Volg Rutger Bakt:

How-to: Karamelslagroom

8 maart 2017 | Basisrecepten, How to's, Recepten | 27 reacties

karamelslagroom

 

In deze how-to laat ik je zien hoe makkelijk het is om zelf karamelslagroom te maken. Karamelslagroom is perfect om te gebruiken als afwerking van een taart, bij een dessert of bijvoorbeeld in soesjes. Karamel maken is een nauwkeurig klusje en vergt de nodige aandacht en oefening. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en dat je erbij kunt blijven, want voor je het weet is de karamel te ver en onbruikbaar. Hou er rekening mee dat de karamelslagroom een nacht in de koelkast moet staan voordat je hem op kan kloppen.

 

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • 40 ml water
  • 1 zakje slagroomversteviger

 

Stap 1

Doe de slagroom in een pan en breng deze aan de kook.

karamelslagroom

 

Stap 2

Doe ondertussen het water en de suiker in een hoge pan en breng dit aan de kook.

karamelslagroom

 

Stap 3

Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel.

karamelslagroom

 

Stap 4

Blus de karamel af met de warme slagroom. Dit gaat erg pruttelen en spatten, dat is normaal.

karamelslagroom

 

Stap 5

Roer de karamelroom door tot alle karamel in de warme room is opgelost.  Zet hem afgedekt minimaal 12 uur weg in de koelkast.

karamelslagroom

 

Stap 6

Klop de afgekoelde room met 1 zakje slagroomversteviger luchtig op. De karamelslagroom is nu klaar om te verwerken.

karamelslagroom

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

27 reacties

  • Beantwoorden Patricia 8 maart 2017

    Hallo Rutger,
    Dit ga ik zeker proberen, hoeveel water gebruik je?

    • Beantwoorden Rutger 8 maart 2017

      40 milliliter water.

    • Beantwoorden J.K.Kartomo 2 oktober 2017

      Het staat toch in het recept vermeld! 40 ml.

  • Beantwoorden Cindy Dirickx 8 maart 2017

    Ziet er lekker uit! Hoeveel water doe je bij de suiker?

    • Beantwoorden Rutger 8 maart 2017

      Ik heb het er bij gezet: 40 milliliter.

  • Beantwoorden Hanny 8 maart 2017

    Hoeveel water moet ik gebruiken ga het dit weekend maken .dank je

    • Beantwoorden Myrthe 8 maart 2017

      Volgens mij maakt het niet zo veel uit hoeveel water je gebruikt, omdat dat verdampt. Ik zou een kopje doen.

      • Beantwoorden Rutger 8 maart 2017

        Het maakt inderdaad niet heel veel uit, alleen duurt het bij een kopje wel lang tot het water is verdampt. Ik heb het er bij gezet, 40 milliliter.

  • Beantwoorden Jacqueline 8 maart 2017

    Lijkt me heerlijk! Ik ga het maken, erg bedankt!

  • Beantwoorden Jacqueline 8 maart 2017

    Dit lijkt me heerlijk! Ik ga het maken, erg bedankt!

  • Beantwoorden Carla 8 maart 2017

    wat een leuk recept weer,bedankt Rutger ,eens kijken of ik deze kha kan maken met zoetstof

    • Beantwoorden Rutger 11 maart 2017

      Zoetstof zal niet zo goed karameliseren helaas, daar heb je echt suiker voor nodig.

  • Beantwoorden Pieter van den hoogenband 18 maart 2017

    Hoeveel water moet er bij?

  • Beantwoorden Pieter van den hoogenband 18 maart 2017

    Hoeveel water moet er bij?

    • Beantwoorden Rutger 20 maart 2017

      40 milliliter, het staat bij de ingrediënten.

  • Beantwoorden Joke sk 15 april 2017

    lieve mensen lees goed de ingrediënten door.
    Het is nu al een aantal keren bij de reacties gevraagd en beantwoord door Rutger.
    Daar staat duidelijk aangegeven hoeveel water er bij moet

    –> 40 milliliter <– dus 😉

    Misschien de ingrediënten met dikkere letters aangeven?

  • Beantwoorden Monique 20 juni 2017

    Is deze hoeveelheid slagroom voldoende voor 2 sloffen?

  • Beantwoorden Sharon 11 juli 2017

    Hallo,
    Kun je de karamelslagroom invriezen?
    hoelang kun je het bewaren voordat je het als vulling in een taart doet?
    Moet je het dan al opgeklopt hebben of kun je het langer bewaren als jej het niet opklopt?

    groetjes

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2017

      Hoi! Invriezen heb ik nog nog nooit geprobeerd, maar lijkt mij geen succes. Onopgeklopt kan je de room zeker 4 dagen goed houden in de koelkast. Opgeklopt zou ik het niet langer dan 1-2 dagen bewaren.

  • Beantwoorden Marion 19 januari 2018

    Is er een vervang middel voor slagroomversteviger? Weet niet of ik dit product kan vinden in Frankrijk waar we wonen, anders moet ik t op laten sturen

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Het kan ook zonder, dan blijft de slagroom alleen iets minder lang stevig. Of met 1-2 blaadjes gelatine dat je na het weken oplost in een heel klein beetje van de (ongeklopte) room.

  • Beantwoorden Anne 12 oktober 2018

    Ik hoop dat iemand het antwoord heeft op de volgende vraag: Ik wil graag karamelslagroom maken voor vanavond. Kan ik het koelen dan ook versnellen?

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Als je de room in een grote platte schaal schenkt, of zelfs een diepe bakplaat, dan gaat het koelen veel sneller. Je kunt het zelfs even in de diepvries zetten.

  • Beantwoorden Trudy 18 oktober 2018

    Goedemiddag, ik wil graag weten of je op de suiker kokend water kan gieten zodat de suiker al gelijk is gesmolten en dat je het dan aan de kook brengt.

    Alvast bedankt

    • Beantwoorden Rutger 22 oktober 2018

      Hallo Trudy. Dat zou kunnen, maar is niet perse nodig. Tijdens het verwarmen smelt de suiker ook makkelijk.

    Laat een reactie achter