Volg Rutger Bakt:

Blindbakken – How-to

1 juni 2017 | How to's | 5 reacties

Voor een goede taart of quiche zonder zompige of net-niet gare bodem is het belangrijk dat je het deeg eerst blind bakt. Blindbakken is iets meer werk, maar levert een veel lekkerder eindresultaat op! Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken. Met deze how-to geen soggy bottoms meer!

 

Stap 1

Rol het deeg dun uit. Bekleed er de ingevette taartvorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.

Blindbakken

 

Stap 2

Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem.

Blindbakken

 

Stap 3

Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem volgens de aanwijzingen in het recept.

Blindbakken

 

Stap 4

Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.

Blindbakken

 

Stap 5

Snijd de rand van de taart met een scherp mes netjes bij. Dit gaat het beste als je snijdt vanuit de binnenkant van de vorm. Ze de bodem voor de tweede keer in de oven.

Blindbakken

 

Stap 6

De bodem is goed als het deeg licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je hem verder gaat verwerken.

Blindbakken

 

Foto’s: Michiel Wichman

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

5 reacties

  • Beantwoorden Margreet sietses 1 juni 2017

    Hallo Rutger,

    Vroeger gebruikte ik altijd spliterwten voor het blindbakken.
    Tegenwoordig gebruik ik glazen knikkers! Superhandig en steeds weer opnieuw bruikbaar.

  • Beantwoorden Caro 1 juni 2017

    Nog een tip. Een iets kleiner springvorm gebruiken als je geen blindbakvulling in huis hebt.

    • Beantwoorden Rutger 6 juni 2017

      Dat is ook een hele handig tip ja! de bakvorm kun je dan op het bakpapier zetten als blindbakvulling.

  • Beantwoorden Jonna@burgertrutjesNL 2 juni 2017

    Zojuist de blinde bakvulling bested. Toch wel onmisbaar, thanks voor de tips 🙂

  • Laat een reactie achter