Volg Rutger Bakt:

Perencake met kruimels – recept

7 september 2017 | Cake, Recepten | 19 reacties

Perencake met kruimels

 

Deze perencake met kruimels is vol van smaak, doordat er amandelspijs in het cakebeslag is verwerkt. Daarnaast is de amandelcake met peer en kruimels heel makkelijk te maken, perfect voor bijvoorbeeld de Koffie Morning van Stichting Opkikker. Een héle gezellige actie! Op 6 oktober gaan er weer heel veel mensen aan de bak om zo Stichting Opkikker te steunen. In het artikel van deze chocoladecupcakes legde ik al uit wat de Koffie Morning is en waarom het zo belangrijk is.

Dus… ga snel naar de site van de Koffie Morning, meld je aan, bak wat lekkers en laat langdurig zieke kinderen een onvergetelijke dag beleven! Leuke bijkomstigheid: je kunt met je deelname ook nog eens een Kitchenaid standmixer winnen!

Deze perencake is het lekkerste op de dag van het bakken, dan zijn de kruimels nog knapperig. Door het vocht uit de cake en de peren worden de kruimels na een dag wat zachter. In plaats van peer kun je ook appel of abrikozen gebruiken.

 

Ingrediënten

Voor de cake

  • 150 gr amandelspijs (gekocht of zelfgemaakt)
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder

Voor de topping

  • 2-3 peren, geschild en in stukjes
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 70 gr witte basterdsuiker
  • 85 gr bloem
  • ¼ – ½ tl kaneelpoeder
  • snuf zout

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Perencake met kruimels

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier.

Doe het amandelspijs, de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop het geheel romig. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig doorheen. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel er de stukjes peer over.

Meng voor de kruimels de gesmolten boter met de basterdsuiker, bloem, het kaneel en zout. Meng het tot een kruimelig geheel en strooi dit over de peren.

Bak de perencake in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

 

Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de Koffie Morning!

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

19 reacties

  • Beantwoorden Tessa 9 september 2017

    Heb deze cake vandaag gemaakt,hij was heerlijk.fris, knapperig en zacht en heel makkelijk om te maken.bedankt voor dit goede recept Rutger.

    • Beantwoorden Rutger 10 september 2017

      Super leuk om te horen! Geniet er van!

  • Beantwoorden Anne 14 september 2017

    Aangezien we heerlijke peren uit diegene zn boom gekregen hebben sprak perencake met kruimels mij wel aan maar amandelspijs is helemaal niet mijn ding. Kan ik het vervangen?

  • Beantwoorden Sabine 23 september 2017

    Ziet er heerlijk uit! Ga ik snel proberen! Kan ik ook een vierkante vorm van 22 cm gebruiken? Moet ik de hoeveelheden dan aanpassen?

    • Beantwoorden Rutger 25 september 2017

      Als je de cake even hoog wilt krijgen zou je de ingrediënten x 1,21 moeten doen. Maar het kan ook met deze hoeveelheden, de cake zal dan wat lager worden.

  • Beantwoorden Astrid Keereweer 26 september 2017

    Hoi Rutger hij lijkt mij heerlijk. Mag ik vragen welke peren je gebruikt hebt? Bvd Astrid.

  • Beantwoorden Marie alissen 14 oktober 2017

    I love your lovely cake!!!☺
    Maar ik heb nog een vraagje:
    Wat kan je in plaats van suiker in je cake doen?

    • Beantwoorden Rutger 16 oktober 2017

      Suiker bepaalt naast de smaak ook de structuur van de cake. Als je die vervangt zal de hele cake anders zijn, dus zou ik toch gewoon voor suiker gaan.

  • Beantwoorden Hennie 16 oktober 2017

    Moest hem veel langer bakken
    In het midden nog lang niet gaar na 45 minuten
    Kruimellaag bleef ook slap
    Had de gesmolten boter misschien flink afgekoeld moeten zijn
    Gaan hem vanavond even voorproeven,
    ben morgen jarig, nog even afwachten of hij opgediend wordt

    • Beantwoorden Rutger 17 oktober 2017

      Hallo Hennie. Iedere oven is anders, daardoor kan het zijn dat hij wat langer of hoger moet in jouw oven. De gesmolten boter hoeft niet afgekoeld te zijn hoor. Tijdens het afkoelen worden de kruimels knapperig, als de cake net uit de oven komt zijn ze inderdaad nog zacht (net als koekjes die pas knapperig worden tijdens het afkoelen).

      • Beantwoorden Hennie 19 oktober 2017

        Was wel heel erg lekker
        Ga hem beslist nog een keer maken

  • Beantwoorden Jacqueline 30 oktober 2017

    Hallo Rutger,

    Ik heb net een nw keuken en keukenmachine. Kun je mij vertellen wanneer je de garde gebruikt en wanneer de andere onderdelen? Als ik deze cake wil maken, die ik dat dan allemaal met de garde of met andere hulpstukken?

  • Beantwoorden Jacqueline 31 oktober 2017

    Hallo Rutger,
    Ik heb net een nw keuken en keukenmachine. Kun je mij vertellen wanneer je de garde gebruikt en wanneer de andere onderdelen? Als ik deze cake wil maken, doe ik dat dan allemaal met de garde of met andere hulpstukken?

    • Beantwoorden Rutger 2 november 2017

      Hoi! Ik zal je vraag binnenkort meenemen in een artikel. Het cakebeslag is een roerbeslag en kun je het beste met de vlinder (platte menghaak) maken.

    Laat een reactie achter