Volg Rutger Bakt:

Karamelkoekjes – recept

23 januari 2017 | Koek & koekjes, Recepten | 17 reacties

 

Dit zijn echt van die koekjes waar je er niet maar eentje van kan eten. Ze zijn echt verslavend lekker! Deze karamelkoekjes lijken op de Amsterdamse koggetjes die je misschien wel kent. Aan het deeg heb ik wat amandelmeel toegevoegd, dat zorgt ervoor dat de koekjes lekker knapperige en bros worden. Als ik het deeg voor deze koekjes ga maken zorg ik er altijd voor dat ik extra veel maak. Als je het deeg als rol in plasticfolie verpakt kan je het heel goed invriezen. Zo kan je op een later moment heel snel verse koekjes bakken.

 

Ingrediënten

Voor de karamel

  • 125 gr suiker
  • 40 ml water

Voor het deeg 

 

Bereiding: Karamelkoekjes

Doe voor de karamel de suiker met het water in een pan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. Roer tijdens het koken van de karamel niet in de pan! Je mag de pan wel een beetje schuinhouden om het mengsel wat te verdelen. Giet de hete karamel op een stuk bakpapier en laat het afkoelen. Breek de afgekoelde karamel in stukken en hak die grof in een keukenmachine.

Doe de bloem, het amandelmeel, de boter, het vanille-extract, het zout en de fijne suiker in een kom en meng hier een deeg van. Voeg als laatste de karamelstukjes toe. Maak van het deeg rollen van 3 centimeter doorsnede en verpak deze in plasticfolie. Laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de deegrollen uit het plastic en snijd ze in plakjes van ongeveer ½ centimeter dik. Leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat de karamelkoekjes afkoelen op een rooster.

 

Foto: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

17 reacties

  • Beantwoorden José 23 januari 2017

    Gebruik je amandelen of gemalen hazelnoten?

    • Beantwoorden Rutger 23 januari 2017

      Hoi! Dat stond er nog een beetje raar zag ik! Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast. Het recept kan met allebei en is in beide gevallen erg lekker. Amandelmeel heeft mijn voorkeur, die staat er nu duidelijk in.

  • Beantwoorden Els 23 januari 2017

    Koop je amandelmeel kant en klaar en waar kan je dat krijgen? Of moet je gewoon amandelen zelf malen?

  • Beantwoorden mary 24 januari 2017

    Je kan amandelmeel kopen bij jumbo of reform winkel

  • Beantwoorden Matthea 25 januari 2017

    Dit zijn echte je kan er niet van afblijven koekjes,bedankt Rutger

  • Beantwoorden Rodi 26 januari 2017

    Ik heb de karamelkoekjes gebakken. Maar ze lopen zo uit. Het zijn net kletskoppen. Hoe kan dit? Ik gebruik ipv tarwebloem speltbloem.

    • Beantwoorden Hanny 16 maart 2017

      Was je deeg koel genoeg? Hoe warmer het deeg, des te meer kans op het uitlopen van de koekjes.

  • Beantwoorden Cindy 16 maart 2017

    I.v.m. een oa. amandelallergie: wat kan ik als alternatief voor amandelmeel gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 17 maart 2017

      Je kan het vervangen door 50 gram bloem.

  • Beantwoorden Natascha 19 september 2017

    Hallo Rutger,

    Ik wil graag een aantal van je koekjes recepten uitproberen. Ik heb alleen een gluten intolerantie en kan dus alleen amandelmeel, havermeel en rijstmeel gebruiken. Kun je mij zeggen in welke verhouding ik dit moet gebruiken om de bloem te vervangen? Of verschilt dit per koekje?

    • Beantwoorden Rutger 25 september 2017

      Hoi Natascha. Dat is heel lastig om te zeggen. Dit verschilt per recept en ik heb er te weinig ervaring mee om daar goede richtlijnen voor te kunnen geven.

  • Beantwoorden Amy lingeren 9 november 2017

    Hoi,Rutger😘👀💕💖💗💓
    Wil je verkering met me 💘💘?????????
    In stel mezelf wel voor:
    Ik Ben Amy en ik Ben 30 jaar oud.. Mijn hobby’s zijn dansen en koken/bakken!!
    Mail me snel . please
    💋💋💋💋💋💋 Amy
    PS. Wel mailen hoor!!!!!!!!

    • Beantwoorden Rutger 12 november 2017

      Ik ben bang dat er hier thuis dan iemand jaloers wordt 🙂

  • Beantwoorden Stofzuiger 19 februari 2018

    Ge-wel-dig! De koekjes zijn heerlijk. 🙂
    Ik heb ze ook nog gemengd met wat cacao en chocolade, dat was ook erg lekker. En 1,5x zoveel caramel erin stoppen was iets teveel van het goede, maar een leuk probeersel 😉

  • Beantwoorden Ciel 18 maart 2018

    Ik heb de koekjes gemaakt mAr waren erg zoet en eind smaak heel bitter. Heb ik de karamel te lang laten doorkoken .

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Dat denk ik wel ja, als je karamel te lang doorkookt wordt deze bitter.

    Laat een reactie achter