Volg Rutger Bakt:

Zelf speculaaskruiden maken – recept

12 november 2017 | Basisrecepten, Recepten | 9 reacties

Zelf speculaaskruiden maken – recept

 

Speculaaskruiden, ook wel koekkruiden genoemd, zijn meerdere specerijen in een mengsel. Je kunt het kopen, maar veel leuker (en lekkerder) is om het zelf samen te stellen. De samenstelling van kan verschillen, maar de basis bestaat uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Het leuke van zelfgemaakte speculaaskruiden is dat je er echt je eigen signatuur aan kunt geven. Je kunt van een specerij iets meer nemen, of juist minder, waardoor het echt jouw melange wordt! Perfect om te gebruiken in bijvoorbeeld deze speculaasbrokken of dit gevulde speculaas, maar ook heel leuk om als cadeautje te geven, zodat anderen aan de bak kunnen met jouw kruidenmelange. Dit is mijn favoriete recept voor speculaaskruiden!

 

Ingrediënten

  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl gemalen kardemom

 

Zelf speculaaskruiden maken – recept

 

Bereiding: Speculaaskruiden

Meng alle specerijen met elkaar en bewaar ze luchtdicht tot je ze gaat gebruiken. Voeg voor extra pit ½ tot 1 tl gemalen witte peper toe.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

9 reacties

  • Beantwoorden Jenneke van Maurik 12 november 2017

    Dank je wel ik sla het op

  • Beantwoorden Wil 12 november 2017

    Dank je wel Rutger ! Echt top !

  • Beantwoorden Annelies 12 november 2017

    Dankjewel Rutger, hier ben ik erg blij mee.

  • Beantwoorden Belg voor het leven 12 november 2017

    ‘k wist niet dat ’t zo eenvoudig was, Bedankt Rutger.

  • Beantwoorden Wim 12 november 2017

    Waarom werken we niet met grammen, een theelepel van de een is de theelepel van de ander niet.

    • Beantwoorden Rutger 12 november 2017

      Hallo Wim. Zoals beschreven bij de FAQ gebruik ik maatlepels, dus een theelepel heeft altijd een inhoud van 5 ml. Om deze kruiden goed te kunnen afwegen zou je een precisieweegschaal nodig hebben, die op de 0,01 gram nauwkeurig weegt. Helaas heeft bijna niemand die. In dit recept maakt het verder niet uit welke maat theelepel je gebruikt, als je maar voor alle specerijen dezelfde theelepelmaat gebruikt, dan blijft de verhouding kloppen.

  • Beantwoorden Hoipipeloi 12 november 2017

    Rutger, heb jij misschien ook het recept voor pepernoten? Die heerlijke taaie gek gevormde brokjes?
    Recepten die je tegenkomt zijn eigenlijk altijd de pepernoten…ik zou ze graag eens langs zien komen!
    Dank je wel!

    • Beantwoorden Rutger 12 november 2017

      Hoi! Die heb ik (nog) niet helaas. Wellicht volgend jaar, de sinterklaasrecepten voor dit jaar zijn al klaar.

  • Beantwoorden Marja 14 november 2017

    Bedankt voor dit recept. Super makkelijk te maken want deze specerijen heeft iedereen wel in huis. Ik koop ze nooit weer in elk geval, maar ga heerlijk jouw recept gebruiken. En….nu ik weet wat er precies in zit kan ik eindelijk mijn vriendin in Engeland blij maken! Zij wil zo graag weten wat speculaaskruiden zijn, de samenstelling bedoel ik. Want daar zijn ze natuurlijk niet te koop. Ik verheug me er nu al op.
    Heel erg bedankt voor het recept, ook namens mijn Engelse vriendin!

  • Laat een reactie achter