Volg Rutger Bakt:

Zandkoekjes bakken – recept

3 januari 2018 | Basisrecepten, Koek & koekjes, Recepten | 33 reacties

Zandkoekjes bakken

 

Koekjes bakken is altijd een feest om te doen! Van dit makkelijke recept voor zandkoekjes wordt iedereen blij! Deze zandkoekjes waren denk ik één van de eerste dingen die ik vroeger met mijn moeder bakte. Samen het deeg kneden, uitrollen met de deegroller, uitsteken met leuke vormpjes, de koekjes met ei bestrijken en het versieren van het deeg; ik vond het helemaal geweldig om te doen! En nu nog steeds hoor! Koekjes blijven één van de leukste dingen om te bakken. Dit recept is de basis van heel veel koekjes en iedereen kent ze wel. Zeker met kinderen zijn deze zandkoekjes erg leuk om te bakken!

Je kunt de koekjes extra pit geven door bijvoorbeeld cacaopoeder of speculaaskruiden door het deeg te mengen of door ze voor het bakken te beleggen met (gehakte) noten, gember of sukade. Na het bakken kun je een glazuur maken van poedersuiker met een beetje eiwit of water en de koekjes daarmee decoreren, of gebruik daar getempereerde chocolade voor.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • ½ ei
  • ¼ tl zout
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp, optioneel en/of
  • 1 tl vanille-extract

Verder nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt

 

Zandkoekjes bakken

 

Bereiding: Zandkoekjes

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter. Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je natuurlijk opnieuw uitrollen.

Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

33 reacties

  • Beantwoorden Sylvia 3 januari 2018

    Zou je ze ook op een of andere manier zonder ei kunnen maken?
    Alvast bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 4 januari 2018

      Het ei in het deeg kun je vervangen door een eetlepel melk, en je kunt de koekjes ook bestrijken met melk voor een glans.

  • Beantwoorden Lidwien 4 januari 2018

    Hoi Rutger,
    Ik heb een deegrol met kattenpatroon. Zijn deze koekjes daar ook geschikt voor, of zie je na het bakken niets meer van de katten?

  • Beantwoorden Marja 4 januari 2018

    Hoi Rutger,
    Wat een lekker makkelijk en “straight forward” recept. Je kunt hier idd alle kanten mee uit en dat is zo fijn aan een basis recept. En aangezien jouw recepten altijd goed kloppen wordt dit mijn basis recept voor zandkoekjes. Ik heb er eentje, maar die lopen erg uit waardoor het nogal eens een koek wordt, een hele bakplaat vol met aaneen gekleefde koekjes en dat is ook geen gezicht! Dus bedankt voor je recept, ik ben er blij mee.
    Groetjes en tot een volgende keer. En natuurlijk de allerbeste wensen voor 2018!
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 4 januari 2018

      Goed om te horen! Voor jou ook een heel mooi 2018!

  • Beantwoorden Nienke 9 januari 2018

    M’n neefje van 3 is gek op bakken, dus vanmiddag samen deze koekjes gemaakt. Hij mocht kneden, vormpjes uitsteken, met ei bestrijken en hij vond het heerlijk! Bedankt voor je lekkere recept!

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Heel leuk om te horen! Graag gedaan!

  • Beantwoorden Donna 11 januari 2018

    Ik had geen witte basterdsuiker. En heb dus bruine gebruikt. Ik ben benieuwd of ze nu toch gaan smaken 😱
    Het deeg staat nu in de koelkast.

  • Beantwoorden Donna 11 januari 2018

    Ik had géén witte basterdsuiker en heb nu bruine gebruikt, hopelijk smaakt dat ook 😱

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      De koekjes zullen wat donkerder zijn en meer karamel-achtig qua smaak, maar zeker niet minder lekker denk ik.

  • Beantwoorden kitty greven 25 januari 2018

    hallo rutger kan ik dat recept gebruiken oor de taartletters die nu zo in zijn het kan ook met sloffendeeg welke loopt het weinigste uit .Op cp gebruiken ze mixen maar dat wil ik niet. mvg kitty greven

    • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

      Hoi! Kan je iets duidelijker zijn wat je bedoelt? Ik heb geen idee wat taartletters zijn. En cp?

  • Beantwoorden kitty greven 26 januari 2018

    halllo Rutger had U mijn vraag gelezen

    • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

      Helaas kan ik niet dagelijks alle vragen beantwoorden, maar inmiddels heb ik hem gelezen.

  • Beantwoorden Annet 26 januari 2018

    Hoi Rutger,

    Bedankt voor je recept voor koekjes! Lekker simpel om te maken, maar zo lekker! Eindelijk een goed deeg voor het uitsteken van koekjes en die na het bakken ook mooi zijn gebleven qua vorm. Mijn zoontje heeft er voor het bakken nog smarties in gestopt en ze zijn heerlijk geworden! We gaan dit recept zeker nog eens gebruiken!

    • Beantwoorden Rutger 28 januari 2018

      Super! Leuk idee met de smarties!

  • Beantwoorden Pijlio 16 maart 2018

    Hoi Rutger,

    Wat gebeurt er als ik het deeg niet een uur laat rusten?
    ik ga met een groep bakken en dan wil ik liever in 1 stuk door gaan…

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Het is wat lastiger uit te rollen en bakt net iets minder bros, maar het kan prima hoor!

  • Beantwoorden Lidy van Noort 17 maart 2018

    Ik heb het deeg niet laten rusten, de kinderen konden niet wachten 😉. Echt nog nooit zulke lekkere zandkoekjes gegeten!

  • Beantwoorden Marja 30 maart 2018

    Zou niet dit recept ook zonder boter kunnen maken maar met bijvoorbeeld olie?

    Zo ja hoeveel olie zou ik dan moeten gebruiken?

    Alvast fijne paasdagen

    • Beantwoorden Rutger 31 maart 2018

      Dat is helaas niet mogelijk voor deze koekjes.

  • Beantwoorden Marleen Koopman 26 april 2018

    Hoi, het is zeker een erg lekker recept, maar ik voeg altijd meer bloem erbij omdat het deeg plakt. Doe ik misschien iets verkeerd?

    • Beantwoorden Rutger 29 april 2018

      Het mag bij het kneden wat plakken. Na het rusten in de koelkast is dat over als het goed is.

  • Beantwoorden Annemarie 28 april 2018

    Beste rutger. Kan ik ook lichtbruine basterd suiker gebruiken? Gr.

    • Beantwoorden Rutger 29 april 2018

      Zeker. De koekjes zullen dan iets anders van kleur zijn en de smaak zal wat meer karamellerig zijn.

  • Beantwoorden Annemarie 28 april 2018

    En hoeveel speculaaskruiden adviseer je? Alvast bedankt.

    • Beantwoorden Rutger 29 april 2018

      Zo’n 2 eetlepels door het deeg geeft de koekjes een fijne smaak.

  • Beantwoorden Debbie 20 mei 2018

    Rutger, deze koekjes zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Bedankt!

  • Beantwoorden Michaela 6 juni 2018

    Ik wil graag een chocoladevariant maken. Hoeveel cacao moet ik dan toevoegen en moet ik dan minder bloem toevoegen? Alvast bedankt.

    Groetjes Michaela

    • Beantwoorden Rutger 10 juni 2018

      Je kunt 25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

    Laat een reactie achter