Volg Rutger Bakt:

Basisrecept: Vanille-extract

20 juni 2016 | Basisrecepten, Ingrediënten, Inspiratie, Recepten | 53 reacties

Vanille-extract

 

In mijn recepten gebruik ik heel vaak vanille-extract; het geeft een hele fijne smaak aan je gebak. Met dit recept maak je een hele grote fles vanille-extract, die je door de grote hoeveelheid alcohol die erin zit ook lang kunt bewaren.

Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar vanille-extract gebruiken. Let er dan wel op dat het echt extract is en geen aroma. Bij het maken van vanille-aroma, wat onder andere in vanillesuiker zit, wordt gebruik gemaakt van vanilline (dit is geen spelfout); een chemische smaakmaker waar geen vanillestokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug. Als je toch zelf gaat bakken, doe het dan ook met goede ingrediënten.

 

Ingrediënten

1 fles wodka (700 ml)

15 vanillestokjes

(Of gebruik kleine flesjes wodka van 100 ml met 2 of 3 vanillestokjes.)

 

Bereiding: Vanille-extract

Schenk 1 à 2 borrelglaasjes uit de fles om plaats te maken voor de vanillestokjes. Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.

Tip: Als je in een recept alleen het merg van vanillestokjes gebruikt (dus niet de stokjes meekookt, zoals bij banketbakkersroom), doe de leeggeschraapte vanillestokjes dan in een (weck)pot met suiker. Zo maak je zelf super lekkere vanillesuiker.

 

Vanille-suiker

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

53 reacties

  • Beantwoorden Annie 20 juni 2016

    Hallo Rutger, ik heb al een paar jaar een fles met vanille-extract staan. Dat heb ik ook met wodka gemaakt. Ik ben wel een beetje terughoudend met het gebruik ervan als ik weet dat er kinderen van de taart/cake mee eten, want er zit immers alcohol in. Of vervliegt het alcohol door het bakken wel volledig? Ook zie ik regelmatig recepten voorbij komen waarin vanille-extract wordt gebruikt door slagroom, toppings enz. Voor ons geen probleem maar voor kinderen? Het smaakt trouwens heerlijk en de fles kan heel lang bewaard worden is mij verteld.

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Hallo Annie. Tijdens het bakken vervliegt de alcohol inderdaad, dus daar zou ik mij geen zorgen over maken. Voor koude bereidingen als slagroom snap ik je twijfel. Het zijn maar kleine hoeveelheden die je gebruikt, maar toch. Je kunt in dat geval altijd (een gedeelte van) de suiker vervangen door zelfgemaakte vanillesuiker.

      • Beantwoorden Jacqueline 14 januari 2017

        Vergis je niet, alcohol vervliegt nooit voor 100% bij verhitting…

        • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

          Het vervliegt inderdaad niet 100 %, maar wel bijna helemaal. Gelukkig gebruik je over het algemeen van dit extract 1 theelepel op een taart of cake, dus dat is echt te verwaarlozen.

  • Beantwoorden Jolanda 20 juni 2016

    Ik heb ook zo’n fles vanille-extract gemaakt. En als je een koffie-extract wil; koffiebonen ipv vanille in de wodka.

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Wat een leuke tip! Nog nooit gedaan. Ik ken alleen het gekookte koffie-extract. Deze ga ik ook eens proberen!

    • Beantwoorden Annie 20 juni 2016

      Dat is een leuke tip Jolanda. Hoeveel koffiebonen doe je dan in een fles wodka?

      • Beantwoorden Jolanda 21 juni 2016

        Het was een experimentje.. Ik heb er een handje in gedaan in een kleine flesje. De eerste twee weken elke dag even schudden en draaien. In het begin blijven ze drijven. Koffiebonen moeten zich eerst vol zuigen met de wodka. Op een gegeven moment zakken ze naar onderen en wordt de wodka donkerder. Het duurt langer als bij vanille voor het echt donker is. Maar nu ruikt en smaakt het naar koffie.

        • Beantwoorden Joke 12 juli 2017

          En als je er ook donkere kandijsuiker en wat vanille aan toevoegt, heb je heerlijke koffielikeur. Laten staan tot de kandijsuiker helemaal is opgelost. Kan ook met jenever.

          • Rutger 13 juli 2017

            Klinkt heerlijk! Dankje voor de tip!

  • Beantwoorden ria 20 juni 2016

    Waar haal ik nu echt goeie vanillestokjes? Vindt ze vaak zo hard en dun…..

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Zelf haal ik ze meestal bij de groothandel, maar ook online kan je goede vanillestokjes kopen. Ik heb helaas ook niet altijd positieve ervaringen met de vanillestokjes uit de supermarkt.

    • Beantwoorden marina 9 maart 2017

      kijk eens bij “pit en pit”

  • Beantwoorden margretha 20 juni 2016

    Ik heb een fles vanille extract gemaakt met stroop rum 80 procent, ook erg lekker (:

    • Beantwoorden margretha 20 juni 2016

      Ik bedoel Stroh rum :p

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Dat is ook heel lekker ja! Voordeel van Wodka is dat het wat neutraler van smaak is, maar als je van rum houdt is jouw tip ook erg lekker!

  • Beantwoorden Joke 20 juni 2016

    hoi Rutger, als de vanille extract klaar is voor gebruik , moet ik dan de stokjes verwijderen?

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Hoi Joke! Je kunt ze er gewoon in laten, ze blijven hun smaak afgeven.

  • Beantwoorden Linda 20 juni 2016

    Nou ja zeg. Heb net vandaag flesje vodka gehaald zie ik dat het precies dezelfde vodka is die jij heb gebruikt! De stokjes zitten erin. Nu nog geduld!

    • Beantwoorden Rutger 20 juni 2016

      Wat grappig! Je geduld wordt beloond! Dat beloof ik je!

  • Beantwoorden Marjon 20 juni 2016

    Merk je in extract ook echt het verschil tussen vanillestokjes uit de supermarkt en vanillestokjes die je bij een speciaalzaak/groothandel koopt? Of kun je bij die van de supermarkt gewoon een paar meer gebruiken om eenzelfde sterkte te kunnen krijgen? Ik zie op internet namelijk door de bomen de stokjes niet meer, zoveel aanbod is er (bij de supermarkt pluk ik er toch altijd wel redelijk goede uit).

    • Beantwoorden Rutger 21 juni 2016

      In het extract merk je niet veel verschil uiteindelijk. Je kan daar prima vanillestokjes uit de supermarkt voor gebruiken.

  • Beantwoorden Beatrix 3 juli 2016

    Hallo Rutger, ik koop bij Pit&Pit inline vanille poeder. Zij beweren dat het volledig natuurlijk is. Heb jij daar ervaring mee?

    • Beantwoorden Rutger 3 juli 2016

      Hoi Beatrix, met dat poeder heb ik (nog) geen ervaring, dus daar durf ik niks over te zeggen.

  • Beantwoorden Miriam 5 juli 2016

    Ik heb het gemaakt met 700 ml bourbon. Was ergens anders het recept. Super makkelijk en lekker om zelf gemaakt te hebben.

  • Beantwoorden Rianne 30 september 2016

    Hoi Rutger,
    Ik heb zojuist de spullen aangeschaft om vanille-extract te maken. Is jouw fles 500 ml of 1 l.?
    Want die 2 keuzes had ik bij de slijter.
    En nog een vraag. Ik had een klein flesje van PME vanille-extract. Daar zat ook suiker in. Waarom grbruik jij dat niet in je recept?
    Groetjes,
    Rianne

    • Beantwoorden Rutger 30 september 2016

      Hoi, mijn fles was een liter. De toegevoegde suiker is nergens voor nodig, met alleen wodka en vanille heb je het puurste extract. Door de alcohol blijft het ook lang goed, daar heb je geen suiker voor nodig.

  • Beantwoorden Marja 26 oktober 2016

    Hoe lang blijft het goed? En moet je het in de koelkast bewaren?

    Als ik vanillesuiker in een recept wil vervangen door dit extract, hoeveel moet dat dan zijn?

    Ik heb nu veel van het Vanille-extract, eindelijk kleine flesjes gekocht waaruit ik kan schenken, dus klaar om te gebruiken. Tot nu in de koelkast bewaard en regelmatig geschud. Het is veel donkerder van kleur dan de gekochte exrract, hoe komt dat?

    • Beantwoorden Rutger 26 oktober 2016

      Het blijft heel lang goed. Maanden tot jaren dat komt door de alcohol.

      1 zakje vanillesuiker kan je vervangen door 1 theelepel vanille-exttact.

      Hoe donkerder hoe geconcentreerder en dus puurder van smaak! Is een goed teken!

  • Beantwoorden Juffrouw Mier 28 oktober 2016

    Maakt het merk wodka ook nog iets uit? Kan ik gewoon de goedkoopste nemen?

    • Beantwoorden Rutger 31 oktober 2016

      Het gaat om de alcohol, de smaak van de wodka proef je toch niet na het bakken. De goedkoopste is dus prima!

  • Beantwoorden Petra 17 november 2016

    Hoi Rutger, mijn vanilleextract staat nu een week of zes, maar het valt me op dat hij wat troebel oogt. Ik zie natuurlijk het merg (dat zinkt naar onderen), maar er zweven ook veel hele kleine lichte vlokjes in. Is dat normaal en zou je dat bij gebruik nog door een filter gieten? Ik kan het nergens terug vinden, dus hoop dat jij me wat wijzer kunt maken.

    • Beantwoorden Rutger 17 november 2016

      Hoi! Dat is zeker normaal, dat zijn stukjes vezel van de vanillestokjes. Ik zeef het zelf nooit, omdat je daarmee ook het vanillemerg er (gedeeltelijk) uithaalt.

      • Beantwoorden Marja 17 november 2016

        Ach jee, ik heb het er wel uitgezeefd. Dan gebruik ik maar wat meer om toch voldoende de smaak in mijn gerechten te hebben…

      • Beantwoorden Petra 17 november 2016

        Super bedankt voor je snelle reactie, fijn!

  • Beantwoorden Wendy Augustijn 14 januari 2017

    Hallo

    Moet je dit gewoon in de voorraadkast bewaren of in de koelkast?

    Groetjes Wendy

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Hoi Wendy! Dit kan gewoon in de voorraadkast bewaard worden, hoeft zeker niet in de koelkast.

  • Beantwoorden Annelies 23 januari 2017

    Ook lekker: Met steranijs, of met kaneelstokjes. Ik deed het zelf met whiskey of rum, want dat geeft extra smaak. De whiskey met kaneelstokjes is intens rood van kleur geworden, leuk om te zien.

    Die met koffiebonen ga ik ook proberen!

    • Beantwoorden Rutger 25 januari 2017

      Leuke tips! Dankjewel!

  • Beantwoorden Anouk 24 maart 2017

    Hoi,
    kan het ook met rum?

    • Beantwoorden Rutger 27 maart 2017

      Zeker! Dat is ook erg lekker, al heb je dan dus wel naast de vanillesmaak ook de rumsmaak.

  • Beantwoorden E.W.J. 29 april 2017

    Ik ga deze zeker een keer maken .
    Ik maak al 2 jaar Tia Maria zelf

    • Beantwoorden Rutger 5 mei 2017

      Wat leuk! Hoe maak je dat? Daar ben ik heel benieuwd naar!

      • Beantwoorden Arja 11 juli 2017

        Volgens mij lijkt mijn recept er heel erg op 🙂 ik noemde het alleen koffielikeur 🙂

  • Beantwoorden Arja 11 juli 2017

    Ik lees hier de tip met koffiebonen, ik doe het zo: een fles jenever, 2 borrelglaasjes cognac, 200 koffiebonen (even tellen indd en goede nemen!), 250 gram bruine kandijsuiker en 10 zakjes vanillesuiker, maar daar ik soms wat minder van 7 of 8 maar dat is voor ieder persoonlijk. Alles in een fles of grote weckpot doen, iedere dag goed schudden, en voor 40 dagen donker wegzetten. Daarna overgieten in een mooie fles met behulp van een neteldoek, en als tip: hoe langer je het laat staan hoe sterker de likeur wordt.
    Verders is er ook een leuk recept van Yvette van Boven, maar van deze vind ik het leuk om na 40 dagen met behulp van koffiebonen een likeur te maken ipv met sterke koffie.

  • Beantwoorden Joy de Groot 11 juli 2017

    Ik zie het voordeel hiervan niet. Vanille stokjes kan je heel lang bewaren als ze maar in het glazen fiooltje blijven zitten. Ik heb helmaal geen vanille extract nodig.

    PS Je Boterkoek recept was erg lekker (ookal kan ik in Oostenrijk geen witte basterdsuiker krijgen, is de boterkoek ook heel lekker geworden met fijne kristal suiker)

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2017

      Met vanille-extract verbruik je op den duur veel minder vanille, omdat je alle smaak van het stokje in het extract vangt, en dus niet alleen het merg gebruikt. Daarna gebruikt en doseert het makkelijker, even snel ergens een theelepeltje bij doen. Natuurlijk kun je ook gewoon het merg van vanillestokjes gebruiken, zolang je maar niet de kunstmatige smaakstoffen gebruikt.

  • Beantwoorden marie 25 september 2017

    hoy rutger geweldige tips en recepten ,ik geniet er alleen al van om al jou recepten te lezen,maar ik had ook een vraag over het vanille ectract ,het ging om de alcohol las ik mag je dan ook gewone blanke jenever nemen.ik hoop op een antwoord.fijne dag .marie.

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Dat kan prima. Hoe smakelozer de alcohol is, hoe puurder het vanille-extract van smaak is.

  • Beantwoorden Ron 27 september 2017

    Hoi Rutger, als je een fles wodka van 70 cl neemt waar 15 vanillestokjes in moeten volgens jouw recept. Zijn dat stokjes van 1 gram of 2 gram?

    • Beantwoorden Rutger 2 oktober 2017

      Hoi Ron. Ik heb de stokjes nooit gewogen om eerlijk te zijn. Gewoon middelgrote stokjes zijn prima. En 2 meer of minder maken niet heel veel verschil.

  • Beantwoorden Moestuinkoken: Courgettebrood - Worstenbrood & Wijn 10 oktober 2017

    […] theelepels vanille-extract (gebruik om dit heel eenvoudig zelf te maken dit recept van Rutger […]

  • Laat een reactie achter