Volg Rutger Bakt:

Recept: Brownies met je favoriete candybar!

10 november 2016 | Recepten, Taart & gebak | 26 reacties

Brownies met je favoriete candybar!

 

Bij het bedenken van de recepten voor mijn eerste boek ben ik heel lang op zoek geweest naar het lekkerste brownierecept. Ik heb ze toen zeker wel tien keer gebakken, steeds met wisselende verhoudingen en baktijden, met als resultaat de voor mij ultieme brownies. Knapperig van buiten en zacht en fudgey van binnen. Het leuke van deze brownies is dat je van alles door het beslag heen kan mengen. Ik vind het zelf heel leuk (en lekker) om er stukjes candybar doorheen te doen. Bij de brownies op de foto heb ik Snickers gebruikt, maar het kan werkelijk met iedere reep. Wat trouwens ook heel lekker is zijn bonbons met praliné-vulling door het browniebeslag!

 

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog cacaopercentage; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder

Voor de vulling

  • 4-6 van je favoriete candybars, bijvoorbeeld Snickers, Mars, Bounty, Nuts…

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Brownies met je favoriete candybar!

 

Bereiding: Brownies met je favoriete candybar

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen.

Snijd de candybars in stukken van ongeveer anderhalve centimeter. Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm. Leg daar de stukken candybar op en dek deze af met de andere helft van het browniebeslag. Bak de brownies in 40 minuten gaar en laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er stukjes van snijdt.

Foto’s: Erik Spronk

 

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

26 reacties

  • Beantwoorden Monique 10 november 2016

    Rudger, heb je een recept voor pakjesavond? Een lekkere pepernotentaart die bij de kinderen en volwassenen in de smaak zal vallen? Ik heb mijn nichtje van 12 beloofd een lekkere pepernotentaart te maken maar nu nog een recept!

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Inmiddels staat er gevuld speculaas op en de komende dagen komt er nog meer lekkers voor rondom sinterklaasavond online!

  • Beantwoorden Anja 11 november 2016

    Leuk recept zou je de candy bar ook kunnen vervangen door er caramel blokjes doorheen te doen .
    Hertelijke groet Anja

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Hoi Anja! Dat kan zeker! Erg lekker zelfs!

  • Beantwoorden Jose 14 november 2016

    Neem aan dat je geen mini Candy bars bedoel?

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Zeker niet, de normale candy bars bedoel ik.

  • Beantwoorden Mathilde 21 november 2016

    Ik heb je brownies gemaakt, maar ze waren niet gaar. Het was niet fudgy, maar warm beslag met een krokant laagje. Ik heb de schaal terug gedaan in de oven met de warmte van onder. Ik heb het recept gevolgd en uiteindelijk was het hartstikke lekker, maar wat is er mis gegaan?

    • Beantwoorden Rutger 21 november 2016

      Hoi Mathilde, als je de brownies uit de oven haalt zijn ze ook nog helemaal zacht en lijken ze niet gaar. Dit komt tijdens het afkoelen goed. Ik ken jouw oven natuurlijk niet, maar de tijd die erbij staat klopt wel.

  • Beantwoorden Caroline Piek 23 november 2016

    Hoi Rutger,

    Ik was ook even in paniek omdat ze nog helemaal zacht uit de oven kwamen, maar gelukkig waren ze na even opstijven heel erg lekker! 🙂 Ik heb ze gemaakt met rolo en een theelepeltje zeezout.

    Groeten, Caroline

    • Beantwoorden Rutger 25 november 2016

      Klinkt heerlijk! Goede combi, de karamel uit de rolo met het zout!

  • Beantwoorden Donna 22 oktober 2017

    Kan je ook minder donkere chocola hiervoor gebruiken?
    Denk dat ik ze volgende week is ga proberen.
    Groetjes Donna

    • Beantwoorden Rutger 23 oktober 2017

      Het kan, maar dan wordt de chocoladesmaak minder intens en de brownies worden wat zoeter.

  • Beantwoorden Wieke 23 oktober 2017

    Met twix is het ook heerlijk!

  • Beantwoorden Brownies met rolo en zeezout recept | 28 oktober 2017

    […] Ik las laatst op zijn blog dat Rutger Bakt na lang experimenteren een recept had gevonden voor de ultieme brownies. Dat liet ik mij natuurlijk geen twee keer vertellen, dus dook ik laatst de keuken […]

  • Beantwoorden Natascha 15 januari 2018

    Ik heb deze in de airfryer gemaakt , dat gaat perfect .

  • Beantwoorden Marieke 16 maart 2018

    Vanmiddag dit recept gebakken. Waar ik lees dat hij nog aan de vloeibare kant hoort te zij, is bij mij juist te hard gebakken. Met name de randen zijn echt te hard. Ik heb 40 min gebakken op 175 hetelucht, vraag me af of het daar ergens aan ligt? Wat voor stand gebruik je?
    Dan nog een vraag over de candybars, gebruik je de ‘kleine’ repen (20 st in een zak) of de ‘grote’ zoals je ze vaak los bij de kassa ziet liggen?

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Hoi! Ik heb grote candybars gebruikt. Kleine kan ook prima, maar dan zou ik er wat meer gebruiken. Het harde bakken komt door de hete lucht. Die droogt veel meer uit en bakt ‘agressiever’ dan onder en bovenwarmte, vandaar de harde zijkanten. Kijk even hier voor wat handige tips: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

  • Beantwoorden Karlijne 5 april 2018

    Super recept!! 😀 De brownies zijn goed gelukt!

  • Beantwoorden Gerrie 6 juni 2018

    Oh Rutger, deze is ook echt verrukkelijk! Ik heb er witte chocolade Snickers door gedaan en er verse aardbeien bij gegeten, echt heerlijk! ?

  • Beantwoorden Moon 21 september 2018

    Ik heb al paarx de gewone gemaakt nu met laagje marsmallows ertussen
    De randen zijn hoog maar middenstuk is ingezakt😔
    Smaken wel heerlijk gewoon
    Superrecept

    • Beantwoorden Rutger 24 september 2018

      Het midden zakt altijd iets in na het bakken, dat hoort er een beetje bij en maakt de brownies na het afkoelen ook heerlijk van textuur.

    Laat een reactie achter