Volg Rutger Bakt:

Ijstaart met karamel en chocolade – recept

3 december 2017 | Desserts, Feestdagen, Kerst, Recepten | 68 reacties

Ijstaart met karamel en chocolade

 

Deze ijstaart met karamel en chocolade is geweldig om te maken en een feest om te eten! Het romige vanille-ijs wordt afgewisseld door laagjes karamel en knapperige chocolade. Het ijs maak je zelf, maar schrik daar niet van! Dat is namelijk echt heel makkelijk! Dit ijs maak je zonder ijsmachine of andere moeilijke apparaten. Het enige dat je nodig hebt is een (hand)mixer, of een garde en een goedgetrainde onderarm. Doordat je het dessert al helemaal van te voren kunt (en moet) maken heb je geen stress meer op de dag van het diner zelf. Zo wordt het voor jou als kok ook extra genieten geblazen!

 

Ingrediënten

Voor het ijs zonder ijsmachine

  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 ml)
  • 500 ml slagroom
  • ½ vanillestokje, het merg

Verder nodig

 

Ijstaart met karamel en chocolade

 

Bereiding: Ijstaart met karamel en chocolade

Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Doe de gecondenseerde melk, de slagroom en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Verdeel een dun laagje van het roommengsel over de bodem van de vorm en strijk dit glad. Sprenkel daar met een lepel wat gesmolten chocolade en karamelsaus over. Schep daar weer voorzichtig een dun laagje van het roommengsel op en strijk weer glad. Ga zo door tot de vorm vol zit. Houd van de karamelsaus wat over voor de garnering tijdens het serveren. Klap het overhangende plasticfolie naar binnen en zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.

Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze op een schaal. Verwijder het folie voorzichtig en maak de ijstaart af met de overgebleven karamelsaus.

 

Foto’s: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

68 reacties

  • Beantwoorden Susanne 3 december 2017

    Hoe zou ik de gecondenseerde melk kunnen vervangen zodat ik deze taart helemaal lactosevrij kan maken?

    • Beantwoorden Sylvia 3 december 2017

      Gecondenseerde kokosmelk misschien?

    • Beantwoorden Wendy 10 december 2017

      Lactose vrije melk van Campina bijvoorbeeld staat bij de meeste supermarkten in het koelvak.

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Ik zou het dan inderdaad met gecondenseerde kokosmelk proberen.

  • Beantwoorden Robin 3 december 2017

    Wat een superlekkere ijstaart! Wat een geluk dat wij t dessert mogen verzorgen met kerst

  • Beantwoorden Sylvia 3 december 2017

    Lijkt me heerlijk dit recept..ik ga het zeker proberen!!!

  • Beantwoorden Lidwien 3 december 2017

    Vanillesokje? ?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat is lekker hoor 🙂 En heel kerstig! Ik heb het aangepast! Dank voor je oplettendheid!

  • Beantwoorden Mieke Schepens 3 december 2017

    Mjammie!

  • Beantwoorden Marjolein 3 december 2017

    Dat komt op het menu met Kerstmis, dank je wel voor het delen met ons

  • Beantwoorden Annelies 3 december 2017

    Ohhh wat lijkt me dit heerlijk! Dankjewel voor dit recept Rutger.

  • Beantwoorden Juliette 3 december 2017

    Staat dit recept ook in het nieuwe hartige bakboek?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Nee, daar staan alleen maar hartige recepten in.

  • Beantwoorden Marja 3 december 2017

    Hoi Rutger,
    Deze komt zeker met kerst bij ons op tafel als dessert! Fijn dat het ijs zonder ijsmachines gemaakt kan worden zeg. Karamel is my all time favorite om het maar zo te zeggen. Kan ik er eigenlijk ook salted karamel van maken of is dat niet lekker in combinatie met het ijs en de chocolade? Want salted karamel is voor mij a match made in heaven! Ik hoop van je te horen wat jij er van denkt.
    Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
    Hartelijke groetjes,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan heel goed! Gewoon (zee)zout(vlokken) naar smaak toevoegen na het koken van de karamelsaus.

      • Beantwoorden Marja 27 december 2017

        Hoi Rutger,
        Ik heb idd zeezout vlokken toegevoegd en we hebben het op 1e kerstdag gegeten. Het was heeeeeeeeerlijk, zo rijk en romig. Een recept om te onthouden, het was zo lekker en mijn gasten waren er helemaal weg van! Nogmaals bedankt voor je recept.
        Groetjes en tot een volgende keer,
        Marja

        • Beantwoorden Rutger 27 december 2017

          Heel leuk om te horen! Fijn dat jullie er zo van genoten hebben!

  • Beantwoorden Marianne 4 december 2017

    Hij staat in de vriezer, het toetje voor morgen 🙂

  • Beantwoorden Esther 5 december 2017

    Zouden hier ook biscuitjes doorheen kunnen? In een (caramel) ijsstam zitten er weleens lekkere koekjes doorheen, die dan een klein beetje zacht zijn geworden.

    Ik hoor het graag!

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan zeker, al zou ik dan voor zandkoekjes gaan in plaats van biscuitjes.

  • Beantwoorden Jolanda 7 december 2017

    Zou ik de chocolade voor iets anders kunnen vervangen ivm allergie?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Je kunt hem weg laten of bijvoorbeeld geroosterde noten toevoegen.

  • Beantwoorden Marion 8 december 2017

    Nou de karamel is al goddelijk van smaak en taart staat in de vriezer komt helemaal goed.

    • Beantwoorden Maren 19 december 2017

      En? Geschikt voor kerst? 😉

  • Beantwoorden Desiree 8 december 2017

    Gaat het ijs niet schilferen wanneer je het niet roert?

    • Beantwoorden Marianne 8 december 2017

      Nee hoor!

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Nee dat gaat goed, door de gecondenseerde melk.

  • Beantwoorden Thea 9 december 2017

    ik heb ipv het karamelrecept een potje Bebogeen gebruikt. Stuk sneller en ook jammie…

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Handige tip!

      • Beantwoorden Esther 18 december 2017

        Hoi Rutger, kin je die bewogen ook iets verwarmen zodat het wat vloeibaarder wordt?

        • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

          Ik neem aan dat je bebogeen bedoelt. Volgens mij kan dat wel, al heb ik het zelf nog nooit geprobeerd.

  • Beantwoorden Iris 14 december 2017

    Hoi Rutger,
    Kun je in plaats van het vanillestokje ook een theelepel vanille-extract gebruiken?
    Groetjes, Iris

    • Beantwoorden Rutger 14 december 2017

      Ja hoor, dat kan prima!

  • Beantwoorden Geraldine 15 december 2017

    Hallo Rutger,
    Kun je hem ook met fruit maken bijvoorbeeld aardbeien of is het dan te vochtig?

  • Beantwoorden Annabel 16 december 2017

    Hallo Rutger,

    Voor hoeveel personen is deze ijstaart bedoelt?
    Wij zijn met 8 volwassenen en 2 kinderen, red ik het dan met 1 ijstaart?

    Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

    Groetjes, Annabel

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Hoi! Je red het net denk ik, maar voor de zekerheid zou je het recept x 1.5 kunnen doen en nog een andere (kleine) vorm kunnen vullen met het mengsel. Die kun je altijd nog bewaren voor na de kerst anders.

  • Beantwoorden Leslie 17 december 2017

    Hoe kun je de caramelsaus het beste 1 dag bewaren? In of buiten de koelkast? Of maak je voor er over heen nieuwe?

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Je kunt de karamelsaus enkele dagen in de koelkast bewaren, of voor langer in de vriezer. Nieuwe maken hoeft niet hoor, gewoon dezelfde gebruiken. Als de saus net uit de koelkast komt kan deze wat steviger zijn, je kunt hem heel licht verwarmen (bijvoorbeeld een paar seconden in de magnetron) om hem wat vloeibaarder te maken.

  • Beantwoorden marieke 17 december 2017

    Voor hoeveel personen is deze ijstaart?

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Je kunt er makkelijk met 8 personen van genieten!

  • Beantwoorden Marja 18 december 2017

    Kun je de gecondenseerde melk zo uit het blikje gebruiken of moet je deze eerst in warm water zetten?

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Deze kun je direct uit het blikje gebruiken.

  • Beantwoorden Christel 18 december 2017

    Beste,
    kan je inplaats van zelf chocolade smelten ook de saus kant en klaar uit de supermarkt halen? Word dat dan hard in de vriezer?

    • Beantwoorden Rutger 20 december 2017

      Chocoladesaus uit de supermarkt wordt niet heel hard. Gewone chocolade die je smelt is lekkerder!

  • Beantwoorden Mireille 21 december 2017

    Gebruik je van die bekertjes slagroom uit de koelkast of van die houdbare pakjes? En moet deze op dezelfde temperatuur zijn om te gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 22 december 2017

      Ik gebruik altijd koelverse slagroom. En direct uit de koelkast gebruiken is het beste.

  • Beantwoorden Davinia Prins 22 december 2017

    Hoi Rutger, wat nu als je wel een ijsmachine hebt, hoe pak ik dit recept dan aan om toch de laagjes te creeeren?

    • Beantwoorden Rutger 22 december 2017

      Voor dit ijs met gecondenseerde melk heb je geen ijsmachine nodig, wel zo makkelijk en erg lekker. Je kunt ook vanille-ijs maken en dat na het draaien in de ijsmachine in de vorm doen, met de laagjes ertussen. Je moet dan wel snel werken, zodat het ijs niet smelt.

      https://www.rutgerbakt.nl/basisrecept-vanille-roomijs/

  • Beantwoorden An 22 december 2017

    Hoi vraagje van een beginner! Mijn roommengsel wordt niet lobbig? Is de derde keer dat ik het recept maakt en het is de eerste keer dat het niet lukt. Iemand een idee? Ik gebruikte verse slagroom uit het koelvak en de gecondenseerde melk kwam uit een koele garage.

    • Beantwoorden Rutger 24 december 2017

      Als beide goed koel waren zou het moeten lukken! Gek! Ik durf je niet te zeggen waar het door komt.

  • Beantwoorden Denise 24 december 2017

    Super heerlijk recept waar we heerlijk van gesmuld hebben. Zelf heb ik in stukjes gehakte mokka merengue in de één na laatste ijslaag toegevoegd. En het bleef nog krokant ook! Fijn ook die duidelijke uitleg. Maar waar ik tegenaan loop is dat de karamelsaus bij en na het afkoelen toch behoorlijk kristalliseert of iets dergelijks, waardoor het korrelig en dof wordt. Is dat te voorkomen?

    • Beantwoorden Rutger 27 december 2017

      Klinkt heerlijk de meringue erdoor. Wat helpt is de saus tijdens het afkoelen regelmatig door te roeren. Dat voorkomt kristalvorming. Ook kun je een gedeelte van de suiker door glucosestroop vervangen, dat gaat kristalvorming ook tegen.

  • Beantwoorden Silvia 25 december 2017

    Hij was HEERLIJK

  • Beantwoorden Bernice 26 december 2017

    Hoi Rutger,
    Wat een heerlijk recept bedankt!
    Ik heb hem lactose vrij gemaakt. Ik heb gecondenseerde kokosmelk gebruikt en lactosevrije houdbare slagroom. Het was echt super lekker. Mijn zoontje was er ook superblij mee. Hij mag namelijk geen lactose en tarwe en zo had hij wel een super lekker toetje! Ik maak voor oud&nieuw nog een nieuwe.

    • Beantwoorden Rutger 27 december 2017

      Wat leuk om te horen dat dat ook goed gaat! En lekker is natuurlijk! Geniet er van!

  • Beantwoorden Wendy 27 december 2017

    Dank je wel voor dit recept! Ik heb ook stukjes mokka-meringue gebruikt. Dit hebben we als dessert op de tweede kerstdag gegeten. Echt de allerlekkerste die ik ooit op heb gehad.
    Mvg, Wendy

  • Beantwoorden Iris 27 december 2017

    Hoi Rutger, ik vond het ijs erg zoet, bestaat er ook zoiets als ongezoete gecondenseerde melk en zou je dit dan evt met een klein beetje suiker aankunnen vullen?
    ik maak altijd Karamel door Fudge blokjes (caramel of vanille) te verwarmen met een klein scheutje slagroom erbij! geeft de perfecte karamelsaus!

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2017

      Hoi! Je kunt de hoeveelheid gecondenseerde melk wat verminderen en iets meer slagroom gebruiken.

  • Beantwoorden Marianne 28 december 2017

    Ik vond hem ook erg zoet. Is dat op te lossen door extra slagroom te gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 29 december 2017

      Ja hoor dat kan zeker!

  • Beantwoorden Nancy Koning 28 december 2017

    ik heb hem gemaakt en de ijstaart is nu favoriet bij de hele familie! de taart was heerlijk !!

  • Beantwoorden Nelleke 28 december 2017

    Wat een heerlijk dessert! Topcombinatie met salted caramel!

  • Beantwoorden Anne 15 januari 2018

    Beste rutger,

    Kan je dit ijs op deze manier ook in een bak doen en invriezen en als bolletjes ijs gebruiken?

    Groetjes anne

  • Beantwoorden De 57 Beste Foodblogs Die Je Als Food-lover Echt Gelezen Moet Hebben - Restoranto 22 augustus 2018

    […] #49 IJstaart met karamel en chocolade – Recept […]

  • Beantwoorden Dit zijn de 57 Beste Foodblogs die je niet mag missen - Restoranto 22 augustus 2018

    […] zijn recepten lekker smaken en duidelijk zijn, zodat ook jij een echte bakkoning(in) kunt zijn! #49 IJstaart met karamel en chocolade – Recept #50 Cheesecakejes met speculaas en karamel- Recept #51 Snelle bladerdeeg appeltaart – […]

  • Laat een reactie achter