Volg Rutger Bakt:

Wafels bakken – basisrecept

7 oktober 2017 | Basisrecepten, Overig, Recepten | 21 reacties

Wafels basisrecept

 

Dit is mijn basisrecept voor wafels met bakpoeder. Eerder deelde ik al dit recept voor oud-Hollandse kermiswafels, maar dat beslag heeft even de tijd nodig om te rijzen. In dit beslag geen gist, dus ook geen rijstijd. Hierdoor zijn deze wafels in kortere tijd te bakken. Het bakpoeder en de opgeklopte eiwitten zorgen voor een lekkere luchtige wafel. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst! Eventueel kun je ze ook van tevoren maken en voor het serveren nog even oppiepen in de oven. En je kunt ze zelfs invriezen. De wafels zijn neutraal van smaak, dus het lekkerste met een topping. Hier vind je mijn vijf favoriete toppingen voor op deze wafels!

Wat is jouw favoriete wafeltoppinng? Ga je voor vers fruit? Of toch voor chocolade? Of allebei?

 

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 250 gr bloem
  • 1 ½ el bakpoeder
  • 2 eidooiers
  • 30 gr suiker (eventueel meer, naar smaak)
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zout
  • 250 ml karnemelk (eventueel kun je tot 125 ml extra karnemelk toevoegen, het beslag wordt dan dunner en de wafels daardoor wat zachter)
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 2 eiwitten

Verder nodig

  • boter of bakspray, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereiding: Wafels

Doe de bloem, het bakpoeder, de eidooiers, suiker, het vanille-extract, zout en de karnemelk in een kom en klop dit door elkaar tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter toe en meng dit er doorheen.

Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten op tot zachte pieken. Klop de eiwitten vooral niet te ver door. Spatel de helft van de opgeklopte eiwitten door het beslag. Doe dit voorzichtig en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Voeg als het goed gemengd is de rest van de eiwitten toe en spatel ook die erdoor.

Verwarm een wafelijzer voor, op middelmatige warmte, en vet het in met wat boter of bakspray. Schep met een ijslepel het wafelbeslag in het ijzer en bak de wafels in 4 tot 6 minuten goudbruin en knapperig.

Bestrooi de wafels flink met poedersuiker en serveer ze warm.

 

Foto’s Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

21 reacties

  • Beantwoorden Michelle 7 oktober 2017

    Oooh lekker. Bedankt voor het recept. Als topping ga ik voor aardbeien met slagroom. Of als toetje met een bolletje ijs en kersen.

  • Beantwoorden Mariette Steenhuis 7 oktober 2017

    Bedankt voor het recept. Ik ga ze snel maken. Heerlijk met aardbeien met slagroom. Of gewoon met roomboter en poedersuiker….mmmmm

  • Beantwoorden Jenneke van Maurik 7 oktober 2017

    Dank je wel voor het recept, heerlijk met aardbeien ♥♥ en slagroom 🙂

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Klassieke combinatie, maar zo lekker!

  • Beantwoorden Mieke Schepens 7 oktober 2017

    Mjammie! Allebei moet kunnen, het is tenslotte zaterdag.
    Dank voor het recept.
    Warme groet.

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Inderdaad! Waarom kiezen als het allebei kan! Geniet er van!

  • Beantwoorden Annelies 7 oktober 2017

    Hmmm, heerlijk! Ik begin al te watertanden als ik denk aan een wafel met warme kersen en wat amandelschaafsel.

  • Beantwoorden Truus de Mier 8 oktober 2017

    Nouja zeg, hoe wist jij dat wij vandaag wafels als ontbijt wilden gaan maken!

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Dat voorgevoel had ik al!

  • Beantwoorden José 8 oktober 2017

    Rutger, ik heb ’n vraagje voor al jouw recepten…
    Hoeveel gram is bij jou 1 tl. en 1/2 tl. en 1 el?
    Ik heb nl. zo’n setje maatlepels waarbij 1 theelepel 5 ml. is…..

    • Beantwoorden Rutger 11 oktober 2017

      Hoi! Ik gebruik ook die maatlepels. De grammen verschillen per ingrediënt, zout is zwaarder dan kaneel, en bakpoeder is weer lichter. Al je de maten met de maatlepels afmeet zit je helemaal goed!

  • Beantwoorden Ingrid 15 oktober 2017

    Hoi Rutger, ik heb geen wafelijzer maar een wafelstok waarvan je de aangeschroefde vorm van ijzer half in de frituur doopt en dan laat de wafel los (je hebt ze in allerlei vormen, ik heb de ster). Iets van vroeger denk ik. Is jouw beslag daarvoor ook geschikt?

    • Beantwoorden Rutger 16 oktober 2017

      Hoi Ingrid. Voor zover ik weet is dat een ander recept, ik denk niet dat die met dit beslag gaan lukken.

  • Beantwoorden Mickey 18 oktober 2017

    Kan ik i.p.v. karnemelk ook gewone melk gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 23 oktober 2017

      Dat kan, alleen vind ik zelf de smaak met karnemelk lekkerder.

  • Beantwoorden marie 24 oktober 2017

    Hoi Rutger mijn beslag is heel erg dik!!
    Heb wat meer karnemelk toe gevoegd dus de dikte was goed maar de wafels bleven dun na t bakken en smakeloos!

    • Beantwoorden Rutger 30 oktober 2017

      Het beslag hoort redelijk dik te zijn. Waarschijnlijk dat de smaak door de extra karnemelk niet zo goed was.

  • Beantwoorden Cath 28 oktober 2017

    Hoeveel wafels krijg je met dit recep. Dit wordt traktatie op school😊

    • Beantwoorden Rutger 30 oktober 2017

      Dat ligt helemaal aan de grootte van je wafelijzer, ergens tussen de 6 en 12.

  • Beantwoorden Maartje 8 december 2017

    Het deeg is vrij vast, er in gieten gaat niet echt handig. Klopt dat?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Klopt, het gaat makkelijker om het er met een ijslepel in te scheppen. Als je wilt kun je iets meer karnemelk toevoegen aan het recept, het beslag wordt dan wat dunner en de wafels worden wat zachter.

    Laat een reactie achter