Volg Rutger Bakt:

Brownies – Het ultieme recept!

28 december 2015 | Recepten, Taart & gebak | 98 reacties

Ultieme brownies met hazelnoten!

 

Liefhebbers van brownies zijn verdeeld over twee kampen: aan de ene kant zij die een brownie het liefst kruimig, cakeachtig zien, aan de andere kant zij die hem graag smeuïg en fudgy hebben. Mijn ultieme brownie heeft van beide kenmerken iets: knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen en met een intense chocolade- en volle hazelnootsmaak. Geloof mij! Als je deze brownies eenmaal gemaakt hebt wil je geen andere meer, dit zijn echt de perfecte brownies! Bak ook eens een variatie op deze brownies, bijvoorbeeld die met frambozen en cheesecake of met candybars erin!

 

Ingrediënten

Voor de brownies

  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder

Voor de vulling

  • 75 gr blanke hazelnoten

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: De ultieme brownies

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster ze in 7 tot 9 minuten goudbruin. Plet de geroosterde noten door de ze op een snijplank te leggen en er met de onderkant van een pan stevig op te drukken. De smaak van grof geplette hazelnoten is het best, dus zorg ervoor dat ze niet te fijn worden.

Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier.

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en tot slot de stukjes hazelnoot. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je ze eruit haalt en in stukken snijdt.

 

Tip

Je kunt de brownies prima een dag (of een paar dagen) van tevoren maken, daar worden ze eigenlijk alleen maar lekkerder van. De brownies zijn ook heel goed in te vriezen!

Foto: Harold Pereira

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

98 reacties

  • Beantwoorden Bianca 1 maart 2016

    Jahaaaaaaa, mijn eigengemaakte vanille extract is eindelijk goed op smaak….nu snel deze brownies maken!
    Dank voor al je heerlijke recepten!

    • Beantwoorden Gerda 17 juli 2017

      Kun je ook een kleinere hoeveelheid maken, met van alle ingrediënten de helft?

      • Beantwoorden Rutger 19 juli 2017

        Zeker, als je dan ook een kleinere vorm gebruikt. Of je kunt een 20×20 vorm halveren door er met aluminiumfolie een dijkje in te bouwen en dat vervolgens met bakpapier te bekleden.

  • Beantwoorden Marieke 1 maart 2016

    Voor hoeveel brownies is dit recept?

    • Beantwoorden Rutger 3 maart 2016

      Je kan er 16 brownies uit snijden, maar je kan ze ook kleiner snijden.

  • Beantwoorden John 2 maart 2016

    ze zijn geweldig lkkr ik maak ze meestal met pecan in plaats van hazelnoten

    • Beantwoorden Rutger 2 maart 2016

      Dat is inderdaad ook heel lekker!

  • Beantwoorden wilma 6 maart 2016

    kan je de noten ook weglaten?
    wij houden niet zo van noten vandaar.

    • Beantwoorden Rutger 6 maart 2016

      Je kunt de noten prima weglaten!

      • Beantwoorden wilma 6 maart 2016

        oké bedankt voor snelle antwoord

  • Beantwoorden Joyce 6 maart 2016

    Deze zien er lekker uit! Brownies zijn echt het lekkerst als ze nog lekker fudgy zijn 😀

  • Beantwoorden Paula 6 maart 2016

    Ik heb ze inmiddels al zeker 15 keer gemaakt. Steeds een heel groot succes. Vrienden van mijn zoons willen altijd graag langskomen als ik weer iets uit een van je boeken gebakken hebt. ?

  • Beantwoorden Christianne 24 maart 2016

    Dit zijn inderdaad de ultieme brownies! Zelf doe ik (als we dan toch bezig zijn) er nog wat grof gehakte pure chocolade door, dat maakte het voor ons echt af. 🙂

    • Beantwoorden Rutger 26 maart 2016

      Dat klinkt ook heel erg lekker!

  • Beantwoorden Judith 10 april 2016

    Geweldig recept! Makkelijk en altijd lekker! Juist de hazelnoten maken ze net een beetje anders. In de bakbijbel staan nog leuke varianten (dat maakt de bakbijbel een super bakboek, samen met de recepten die perfect kloppen) maar omdat ik deze zo lekker vind heb ik die nog niet gemaakt.

  • Beantwoorden Arja 15 april 2016

    Goedemiddag Rutger, als er bij de ingredienten suiker staat: is het dan kristalsuiker of witte basterdsuiker? Of maakt niet zoveel uit welke soort je neemt (behalve poedersuiker)
    Ik wil ze snel eens gaan bakken, als ik zo de reactie’s lees 🙂

    • Beantwoorden Rutger 15 april 2016

      Hoi! Als er suiker staat is het altijd gewone kristalsuiker. Iets anders staat benoemd. Veel bakplezier!

  • Beantwoorden Kim 17 april 2016

    Ik heb deze gisteren gemaakt. Je hebt niks teveel gezegd. Dit zijn inderdaad de ultieme brownies. Ik heb al verschillende recepten gemaakt maar deze zijn een blijvertje. Heerlijk!! De hazelnoten erin zijn ontzettend lekker.

    • Beantwoorden Rutger 18 april 2016

      Wat leuk om te horen Kim! Geniet er van!

  • Beantwoorden Eva 3 mei 2016

    Vanmiddag je brownie gebakken en wat smaakt ie heerlijk! Voor mij ook de perfecte combinatie; knapperig van buiten, smeuig van binnen. Heb alleen door een hazelnoot allergie deze vervangen voor pecannoten. Dank jewel voor dit heerlijke recept Rutger!

  • Beantwoorden Monique 20 mei 2016

    Is het met roomboter??

    • Beantwoorden Rutger 20 mei 2016

      Ja, de boter die ik beschrijf is altijd roomboter.

      • Beantwoorden Natasja 18 juli 2016

        Kan je de boter ook door olie vervangen? En wat zou dan de verhouding zijn evt?

        • Beantwoorden Rutger 19 juli 2016

          Hoi! De boter in dit recept is wel belangrijk voor de smeuïge textuur, ik denk dat die met olie minder lekker wordt.

  • Beantwoorden Cyphre 18 juli 2016

    kan het ook in een glazen oven schaal gemaakt worden? ik heb alleen een heel groot bakblik…

  • Beantwoorden Jesse 2 september 2016

    Hoi Rutger,
    Toen ik het beslag in de vorm deed, ontmengde het mengsel steeds meer en uiteindelijk, in de oven, droop de boter echt uit de vorm en het was aan het koken/schuimen. Enig idee hoe dat komt? Hadden we langer moeten spatelen ofzo?

    • Beantwoorden Rutger 3 september 2016

      Hoi! Wat gek! Nog nooit meegemaakt. Waren de gesmolten chocolade en boter goed met elkaar vermengd? Dat is het enige dat ik me kan bedenken eigenlijk.

  • Beantwoorden casper 10 september 2016

    Vandaag voor de vierde keer maken nu met walnoten.

    • Beantwoorden Rutger 11 september 2016

      Dat is een goed teken! Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

      • Beantwoorden casper 11 september 2016

        Ze zijn weer heerlijk.

        • Beantwoorden Rutger 14 september 2016

          Goed om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Anneleen 27 september 2016

    Wat een fantastisch recept! Een maand geleden op onze bruiloft jouw boek gekregen, vorige week voor ’t eerst de brownies gemaakt en gisteravond opnieuw (op aandringen van de collega’s van mijn man:)).
    Heerlijk die volle smaak van chocola met hazelnoten. Dit wordt zeker weten een blijvertje!

    • Beantwoorden Rutger 28 september 2016

      Wat tof om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Bertine Roelofs 25 oktober 2016

    Hoi Rutger,
    Gisteren de brownies gemaakt maar ze werden te droog. Het enige wat ik heb veranderd is de hoeveelheid suiker (180 Gr) en ik heb de brownies 30 min. In de oven gedaan ipv 40 min. Enig idee wat er misgaat bij mij?

    • Beantwoorden Rutger 25 oktober 2016

      Hallo Bertine,
      De suiker in het recept zorgt voor de smeuiigheid. Doordat je deze bijna hebt gehalveerd zijn de brownies droog geworden. Ik zou de volgende keer met de suiker en de baktijd het recept volgen, dan worden ze zeker niet droog.

  • Beantwoorden Bertine 25 oktober 2016

    Bedankt voor je reactie. Nog een laatste vraag: is het niet juist zo dat de brownies droger worden doordat je ze langer in de oven doet? Vandaar dat ik de vaktijdschrift had verkort.

    • Beantwoorden Rutger 26 oktober 2016

      Normaal worden ze daar droger van, maar door de hoeveelheid suiker gebeurd dat hier niet. Let wel op dat je geen hete lucht gebruikt, dan moet je de temperatuur wel lager zetten.

      • Beantwoorden Karita 6 februari 2017

        Hoe laag moet de temperatuur bij hete lucht? Ga ze vandaag bakken en ben heel benieuwd… Nog nooit een echt lekker brownie recpet gevonden.

        • Beantwoorden Rutger 6 februari 2017

          Ik zou de oven 10 graden lager zetten.

  • Beantwoorden Bertine 25 oktober 2016

    Ik bedoelde tijd natuurlijk…

  • Beantwoorden Danielle 12 november 2016

    Rutger!! Al jaren ben ik op zoek naar het perfecte recept voor een goede brownie. Niet te ‘spekkig’ maar precies in het midden van cake en fudgie. En nu heb ik het gevonden! Dank je wel!

  • Beantwoorden berna 16 december 2016

    Rutger, gebruik jij standaard de heteluchtoven, zijn alle recepten daarop gebaseerd, temperatuur en tijd?

  • Beantwoorden Maria 11 januari 2017

    Ik heb deze verrukkelijke brownies gebakken en de smaak is echt heerlijk, ik had alleen dat het bovenop het baksel net wat te donker was, gebakken in het midden van heteluchtoven op 160 graden, 40 minuten! Soort beetje verbrand bovenop? Is de temperatuur dan toch nog te hoog??? Randen zijn ook aan de harde kant, binnenste is heerlijk…de kids willen alsmaar meer…

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Door de heteluchtoven wordt de buitenkant sneller hard/te donker. Door een beetje te experimenteren met de tijd en temperatuur kan je dat nog wel wat aanpassen. Heeft je oven geen gewone onder- en bovenwarmte?

  • Beantwoorden Trudy 18 januari 2017

    Mijn bakvorm is 26×27 cm ipv 20×20. Welke hoeveelheden voor de ingrediënten kan ik dan het beste aanhouden?

    • Beantwoorden Rutger 18 januari 2017

      Je kunt het recept dan het beste x 1,75 doen, dan kloppen alle verhoudingen.

  • Beantwoorden Maria 18 januari 2017

    In reactie op jouw antwoord, Rutger, kan het ook een optie zijn om bijv. na een half uurtje aluminiumfolie over de bakvorm te doen zodat het niet te donker wordt, of maakt dat geen verschil?

    • Beantwoorden Rutger 23 januari 2017

      Dat kan zeker! Vooral voor de bovenkant van een baksel helpt dat altijd erg goed!

  • Beantwoorden Maria 23 januari 2017

    Fijn, dan ga ik het zeker nog es proberen! Afgelopen weekend genoten van de ‘perfecte appelcake’! Was ook een groot succces!

  • Beantwoorden Salted caramel brownies - CozyMess 31 januari 2017

    […] van smeuïge, fudgy brownies houdt, ga je me vast gelijk geven. Het oorspronkelijke recept is van Rutger Bakt, maar ik heb de noten weggelaten en de brownies besmeerd met salted caramel! Zo ontstond dit […]

  • Beantwoorden Carola 8 februari 2017

    Kan in plaats van een vierkante vorm ook een ronde springvorm van 18 cm diameter? Ik zie bijna nergens een vierkant blik van 20×20. Wel van 24×24 of 18×18.

    • Beantwoorden Kim 10 februari 2017

      Ik heb de mijne gekocht bij de xenos

    • Beantwoorden Liza Kamps 12 februari 2017

      Ik heb hem in 24×24 gemaakt. In het boek bakbijbel staat een tabel om om te rekenen. Doe alle ingrediënten X1,44

  • Beantwoorden Kim 10 februari 2017

    Hoi rutger
    Welke bloem moet ik gebruiken. Heb het met zelfrijzend bakmeel gedaan was denk ik niet helemaal goed. De zijkanten uitgedroogd en niet zo heel lekker.

    Wij hebben een hete lucht oven die op 160 kan of 180. Ik heb het op 180 gedaan maar als ik de reacties lees is dat denk ik te hoog.

    Help mij !! 🙂

    • Beantwoorden Rutger 13 februari 2017

      Hoi! Je kan voor dit recept gewone bloem gebruiken. Met zelfrijzend bakmeel rijzen de brownies teveel waardoor ze niet zo lekker smeuïg worden. De heteluchtoven zou ik op 160 zetten, zeker niet op 180.

      • Beantwoorden Kim 18 februari 2017

        Goedendag Rutger

        Wat is en waar haal ik “gewone” bloem? Ben in diverse supermarkten geweest maar er staat altijd wel iets bij. Hoop dat je mij verder kan helpen.

        • Beantwoorden Rutger 20 februari 2017

          Hoi Kim. Je kan gewoon patentbloem of tarwebloem in de supermarkt kopen. Dit wordt in mijn recepten gebruikt als ‘gewone’ bloem.

          • kim 21 februari 2017

            Super dank je wel! dit weekend meteen bakken, ik kan niet wachten

  • Beantwoorden Liza Kamps 12 februari 2017

    Vrijdag gebakken voor de babyshower van een vriendin. Versierd met witte chocolade en blauwe muisjes. Wat een heerlijke brownies! Super recept!

    • Beantwoorden Rutger 13 februari 2017

      Supertof om te horen! En een heel leuk idee om het met muisjes te versieren!

  • Beantwoorden Sandra 21 maart 2017

    Hij staat nu in de oven, ik ben héél benieuwd! Moest wel wat smokkelen hier en daar ….m’n oven is een combi, maar wel op de ovenstand 175°. De bakvorm is iets te groot. Ik bleek alleen witte basterd suiker in huis te hebben, en geen cacaopoeder, dus dat werd een schep chocolademelk poeder. En walnoten ipv hazelnoten. Ik schrok wel van de hoeveelheid suiker. 330 gr….wát veel. Maar ach…lekker zondigen toch? Het héle huis ruikt inmiddels naar chocolade. Ben benieuwd!
    Groetjes, Sandra.

  • Beantwoorden Eva 21 maart 2017

    Gisteren weer je heerlijke brownies gebakken. Dit keer voor je (oud?)collega’s. Hopelijk vinden ze de brownies net zo lekker als bij ons thuis. Stiekem heb ik deze keer de suiker voor de helft vervangen voor bruine basterdsuiker. Bedankt voor al die lekkere recepten!

    • Beantwoorden Rutger 23 maart 2017

      Lekker! Mijn oud collega’s? Wie bedoel je?

      • Beantwoorden Eva 24 maart 2017

        Van het ziekenhuis. Maar weet niet zeker of je daar nog werkt (jij hebt mij een x op de holding geholpen)

  • Beantwoorden Tanja 25 maart 2017

    Heb een aantal recepten uitgeprobeerd en deze is echt het lekkerst 🙂 – als dessert met een bolletje ijs en caramelsaus …. en de rest bij de koffie gegeven – jammie!

  • Beantwoorden Sandra 25 maart 2017

    Ze waren héérlijk! Lekker veel ook, dit recept. Maar ze zijn al op! Volgende keer met hazelnoten.

  • Beantwoorden Dorine 28 maart 2017

    Wat een heerlijk brownies zijn dit! Alles is op het verjaardagsfeestje schoon opgegaan.

  • Beantwoorden picnic on the beach | olivia & pieter 17 april 2017

    […] (> origineel recept) […]

  • Beantwoorden Tieneke 27 april 2017

    Oh, deze zijn inderdaad super! Ik twijfelde zelf over de enorme hoeveelheid suiker, maar gezien een eerdere reactie waarin op de suiker werd bespaard en de brownies droog werden, heb ik jouw hoeveelheid aangehouden. Ze zijn helemaal niet te zoet. Wel heel lekker chewy! We hebben ze gisteren gebakken en ingepakt en verkopen ze vandaag op de kindervrijmarkt voor Koningsdag. Bedankt voor dit heerlijke recept Rutger.

    • Beantwoorden Rutger 27 april 2017

      Wat superleuk! Ik hoop dat jullie goed verkocht hebben!

  • Beantwoorden Ans 28 april 2017

    Wat is het goed gelukt en het smaakt heerlijk , heb pecannoten en hele kleine marsjes erin gedaan.Ook de boterkoek is gelukt nu nog eens een gewone cake proberen het worden nooit van de mooie hoge cakes.Heel lang geleden in een eenvoudig oventje lukte het mij wel .

  • Beantwoorden Cindy 1 mei 2017

    Wanneer je de brownies invriest en er op later moment uithaalt, is het dan de bedoeling dat je ze alleen laat ontdooien of is het ook lekker om de brownies weer even in oven te doen? En hoe lang kan je de brownies bewaren in de vriezer?
    Alvast bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 5 mei 2017

      Je kan ze na het invriezen gewoon laten ontdooien, dat gaat prima. Hoe lang je ze precies kunt bewaren weet ik niet, ze halen het hier niet langer dan een maand 🙂

  • Beantwoorden Aletta 7 mei 2017

    Gisteren deze heerlijke brownie gebakken. Ze zijn heerlijk. Ik heb de helft ingevroren anders is het zo op. Toprecept!

  • Beantwoorden Manon 12 mei 2017

    Na de mislukking van de aardbeienslof en soesjes gisteravond hadden we nu gelukkig een goed werkende oven bij de brownies 😉
    Lekker recept en goed gelukt!

    • Beantwoorden Rutger 19 mei 2017

      Gelukkig! En nogmaals excuus! Heel vervelend dat de oven zo raar deed! Geniet van de brownies!

  • Beantwoorden Noor 14 mei 2017

    Gisteren de brownies gemaakt voor mijn verjaardag. In plaats van hazelnoten, heb ik frambozen door het beslag gedaan, voor een frisse tegenhanger. Iedereen was er dol op! Een succes dus!

    • Beantwoorden Rutger 19 mei 2017

      Klinkt heerlijk! Fijn dat het zo’n succes was!

  • Beantwoorden Anja 10 juni 2017

    Heb de brownies al een aantal keren gemaakt, en ze zijn inderdaad heerlijk. Nu zou ik voor een traktatie het recept graag willen verdubbelen, en in een keer in een groot blik bakken. Zou dit willen, of zou hij dan niet gaar worden. Als hij te lang moet bakken ben ik bang dat de bovenkant te hard wordt, en de brownie niet meer smeuig.

    • Beantwoorden Rutger 11 juni 2017

      Hoi! Voor demo’s en signeersessies deed ik dit ook altijd. Het gaat prima. Mijn vorm was 3,5 keer zo groot, dus gewoon het recept x 3,5 gedaan. De brownies bak ik 3-5 minuten langer, meer is niet nodig.

  • Beantwoorden Sandra van Nobelen 21 juli 2017

    Hi Rutger,

    Super lekker recept! Bij jou zien alleen de brownies er een stuk smeuïger eruit. Bij mij is het vaak meer gekruimeld, heb je hier tips voor?

    • Beantwoorden Rutger 23 juli 2017

      Wellicht dat jouw oven heter is dan de bedoeling. Je kunt de oven iets lager zetten of de brownies er iets eerder uithalen. Heb je wel alle hoeveelheden aangehouden en de juiste maat bakvorm?

  • Beantwoorden Vero J. 8 augustus 2017

    Vandaag voor het eerst brownies gemaakt. Ze zijn super lekker! (Wel noten achtergelaten ivm allergie, en op 165 C in hetelucht oven), ze zijn perfect. Hartelijk dank voor het recept!

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Fijn om te horen! Graag gedaan!

  • Beantwoorden Lise 14 augustus 2017

    Ik heb dit recept al een heel aantal keren gemaakt, en qua smaak is het altijd prima. Alleen bij mij stort de brownie, als ik het uit de oven heb gehaald, altijd in het midden wat in. Is dat omdat de oventemperatuur dan te hoog is geweest of iets anders?

    • Beantwoorden Lise 14 augustus 2017

      Vanavond een tweede poging gedaan met de oven 10 graden lager, maar wel nog volgens recept 40 minuten. En, alhoewel íetsje minder, nog steeds ingestort in het midden 🙁

      • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

        Wat raar. Ik durf je niet te zeggen hoe het dan komt. Is de smaak en textuur verder wel goed?

        • Beantwoorden Lise 16 augustus 2017

          De smaak is wel goed en de boven- en onderkant zijn ook knapperig en de binnenkant smeuïg.
          In de oven rijst de brownie gelijkmatig, maar wanneer de baktijd om is en de oven uitgaat zakt het midden langzaam naar binnen. Ik haal de brownie er expres al niet direct uit, maar schuif eerst het rooster naar voren met de ovendeur open zodat het langzaam aan de koele temperatuur kan wennen.
          Wat mixen betreft houd ik altijd de ong. 5 minuten uit het recept aan, maar het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat ik de stand te hoog zet (heb een staande mixer).
          Gelukkig smaken ze dus altijd heerlijk, alleen als de perfectionist die ik ben vind ik het zo jammer dat ze er niet zo mooi evenredig hoog uitzien als op de foto bij het recept 😉

          • Rutger 23 augustus 2017

            Probeer het mengsel iets minder luchtig te kloppen. Wellicht komt het daardoor. Het is wel normaal dat de brpenies in het midden iets inzakken nadat ze uit de oven zijn.

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Het kan zijn dat het beslag iets te luchtig is, waardoor het aan de zijkant wat meer rijst dan in het midden. Wel is het normaal dat de brownies na het bakken wat inzakken, daardoor wordt de binnenkant heerlijk smeuïg.

  • Beantwoorden Jacqueline 15 augustus 2017

    Vandaag gebakken. Ze zijn superrrr!

  • Beantwoorden Food Blogger's Favorites: Rutger van Rutger Bakt [winactie!] - Vance 13 september 2017

    […] brownies die zowel in mijn boek als op mijn blog staan zijn – dat zeker! Het heeft een tijd geduurd […]

  • Beantwoorden manon 13 september 2017

    Ik heb deze brownies al meerdere malen gemaakt maar ipv hazelnoten gebruik ik oreo koekjes. Ze zijn echt heerlijk maar de bovenzijde scheurt iedere keer waardoor ik geen mooi stukken kan snijden. Ik laat hem meestal een nacht in de bakvorm, als ik hem er eerder uithaal is het helemaal een ramp qua breken. Zijn hier nog tips voor ?

    • Beantwoorden Rutger 18 september 2017

      Het is wel belangrijk dat je de brownies goed af laat koelen. Je kunt hem ook een tijdje in de koelkast zetten, dat is ie iets steviger en zal hij minder snel scheuren. Oppervlakkige scheuren maken niet uit trouwens, die horen wel bij brownies.

    Laat een reactie achter