Volg Rutger Bakt:

Bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta

12 juli 2018 | Hartig, Recepten | 3 reacties

Bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta

 

Deze hartige bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta is heerlijk als maaltijd met een groene salade erbij, of als lunch, zowel warm als afgekoeld. In plaats van gegrilde aubergine kun je ook (een combinatie van) andere gegrilde groenten gebruiken, zoals courgette, (punt)paprika, wortel of pompoen. En als je de bladerdeeg taart in kleinere stukjes snijd heb je heerlijke hapjes voor bij de borrel!

 

Ingrediënten

Voor de plaattaart

  • 2 aubergines
  • 40 ml olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 125 gr ricotta
  • 1 ei
  • 8-10 takjes tijm, gerist
  • 200 gr feta
  • peper en zout

Verder nodig

  • bloem, voor het uitrollen

 

Bereiding: Bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta

Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi deze met wat zout en laat de plakken een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine droog met keukenpapier. Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook en bestrijk de aubergine ermee. Verhit een grillpan of contactgrill en grill de aubergine aan beide zijden.

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en prik er om de paar centimeter gaatjes in met een vork. Meng de ricotta met het ei en de tijm en breng het op smaak met peper en zout. Strijk het ricottamengsel op het bladerdeeg. Let er daarbij op dat je de randjes van het deeg vrijhoudt. Verdeel de gegrilde aubergine over het deeg en verkruimel daar de feta over.

Bak de plaattaart in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de plaattaart (lauw)warm of afgekoeld. Je kunt de plaattaart voor het serveren nog garneren met grof gehakte walnoten.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

3 reacties

  • Beantwoorden Margreeth Marsden 12 juli 2018

    Beste Rutger,
    Wordt de aubergine op deze taart niet te donker? Hij is al gegrild en dan nog een half uur in een hete oven… ik zou bang zijn dat het verbrandt.

    • Beantwoorden Rutger 16 juli 2018

      Hoi! Dat is niet het geval. Zoals je op de foto ziet blijft hij prima.

  • Beantwoorden Laura 3 augustus 2018

    Hij is super gelukt! Wij hadden het inderdaad met een combinatie gemaakt van aubergine, courgette en paprika. Het was echt lekker en zag er ook mooi uit. Bedankt!

  • Laat een reactie achter