Volg Rutger Bakt:

Zachte witte bolletjes bakken – recept

25 mei 2018 | Brood, Lunch, Ontbijt, Recepten | 11 reacties

Zachte witte bolletjes

 

Versgebakken broodjes zijn het allerlekkerste. Zo ook deze simpele, maar smaakvolle zachte witte bolletjes. Met dit recept bak je 15 zachte witte bolletjes, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Het recept voor deze bolletjes is afkomstig uit Broodbijbel van van Hiljo Hillebrand. In dit naslagwerk vind je meer dan 170 recepten, van simpele broodjes tot worstenbroodjes en van grote broden tot roombroodjes. Ideaal voor als je graag zelf brood bakt dus!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

Verder nodig

 

Bereiding: Zachte witte bolletjes

Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe.

Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op (zie de tip onderaan dit artikel). Leg ze op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.

 

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Margreet Moes 25 mei 2018

    Eindelijk een goed recept voor broodjes. Bedankt!

  • Beantwoorden Nadia 25 mei 2018

    Hoi Rutger, wat de boter betreft wat voor boter bedoel je precies? En wat de basterdsuiker betreft kan ik iets anders gebruiken? Ik woon in het buitenland en dat verkopen ze hier helaas niet

    • Beantwoorden samantha 25 mei 2018

      ik woon ook in het buitenland, hier verkopen ze ook niet iets van basterdsuiker of speciale botersoorten , ik gebruik altijd gewone kristalsuiker als ik geen basterdsuiker heb, misschien dat dat ook gewoon werkt hier (?)

      • Beantwoorden Sylvia 31 mei 2018

        Gewone suiker is geen probleem maar persoonlijk zou ik dan iets minder gebruiken (klein schepje). De suiker is wat grof dus je kan het oplossen in de warme melk. De gist is overigens dol op suiker dus ook dat kan geen kwaad. Dit is hoe ik het doe in iedergeval. Succes!!!

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Je kunt ook fijne suiker gebruiken. En gewone boter is prima geschikt voor dit recept.

  • Beantwoorden G.Lampe 25 mei 2018

    Ik kan het niet vinden wat je met geklaarde boter bedoeld

  • Beantwoorden Bianca 25 mei 2018

    Ik woon ook in het buitenland en ook geen basterdsuiker hier…. ben erg nieuwschierig wat het antwoord is!

  • Beantwoorden Laura 4 juni 2018

    Nou, deze waren lekker zeg!! Bedankt voor het duidelijke en super lekkere recept.
    Groetjes Laura

  • Laat een reactie achter