Volg Rutger Bakt:

Cheesecakejes met speculaas en karamel – recept

23 november 2017 | Feestdagen, Recepten, Sinterklaas, Taart & gebak | 16 reacties

Cheesecakejes met speculaas en karamel

 

Deze mini-cheesecakjes met speculaas en karamel zijn onweerstaanbaar lekker en perfect voor tijdens de koude decemberdagen! Maar de rest van het jaar kun je ze ook prima maken hoor! Het recept is afkomstig uit het boekje Strooigoed van Anne-Marij de Koning. Zij bakt veel en graag en heeft haar eigen taartenwinkel in Hilversum; de Keuken van de Koning. In Strooigoed vind je recepten voor Sinterklaas en een enkele voor de kerstdagen. Perfect om met je kinderen de keuken in te duiken en aan de bak te gaan voor de feestdagen!

 

Ingrediënten

Voor de taartbodem

Voor de cheesecake

  • 800 gr volvette roomkaas
  • 3 eieren
  • 120 gr suiker
  • 1 biologische citroen
  • 1 vanillestokje

Voor de karamel

  • 100 gr suiker
  • 1 el honing
  • 75 ml slagroom
  • 80 gr boter

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Cheesecakejes met speculaas en karamel

Vermaal de speculaas in een keukenmachine. Smelt de boter en roer deze door de speculaas. Vul 12 vormpjes van een flexibele muffinvorm met 1 á 2 eetlepels van het speculaasmengsel. Druk het goed aan en zet de bodems een half uur in de koelkast om uit te harden.

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Klop voor de cheesecake de roomkaas, eieren en suiker door elkaar met een garde. Wanneer alles goed vermengd is voeg je de rasp en sap van de citroen en het merg van het vanillestokje toe. Roer nog even goed door.

Zet de muffinvorm in een braadslee of diepe bakplaat. Vul de muffinvormpjes tot net onder de rand met het cheesecakemengsel. In de oven zal de vulling net een beetje boven de rand van de vorm uitkomen, maar dat zakt  tijdens het afkoelen weer terug. Vul de braadslee met kokend water tot ongeveer een centimeter onder de bovenkant van de muffinvorm. Zet de braadslee nu voorzichtig in de oven en bak de cheesecakes in ongeveer 30 minuten gaar. De binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn wanneer je de cheesecake uit de oven haalt. Laat de cheesecakes helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de karamel. Doe de suiker in een steelpan en zet deze op middelhoog viir. Voeg de honing toe zodra de suiker een mahoniekleur krijgt. Roer goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje de slagroom toe. Roer nogmaals door voordat je de pan van het vuur haalt. Meng de boter door de karamel en laat het afkoelen. Eventueel kun je nog een snuf zout toevoegen, dat geeft de karamel nog meer smaak. Verdeel vlak voordat je de cheesecakes gaat serveren de (lauwwarme) karamel erover.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Strooigoed? Kijk hier voor meer informatie!

 

strooigoed

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden lydia 27 november 2017

    Heb je hiervoor perse een flexibele bakvorm nodig? Of is een gewone muffinvorm ook goed?

  • Beantwoorden Carla 27 november 2017

    Ik denk als je er reepjes bakpapier in legt, zodat je het aan de buiten kantjes kan optillen, dan lukt het ook met een gewone hoor, heet wel geen Rutger, maar heb wel geantwoord😀

    • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

      Volgens mij heeft Carla helemaal gelijk en moet dat ook lukken! En anders kun je ze ook nog bakken in cupcakepapiertjes, dan is de buitenkant wel wat minder glad, maar weet je wel zeker dat ze goed uit hun vorm komen.

  • Beantwoorden lydia 28 november 2017

    Dankjewel Carla 😊

  • Beantwoorden Charlotte 30 november 2017

    Hoi rutger, zijn de taartjes van de foto ook in een muffinvorm gemaakt? Ze zijn zo mooi ovaal!

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dit was een flexibele vorm met inderdaad ovale vormpjes.

  • Beantwoorden Chantal 30 november 2017

    Wat is volvette roomkaas? Ik kan alleen monchou en mascarpone?

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Bijvoorbeeld Philadelphia naturel, gewoon in elke supermarkt te koop. Lijkt wat op monchou, alleen verwerkt philadelphia makkelijker.

  • Beantwoorden lydia 4 december 2017

    Ze waren ook heerlijk als dessert met een bolletje speculaasijs😀

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat lijkt mij ook heerlijk!

  • Beantwoorden Rianne 13 december 2017

    Waarom moet de bodem eerst in de koeling als die daarna met de cheesecake de oven ingaat?

    Groetjes Rianne

    • Beantwoorden Rutger 14 december 2017

      Zodat de boter met de kruimels stolt en die niet bij het opgieten van het cheesecakemengsel los komt en vermengt.

  • Beantwoorden Simone 18 december 2017

    Hi Rutger kan je deze cheesecakes al dag van te voren maken en dan de karamel op de dag zelf ? Bedankt !

    • Beantwoorden Rutger 18 december 2017

      Dat kan heel goed! Je kunt ze zelfs al langer van tevoren maken en in de vriezer bewaren.

  • Beantwoorden lYdia 25 januari 2018

    Is dit recept voldoende voor een grote taart? Wat wordt dan de baktijd?

  • Laat een reactie achter