Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 280 gr suiker
  • 50 gr bloem
  • 2 eiwitten
  • ¼ - ½ tl zout
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 gr blanke hazelnoten, geplet
Broodbakbol banner mobiel

Deze craquants kwam ik vorig jaar tegen bij een kaaswinkeltje in België en ik was gelijk fan! Wat zijn die koeken lekker. Knapperig, luchtig en vol van smaak. Dit recept moest zeker in Koekjesbijbel komen. Gelukkig lukte het mij na een aantal pogingen om de craquants minstens net zo lekker na te bakken als die van de Belgische kaasboer. De karamelkoeken zijn echt supermakkelijk te maken en het resultaat is verbluffend! Ben je fan van gezouten karamel, voeg dan iets meer zout toe aan het beslag.

Craquants met hazelnoten en karamel uit Koekjesbijbel

Deze koekjes staan samen met ruim 170 andere koekjes in mijn nieuwste boek Koekjesbijbel!

koekjesbijbel

Wil je weten welke lekkere koekjesrecepten er nog meer in Koekjesbijbel staan? Kijk hier voor meer informatie!

Craquants maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de suiker, bloem, eiwitten, het zout en vanille-extract in een kom door elkaar. Voeg als laatst de geplette hazelnoten toe.

Craquants bakken

Schep flinke eetlepels van het mengsel op de bakplaat en houd daarbij voldoende tussenruimte. Op een bakplaat passen niet meer dan 9-12 koeken. Druk de hoopjes iets plat. Bak de craquants in 14-19 minuten goudbruin.

Schuif het bakpapier met de koeken direct na het bakken van de bakplaat. Laat de koeken een paar minuten afkoelen en haal ze vervolgens voorzichtig met een spatel van het bakpapier. Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Tip: Plet de hazelnoten door ze op een snijplank te leggen en er met de (schone) onderkant van een pan stevig op te drukken. De structuur van grof geplette hazelnoten is het best, dus zorg ervoor dat ze niet te fijn worden.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Josee 2018-10-25 07:36:40

Een paar weken terug heb ik deze gemaakt. Echt een aanrader! Je blijft er van eten (dus plan erna maar een paar uurtjes sporten in). Let wel op dat je echt niet te grote hoopjes maakt op de bakplaat. Voor je het weet heb je enorme koeken of één grote ;)

Beantwoorden
JO
Janny 2018-11-10 18:59:31

Nou ik Had een hele grote koek.?want ik Had ze te groot gemaakt zodat ze aan elkaar zaten. 1 grote plaat koek dus. Maar wel heerlijk. Heb er brokken van gemaakt

Beantwoorden
JA
Florien 2020-10-20 20:48:02

Haha ik ook!

Beantwoorden
FL
Rutger 2018-11-11 13:34:50

Ze lopen inderdaad veel uit tijdens het bakken, maar een grote koek kan ook heel lekker zijn :)

Beantwoorden
Coby Bock 2018-10-25 11:41:15

deze ga ik echt maken.
wij zijn echte karamel fans.
dank Rutger

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-10-28 23:38:58

Geniet er van!

Beantwoorden
Evelien 2018-10-25 17:05:35

Hoeveel koekjes gaan er uit één recept?

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-10-28 23:37:34

Je haalt ongeveer 25 koeken uit het recept.

Beantwoorden
Josee 2018-10-26 07:50:12

Ongeveer 20 stuks

Beantwoorden
JO
Matthea 2018-10-26 12:32:34

Zijn heerlijk! Heb bij de tweede plaat hoopjes gemaakt met een koffielepel,zijn ook nog flinke koeken.
De eerste plaat werden grote koekkruimels maar heel erg lekker!
Had uit een recept: 9 grote en 10 kleinere.

Beantwoorden
MA
Pien 2018-10-26 15:32:07

Moet het eiwit opgeklopt worden?

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-10-28 23:33:52

Nee hoor, dat hoeft niet voor dit recept.

Beantwoorden
Marly 2018-10-28 16:20:07

Recept lijkt me heerlijk maar wanneer doe je de karamel erover?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:26:22

De titel is wellicht wat verwarrend, maar de suiker in het deeg karamelliseert tijdens het bakken. De koek smaakt uiteindelijk dus naar karamel.

Beantwoorden
Ingrid 2018-11-02 10:06:44

Hoi Rutger,
Ik heb ook zelf vanille extract gemaakt en nu wil ik graag weten of je 1 vanillestokje kan vervangen voor 1 tl extract.
Kan je mij zeggen of dit goed is of dat de verhoudingen anders zijn.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-11-04 15:48:37

Normaal gesproken zou dat prima kunnen, alleen zou ik bij dit recept niet teveel vocht toevoegen. Het merg is in dit recept echt het lekkerste.

Beantwoorden
Ingrid 2018-11-05 11:35:08

Dank je wel...…

Beantwoorden
IN
Sylvia 2019-03-01 19:19:05

Heerlijk!

Beantwoorden
SY
ILSE 2019-08-14 13:13:42

iS ER GEEN BOTER NODIG VOOR DIT RECEPT?

Beantwoorden
IL
Rutger 2019-08-18 14:36:15

Voor dit recept is geen boter nodig.

Beantwoorden
Yvonne 2020-04-23 19:34:20

Die zien er erg lekker uit, ik wil ze morgen gaan bakken, heb op zich alles in huis. Mijn hazelnoten zijn wel gebrande hazelnoten. Kan dat ook, of moet ik ongebrande hebben?

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-04-29 10:55:10

Het recept gaat uit van ongebrande hazelnoten, omdat ze ook nog een tijd de oven in gaan.

Beantwoorden
Jacq. 2021-09-07 18:58:25

Kun je ook amandelen gebruiken ipv hazelnoten?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-09-13 08:04:27

Dat moet prima gaan!

Beantwoorden
Myriam 2022-03-11 09:03:15

Pecannoten, walnoten, macadamia’s, cashewnoten gepelde pistachenoten, amandelen met vlies en zonder vlies in huis, alles ongezouten en ongebrand maar géén hazelnoten. Welke kan ik dan gebruiken en welke moet ik zéker NIET er in doen?

Beantwoorden
MY
Rutger 2022-03-13 12:39:41

Ik zou voor pecan gaan! Of amandelen

Beantwoorden
Christa 2022-05-09 16:25:35

Hoi Rutger, behoren ze zo taai te zijn? Ik heb ze gemaakt met zusto suikervervanger en amandelmeel, de smaak is heerlijk maar ontzettend taai, niks knapperigs. Zou je ze eventueel ook met volkoren speltmeel kunnen maken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-05-16 14:42:36

Hoi. Ze horen heel krokant en zeker niet taai te zijn. De suiker en bloem spelen in dit recept echt wel een belangrijke rol, die kun je niet door iets anders vervangen.

Beantwoorden
Petra v d Berg 2022-06-06 15:50:43

Hoi Rutger,
Dank voor dit zeer eenvoudige super lekker koekje
heerlijk knapperig

Beantwoorden
PE

U kunt niet meer reageren.