Volg Rutger Bakt:

Ijstaart met karamel en chocolade – recept

3 december 2017 | Desserts, Feestdagen, Kerst, Recepten | 26 reacties

Ijstaart met karamel en chocolade

 

Deze ijstaart met karamel en chocolade is geweldig om te maken en een feest om te eten! Het romige vanille-ijs wordt afgewisseld door laagjes karamel en knapperige chocolade. Het ijs maak je zelf, maar schrik daar niet van! Dat is namelijk echt heel makkelijk! Dit ijs maak je zonder ijsmachine of andere moeilijke apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een (hand)mixer, of een garde en een goedgetrainde onderarm. Doordat je het dessert al helemaal van te voren kunt (en moet) maken heb je geen stress meer op de dag van het diner zelf. Zo wordt het voor jou als kok ook extra genieten geblazen!

 

Ingrediënten

Voor het ijs zonder ijsmachine

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 ml)
  • 500 ml slagroom
  • ½ vanillestokje, het merg

Verder nodig

 

Ijstaart met karamel en chocolade

 

Bereiding: Ijstaart met karamel en chocolade

Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade en karamelsaus over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel op en strijk weer glad. Ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering tijdens het serveren. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.

Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en maak de ijstaart af met de overgebleven karamelsaus.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

26 reacties

  • Beantwoorden Susanne 3 december 2017

    Hoe zou ik de gecondenseerde melk kunnen vervangen zodat ik deze taart helemaal lactosevrij kan maken?

    • Beantwoorden Sylvia 3 december 2017

      Gecondenseerde kokosmelk misschien?

    • Beantwoorden Wendy 10 december 2017

      Lactose vrije melk van Campina bijvoorbeeld staat bij de meeste supermarkten in het koelvak.

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Ik zou het dan inderdaad met gecondenseerde kokosmelk proberen.

  • Beantwoorden Robin 3 december 2017

    Wat een superlekkere ijstaart! Wat een geluk dat wij t dessert mogen verzorgen met kerst

  • Beantwoorden Sylvia 3 december 2017

    Lijkt me heerlijk dit recept..ik ga het zeker proberen!!!

  • Beantwoorden Lidwien 3 december 2017

    Vanillesokje? 😂

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat is lekker hoor 🙂 En heel kerstig! Ik heb het aangepast! Dank voor je oplettendheid!

  • Beantwoorden Mieke Schepens 3 december 2017

    Mjammie!

  • Beantwoorden Marjolein 3 december 2017

    Dat komt op het menu met Kerstmis, dank je wel voor het delen met ons

  • Beantwoorden Annelies 3 december 2017

    Ohhh wat lijkt me dit heerlijk! Dankjewel voor dit recept Rutger.

  • Beantwoorden Juliette 3 december 2017

    Staat dit recept ook in het nieuwe hartige bakboek?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Nee, daar staan alleen maar hartige recepten in.

  • Beantwoorden Marja 3 december 2017

    Hoi Rutger,
    Deze komt zeker met kerst bij ons op tafel als dessert! Fijn dat het ijs zonder ijsmachines gemaakt kan worden zeg. Karamel is my all time favorite om het maar zo te zeggen. Kan ik er eigenlijk ook salted karamel van maken of is dat niet lekker in combinatie met het ijs en de chocolade? Want salted karamel is voor mij a match made in heaven! Ik hoop van je te horen wat jij er van denkt.
    Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
    Hartelijke groetjes,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan heel goed! Gewoon (zee)zout(vlokken) naar smaak toevoegen na het koken van de karamelsaus.

  • Beantwoorden Marianne 4 december 2017

    Hij staat in de vriezer, het toetje voor morgen 🙂

  • Beantwoorden Esther 5 december 2017

    Zouden hier ook biscuitjes doorheen kunnen? In een (caramel) ijsstam zitten er weleens lekkere koekjes doorheen, die dan een klein beetje zacht zijn geworden.

    Ik hoor het graag!

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan zeker, al zou ik dan voor zandkoekjes gaan in plaats van biscuitjes.

  • Beantwoorden Jolanda 7 december 2017

    Zou ik de chocolade voor iets anders kunnen vervangen ivm allergie?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Je kunt hem weg laten of bijvoorbeeld geroosterde noten toevoegen.

  • Beantwoorden Marion 8 december 2017

    Nou de karamel is al goddelijk van smaak en taart staat in de vriezer komt helemaal goed.

  • Beantwoorden Desiree 8 december 2017

    Gaat het ijs niet schilferen wanneer je het niet roert?

    • Beantwoorden Marianne 8 december 2017

      Nee hoor!

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Nee dat gaat goed, door de gecondenseerde melk.

  • Beantwoorden Thea 9 december 2017

    ik heb ipv het karamelrecept een potje Bebogeen gebruikt. Stuk sneller en ook jammie…

  • Laat een reactie achter