Volg Rutger Bakt:

Stoofperenbeignets, abrikozenbeignets & bananenbeignets

29 december 2017 | Feestdagen, Oud & Nieuw, Recepten, Taart & gebak | 6 reacties

Stoofperenbeignets, abrikozenbeignets & bananenbeignets

 

Iedereen kent de klassieke appelbeignets die met oud & nieuw gebakken worden. Maar wist je dat je met datzelfde beslag ook heel makkelijk beignets van ander fruit kunt maken? En hoe leuk is het om een grote schaal met verschillende soorten beignets te serveren op oudjaarsavond? Onwijs feestelijk! Dit zijn mijn drie favoriete variaties op de klassieke appelbeignets!

Gebruik bereide stoofpeertjes, gekocht of zelfgemaakt (bijvoorbeeld zoals in dit recept). Snijd de stoofperen in parten en dep ze goed droog met keukenpapier voordat je ze door het beslag haalt.

Wel gedroogde abrikozen minimaal een nacht in een vloeistof naar keuze. Dat kan gewoon water zijn, maar ook vruchtensap of een combinatie van water en bijvoorbeeld amandellikeur. Laat de gewelde abrikozen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier voordat je ze door het beslag haalt.

En de laatste variant is misschien wel een bekendere, maar hij blijft zó lekker. Banaan! Snijd de banaan daarvoor in stukken en haal deze door het beignetbeslag. Als je wilt kun je de banaan nog bestuiven met wat kaneel voordat je hem in het beslag dompelt.

 

Ingrediënten

Voor de beignets

  • fruit naar keuze, zie bovenstaande uitleg
  • 200 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 250 ml bier
  • 1 ei, losgeklopt

Verder nodig

  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereiding: Stoofperenbeignets, abrikozenbeignets & bananenbeignets

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Bereid het fruit voor als in bovenstaande tekst is beschreven.

Meng voor het beslag de bloem en het zout in een kom. Voeg geleidelijk aan het bier toe en mix dit tot een glad beslag. Voeg als laatste het ei toe en meng dit nog kort door. Haal het fruit door het beslag zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Laat ze met behulp van twee vorken in de hete olie glijden. Bak de beignets 4 tot 6 minuten tot ze goudgeel zijn en keer ze halverwege.

Laat de beignets uitlekken op een paar lagen keukenpapier en serveer ze (lauw)warm, bestoven met poedersuiker. Afgekoelde beignets kun je kort opwarmen in de oven op 160 °C.

 

Foto: Erik Spronk

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Carla 29 december 2017

    Lekker hoor, dit recept. Hoelang van te voren zou je ze kunnen maken dat ze nog goed op te piepen zijn met oudjaarsdag/avond?

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2017

      Het lekkerst zijn ze natuurlijk zo vers mogelijk, maar een dag eerder kan ook. Veel eerder zou ik ze niet maken, dan worden ze erg slap.

  • Beantwoorden Adrie Zandbergen 29 december 2017

    Verse Ananas is een heel ‘dankbare’ vrucht om beignets van te maken! Je kunt zeker ook blik ananas gebruiken, maar de verse ananas is meer ‘tangy’

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2017

      Ook een hele lekkere variant inderdaad! Dankjewel!

  • Beantwoorden Diana 29 december 2017

    Kan ik ze ook in de oven bakken? Eventueel met olie in de schaal?

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2017

      Dat gaat helaas niet lukken. Het kan wel in een pan op het fornuis, gevuld met olie.

    Laat een reactie achter