Volg Rutger Bakt:

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

8 februari 2018 | Bakhulp | 4 reacties

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

 

In recepten wordt regelmatig bakpoeder gebruikt, maar steeds vaker kom je ook baking soda (zuiveringszout in het Nederlands) tegen. Wat de verschillen tussen beide zijn leg ik je in deze bakhulp uit.

 

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Beide ingrediënten zorgen voor het rijzen van een deeg of beslag, maar het zijn twee verschillende producten. Bakpoeder is een samengesteld poeder; de ingrediënten zijn een carbonaat en een zuur. Ook wordt er nog zetmeel gebruikt als vulmiddel/stabilisator. Carbonaat zorgt tijdens het bakken, in combinatie met vocht uit het deeg of beslag en het zuur, voor de vorming van koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat je deeg of beslag rijst. Wil je controleren of je bakpoeder nog goed werkt? Doe dan een beetje van het poeder in een kommetje met wat warm water. Als het gaat bubbelen dan is het nog prima te gebruiken.

Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Het werkt alleen als er ook een zuur wordt gebruikt (wat in samengesteld bakpoeder al standaard zit). Denk daarbij aan karnemelk, yoghurt, azijn of citroen (sap of rasp). Ook honing en basterduiker (dat bestaat uit suiker en invertsuikersiroop, voor meer info kijk hier) werken redelijk in combinatie met baking soda. Soms worden baking soda en bakpoeder ook beide gebruikt, het zuur in het bakpoeder zorgt dan dat de baking soda goed zijn werk kan doen. In sommige recepten gebruik ik liever baking soda, omdat het resultaat daar lekkerder mee wordt dan met bakpoeder. Bijvoorbeeld in deze supersimpele koekjes. Om te testen of je baking soda nog goed werkt doe je daarvan ook een klein beetje in een kommetje en overgiet je dat met wat kokend water en een scheutje azijn of citroensap. Gaat het bubbelen, dan werkt het nog goed.

 

Waar koop je baking soda?

Bakpoeder is in elke supermarkt verkrijgbaar, baking soda is iets lastiger te vinden. Het is te koop bij de grotere supermarkten en bij toko’s. Je koopt het in pakjes of verpakt per 5 gram in kleine zakjes. Let er wel op dat de zakjes in verhouding ongeveer 8 keer zo duur zijn als een grotere verpakking. Als je het dus vaker gaat gebruiken zou ik zeker voor de grotere gaan.

 

Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?

Het kan, alleen wordt het eindresultaat vaak wel net iets anders. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

4 reacties

 • Beantwoorden hilda 9 februari 2018

  Rutger, U maakt soms gebruik van “roomversteviger”. Waar is dat te koop ? Ook in Belgie? Dank op voorhand. Hilda

  • Beantwoorden Rutger 11 februari 2018

   Hallo Hilda. Voor zover ik weet is dat ook gewoon als Klopfix in de supermarkt te koop in België.

 • Beantwoorden petra 24 mei 2018

  beste Rutger, was is koolzuur (poeder) precies? Ik vind dit in een recept voor boterbiesjes …

  • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

   Voor zover ik weet is koolzuur hetzelfde als bakingsoda (zuiveringszout). Dit kun je tegenwoordig bijna in elke supermarkt kopen.

  Laat een reactie achter