Volg Rutger Bakt:

Spritsen – recept

1 mei 2017 | Koek & koekjes, Recepten | 11 reacties

 

Een tijdje terug plaatste ik dit artikel over cakes met verschillende vetstoffen.  Omdat ik ook benieuwd was wat de effecten van verschillende vetstoffen bij koekjes zijn, nam ik ook hier de proef op de som. Hiervoor gebruikte ik onderstaand spritsenrecept, dat ik heb gemaakt met margarine, boter en een combinatie van beide (50/50).

 

Wat zijn de verschillen?

Bij het verwerken van de vetstoffen viel het op dat de margarine een zachter, iets makkelijker te verwerken deeg opleverde. Om de spritsen van het boterdeeg te vormen moet je behoorlijk wat kracht kunnen zetten met de spuitzak, bij het margarine-deeg ging dat iets makkelijker.

Al lijken de gebakken spritsen op de foto erg op elkaar, toch verschilden ze wel qua textuur en smaak. De margarine-spritsen zijn iets knapperiger en brosser van structuur. De boterspritsen zijn wat kruimeliger en ‘korter’. De spritsen met margarine vloeiden iets meer uit dan die met boter, maar dat verschil was minimaal. De margarinespritsen waren neutraal van smaak, met een frisse touch door de citroenrasp. De boterspritsen hadden een rijkere smaak. De combinatie van margarine en boter leverde een verrassend lekkere sprits op, met een mooie knapperigere structuur en volle smaak.

 

Ingrediënten

  • 225 gr margarine/boter/combinatie van beide
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 2 el melk
  • 150 gr bloem
  • 125 gr Zeeuwse bloem (eventueel te vervangen door gewone bloem)

 

Bereiding: Spritsen

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de vetstof met de basterdsuiker, het zout en de citroenrasp in een kom en mix het een paar minuten tot het mooi romig is. Voeg de melk toe en mix nog 1 minuut goed door.

Zeef de beide soorten bloem boven de kom en meng dit door het botermengsel. Leg het deeg als alles gemengd is op het werkblad en wrijf het een aantal malen stevig met je hand uit op het aanrecht. Je zal zien dat het deeg wat witter en soepeler wordt, dat is ook de bedoeling! Dit duurt ongeveer 1 minuut.

Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat rondjes van het deeg. Doe dit niet te dicht op elkaar, de spritsen lopen nog wat uit tijdens het bakken.

Bak de spritsen in 25 tot 30 minuten licht goudbruin en gaar. Haal de spritsen direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

 

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gesponsord door Unilever.

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Monica 1 mei 2017

    Kan je het ook maken met vloeibare boter/ margarine? ( blueband)

    • Beantwoorden Rutger 5 mei 2017

      De structuur van het deeg wordt dan anders, ik denk niet dat het een succes is.

  • Beantwoorden Sandra Bresser 1 mei 2017

    Rutger wat leuk en handig dat je dit hebt uitgeprobeerd. Je recept van spritsen is hier erg favoriet! Erg leuk ook om te maken mmmmm

  • Beantwoorden Marianne 6 september 2017

    Rutger, welk nummer spuitmondje gebruik je voor de spritsen?
    Groetjes, Marianne

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Ik gebruik een gekarteld spuitmondje van ongeveer 10 mm.

  • Beantwoorden Hèlen Kraaijenoord 12 oktober 2017

    Hoeveel spritsen komen er uit dit recept?

    • Beantwoorden Rutger 12 oktober 2017

      Ik heb ze niet geteld, maar ik denk zo’n 30-40 koekjes.

  • Beantwoorden wendy 27 februari 2018

    zou het een probleem zijn om de witte bastardsuiker te vervangen door kristalsuiker?

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Dan zou ik wel fijne kristalsuiker gebruiken, gewone is erg grof voor dit deeg.

  • Beantwoorden esmee 1 maart 2018

    Hoi Rutger, ik ben een beginneling met bakken en heel blij met de bakbijbel! mag ik vragen waarom er in dit recept geen bakpoeder zit en bij de spritsen in de bakbijbel wel?
    Groetjes Esmee

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Ik ben erachter gekomen dat het niet perse nodig is om bakpoeder toe te voegen. Ook zonder de toevoeging krijgt de sprits een fijne structuur. Mocht je het luchtiger willen dan kun je altijd wat bakpoeder toevoegen.

    Laat een reactie achter