nu al zin in

  • Beantwoorden Marina 1 april 2018

    Beste Rutger, in de 1e plaats, allemaal leuke en duidelijke recepten. Wel vraag ik me bij de vla af, waarom deze nog door een fijne zeef moet.

    Met vriendelijke groet, Marina

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Om eventuele klontjes (ei, maizena) of grove stukjes vanillestok eruit te halen.

  • Beantwoorden Christina 29 april 2018

    Hoi hoi Rutger, kan ik ook vanille extract gebruiken ipv stokjes? Zo ja, hoeveel? En als ik ananas vla wil maken, wat moet ik met de ananas doen?
    Bedankt voor je leuke recepten!

    • Beantwoorden Rutger 29 april 2018

      Hoi! Ik zou 2 theelepels vanille-extract op een liter melk gebruiken. Met ananasvla heb ik nog geen ervaring. Mij lijkt het het lekkerste om verse ananas door afgekoelde vanillevla te mengen voordat je het gaat serveren.

    Laat een reactie achter