Volg Rutger Bakt:

De lekkerste kersttulband – recept

16 december 2016 | Cake, Feestdagen, Kerst, Recepten | 63 reacties

kersttulband

 

Vroeger stond mijn vader voor kerst avondenlang tulbanden te bakken om deze feestelijk in cellofaanfolie verpakt cadeau te kunnen geven aan familie en vrienden. Vanaf half december rook de keuken heerlijk naar kerst, door het gedroogde fruit dat in de amaretto lag te wellen. Elke avond werd er zorgvuldig in de verschillende schaaltjes geroerd, tot het fruit eindelijk klaar was om in de tulband te verwerken. Als kind vond ik het een geweldig tafereel; ik keek graag toe als mijn vader aan het bakken sloeg. Inmiddels zet ik onze familietraditie voort en vult ook mijn keuken zich al dagen voor kerst met de lekkerste geuren.

Met deze tulband heb ik ooit de tulbandwedstrijd van de Gooi en Eemlander gewonnen. Vervolgens werd ik er in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt meesterbakker van de week mee!

 

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 125 gr tuttifrutti (of bijvoorbeeld alleen gedroogde abrikozen)
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 50 gr cranberry’s
  • 80 ml amaretto (of bijvoorbeeld cognac of appelsap)

Voor het beslag

  • 250 gr amandelspijs
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen, rasp
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 3½ tl bakpoeder

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • paneermeel, om de vorm te bestrooien
  • 2 el bloem
  • 150 gr poedersuiker
  • 1½ tot 2 el water
  • 20 gr amandelschaafsel

 

Bereiding: De lekkerste kersttulband

Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberry’s en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroen rasp in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef. Meng de nog vochtige vruchten met de 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag.  Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar.

Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Spreid het amandelschaafsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze in 6 tot 8 minuten goudbruin. Meng het poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.

 

Foto: Harold Pereira
Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

63 reacties

  • Beantwoorden Adrie Zandbergen 16 december 2016

    Word alleen de citroenrasp gebruikt in dit recept of ook het sap van de citroen?

    • Beantwoorden Rutger 16 december 2016

      Alleen de citroenrasp wordt gebruikt in het beslag.

  • Beantwoorden Carla Kouwenhoven 16 december 2016

    Beste Rutger,
    Kan je voor de cranberry’s ook de gezouten versie uit de winkel gebruiken?

    • Beantwoorden Truus 18 december 2016

      Bij jumbo bij de bakmeel heb je speciaal grandberrys om in je meel te doen voor te bakken.

  • Beantwoorden Carla Kouwenhoven 16 december 2016

    Sorry, ik bedoel de gezoeten versie, er is helemaal geen gezouten versie.

    • Beantwoorden Rutger 16 december 2016

      Ik zou kiezen voor de ongezoete, anders wordt de tulband wel heel zoet denk ik.

  • Beantwoorden Ria Slob 16 december 2016

    Leuk recept voor de kerst. Welke inhoud moet de tulbandvorm hebben of maakt het niet uit?

    • Beantwoorden Rutger 16 december 2016

      In een normale tulbandvorm gaat het prima!

      • Beantwoorden gea moorlag 17 december 2016

        dat is voor mij toch niet helemaal helder , ik heb een tulbandvorm met een inhoud van 2.5 liter.
        Is dat normaal

        • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

          Dat is een redelijk gemiddelde inhoud, in elk geval prima voor dit recept!

  • Beantwoorden Marian 16 december 2016

    Hoi Rutger,kan ik de amandelspijs ook weglaten, i.v.m. een notenallergie in de familie of kan ik daarvoor wat anders gebruiken

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Hoi. De verhouding en textuur van de cake wordt dan wel heel anders. Daardoor is het helaas niet heel makkelijk om het spijs weg te laten/ te vervangen door iets anders.

      • Beantwoorden Marian 19 december 2016

        Jammer, maar In ieder geval bedankt voor je antwoord

        • Beantwoorden Jeanine 8 december 2017

          Probeer eens een.blikje gecondenseerde melk ipv het spijs… heerlijk!

          • Rutger 12 december 2017

            Grappige suggestie! Ben heel benieuwd, wordt dat niet erg zoet?

  • Beantwoorden Astrid 16 december 2016

    Hallo Rutger
    Deze vruchten, smaken die uiteindelijk als geconfituurd fruit in kerstbrood….want dat vind ik echt vies.

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Hoi Astrid. De vruchten smaken heel anders, ze zijn immers niet gekonfijt. Je kan er ook voor kiezen om alleen rozijnen te gebruiken. Neem dan het gewicht van de gedroogde vruchten en vervang dat door rozijnen. Of bijvoorbeeld door gedroogde abrikozen in kleine stukjes gesneden.

  • Beantwoorden Yara 18 december 2016

    Dit recept is echt geweldig! Mega mega mega lekker! Bedankt 🙂

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Geniet er van!

  • Beantwoorden Ingrid 19 december 2016

    Hoi Rutger, kan ik ipv tutti frutti ook blauwe bessen gebruiken die ik nog in de diepvries heb?

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Hoi! Ik denk dat blauwe bessen te veel vocht bevatten waardoor de tulband te sompig/zacht zal worden.

      • Beantwoorden Ingrid 22 december 2016

        Jammer want ik houd niet van gedroogd fruit. En verder dan een alternatief met noten of chocolade kom ik dan niet, misschien weet jij nog wat leuks? Verder lees ik dat hij soms wat te zoet wordt gevonden, kan ik volstaan met een pakje spijs van 200 gram en wat voegt die spijs eigenlijk toe behalve een amandelsmaak? Ik heb onlangs alcoholvrije amarettolikeur gekocht en zou het zonde van de spijs vinden als die, samen met eventueel extra suiker, hetzelfde effect zou geven…… Graag jouw advies ?

        • Beantwoorden Rutger 22 december 2016

          Hoi Ingrid. De spijs zorgt vooral voor een heerlijke smeuiige structuur van de tulband. Ik zou niet teveel met de verhoudingen gaan spelen, dan heb je kans dat de tulband minder goed lukt. Alles soorten gedroogde vruchten zijn lekker, maar als je daar niet van houdt zijn er helaas weinig alternatieven. Natuurlijk kan je de vulling ook gewoon weg laten en de tulband zonder iets bakken.

          • Ingrid 23 december 2016

            ? en fijne feestdagen! ?

  • Beantwoorden Joos Bakery 20 december 2016

    Mijn vader houdt niet van cranberry’s wat is een lekkere vervanger in deze tulband?

    • Beantwoorden Carla Kouwenhoven 20 december 2016

      Hij is echt fantastisch, zo lekker!

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Je kan de cranberry’s gewoon vervangen door eenzelfde hoeveelheid rozijnen of ander klein gesneden gedroogd fruit.

      • Beantwoorden Joos Bakery 23 december 2016

        Super dank je wel!!

  • Beantwoorden Linie 20 december 2016

    hallo Rutger, ik denk dat wij maar moeten gaan trouwen. Wie wil er nou niet zo’n geweldige kok in huis.
    Grapje hoor. Bedankt voor je heerlijke recepten.

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Dankjewel voor het compliment! Ik vrees alleen dat mijn vriend niet zo blij wordt als ik op je voorstel in ga 🙂 Geniet van alle recepten!

  • Beantwoorden Nienke 21 december 2016

    Hoe lang kan ik deze tulband bewaren?

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Goed verpakt en op kamertemperatuur is deze tulband de eerste 4 dagen het lekkerste. Daarna wordt hij iets droger…

  • Beantwoorden barbara 21 december 2016

    Ik heb hem gister avond gebakken. Had alleen de overgebleven week-amaretto ook door het beslag geroerd. (iets te snel gelezen) Ik had dus echt de volle 70 minute oventijd nodig. De tulband is heerlijk. Helemaal niet droog en een heerlijk amandelsmaakje. Hooguit wat aan de zoete kant (zou minder suiker ook kunnen?) maar gelukkig had ik het glazuur al niet gedaan.

  • Beantwoorden Matthea 21 december 2016

    Rutger,de tulband is erg lekker,niet te zoet bedankt.

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Dankjewel! Fijn om te horen!

  • Beantwoorden Karin 22 december 2016

    Rutger droogt de tulband snel uit? Kan ik hem 2-3 dagen van tevoren maken?

    • Beantwoorden Rutger 22 december 2016

      Dat kan prima! Als je hem luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaart komt het helemaal goed!

  • Beantwoorden Lidwien 22 december 2016

    Ik heb hem vorige week ook gemaakt voor iemand anders. Men vond de smaak heerlijk maar de structuur te droog. Zal ik de volgende keer wat vocht door de amandelspijs roeren? Of iets likeur door het beslag roeren zoals Barbara schrijft? Op de foto lijkt hij ook aan de droge kant.

    • Beantwoorden Rutger 23 december 2016

      De structuur is anders dan een gewone cake, kruimeliger, dit komt ook door het amandelspijs. Droog wil ik het zeker niet noemen, maar al je dat vindt kan je inderdaad iets meer vocht toevoegen.

  • Beantwoorden Jolanda 22 december 2016

    Ik wil hem voor kers maken. Ik heb dr Oetker spijs gekocht. Dit is vrij compact, stevig en ik denk wat droger. Kan ik dan wat ei toevoegen om dezelfde textuur te krijgen als zelfgemaakt spijs?

    • Beantwoorden Lidwien 23 december 2016

      Ik heb de spijs bij de bakker gekocht, hij adviseerde me er water bij te doen.

      • Beantwoorden Rutger 23 december 2016

        Voor in de cake zou ik dat niet doen, wel als je het bijvoorbeeld als vulling voor een amandelstaaf zou gebruiken.

        • Beantwoorden Lidwien 26 december 2016

          Ik heb hem deze keer voor mezelf gemaakt, iets water bij de amandelspijs gedaan. Was heerlijk en absoluut niet droog. Viel bij iedereen in de smaak, echt een toprecept!

    • Beantwoorden Rutger 23 december 2016

      Dat kan, maar je hoeft er niet teveel extra spijs bij te doen hoor. Het wordt wel door het beslag opgenomen.

  • Beantwoorden Melissa 24 december 2016

    Hallo Rutger,

    Dit klinkt als een heerlijk recept. Wat ik me afvraag is of de te gebruiken cranberry’s vers of gedroogd moeten zijn. Ik vind de gedroogde vaak zoet… Veel lijkend op een rozijn… En ze moeten juist een fris zuurtje geven toch?

    • Beantwoorden Rutger 24 december 2016

      Hoi. Ze moeten wel gedroogd zijn, maar let op dat je niet de gesuikerde gedroogde gebruikt.

      • Beantwoorden Melissa 27 december 2016

        Ik heb de tulband gebakken voor de kerst en het was echt heerlijk!
        De zoektocht naar ongezoete cranberry’s heb ik na een dag zoeken opgegeven. Overal waar ik zocht (supermarkt, reformwinkel, biowinkel) waren ze op de een of andere manier wel gezoet. Pas veel later kwam ik er achter dat met met “ongezoet” de cranberry’s “gezoet met appelsap/natuurlijke manier gezoet” bedoeld wordt. Die heb ik wel zien liggen maar ik zocht echt ongezoet! Nou ja, mijn cranberry’s van de reform waren uiteindelijk niet erg zoet dus al met al een groot succes en absoluut een blijvertje, deze tulband!.

  • Beantwoorden Glynis 24 december 2016

    Ik ga hem zo bakken en de ricotta blauwe bessen cake. En dan 2e kerstdag meenemen voor mijn lieve collega’s en vrijwilligers van het Fries museum . Gezellig even aan de koffie met elkaar voor de werkdag begint.

    • Beantwoorden Rutger 25 december 2016

      Wat leuk! Fijne dagen en geniet er van!

      • Beantwoorden Glynis 31 december 2016

        Ze hebben gesmuld !!!!

  • Beantwoorden Annelies 25 december 2016

    Vanochtend deze tulband gebakken. Net het eerste stukje geproefd en dit is een blijvertje! Wat een fantastisch recept.

  • Beantwoorden Jenny 25 december 2016

    Ha Rutger, wij hebben vanavond van de kersttulband naar jouw recept gesmuld. Hij was heerlijk… alles volgens jou richtlijnen gemaakt en hij was prima van structuur.

    • Beantwoorden Rutger 26 december 2016

      Superleuk om te horen! Dankjewel!

  • Beantwoorden Suzanne 26 december 2016

    Wat een heerlijk recept, vooral met dat amandelspijs erdoor. Echt de lekkerste tulband die we ooit hebben gegeten!

  • Beantwoorden V 28 december 2016

    Hallo Rutger

    Wat een lekker recept! Ik was eigenlijk op zoek naar verhoudingen voor vruchtjes en dergelijke en kwam dit recept tegen. Ik had namelijk van mijn schoonmoeder een niet helemaal compleet recept gehad. Ik heb vervolgens jouw vulling gemaakt, vanille essence en citroenrasp (uit een zakje) toegevoegd aan een koud cake beslag alles mooi door elkaar en ik had een super lekker resultaat!
    Nu vond ik de cake wat massief en als je normaal een warm beslag cake maakt is dat veel zachter en luchtiger. Dus mijn papa (die ooit kok was) advies gevraagd en op zijn aanraden ipv cake een moscovisch gebak basis gemaakt. Die is dus super luchtig en veerkrachtig net uit de oven gekomen en ruikt net zo lekker. Mocht iemand dus geen marsepein lusten of iets dergelijks kan je dus ook die basis gebruiken en net zo lekker smullen van de tulband!

    Groetjes V

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2016

      Wat een lekkere tip! Dankjewel!

  • Beantwoorden desiree 29 december 2016

    Hallo Rutger
    Dank je wel en ook je vader voor dit super lekkere recept. Mijn moeder wil nooit meer gebak of taart. Alleen nog deze tulband. Deze keer heb ik bruine rum gebruikt. De volgende keer ga ik met de Ameretto aan de slag!
    Mvg Dees

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2016

      Heel leuk om te horen! Dankjewel! Geniet er van!

  • Beantwoorden Tieneke 2 januari 2017

    mmmm…. gemaakt voor Kerst en we vonden het heerlijk! Bedankt Rutger!

  • Beantwoorden Linda 16 april 2017

    Hoi Rutger,

    Heb hem nu voor de 2e keer gemaakt en hij is wederom heerlijk.
    Alleen is hij heel kruimelig geworden hoort dat zo? Zo niet waar zou dat aan kunnen liggen?

    Met vriendelijke groeten,
    Linda

    • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

      Deze cake is door de toevoeging van het amandelspijs inderdaad wat kruimeliger, daar kan je niet zo heel veel aan doen.

  • Beantwoorden Sascha 3 december 2017

    Ik denk dat ik deze (en nog een andere taart, kersterig, tips?) ga bakken voor de schoonfamilie van mijn dochter. Heb wel vraagje over de amandelspijs, die ik natuurlijk zelf maak, fluitje van een cent. Die spijs moet je echt eerst maken? Omdat je daarna weer alles romig moet roeren?

  • Laat een reactie achter