Volg Rutger Bakt:

Bananenbrood met chocolade en pecannoten – recept

4 november 2017 | Brood, Cake, Recepten | 16 reacties

Bananenbrood

 

Bananenbrood is altijd een succes en de perfecte manier om overrijpe bananen in te verwerken. Deze versie is extra lekker doordat er ook pure chocolade en pecannoten in zitten. De basis van dit banana bread is van Nigella Lawson. Zij gebruikt een combinatie van bakpoeder en baking soda, dat zorgt voor een hele lekkere smeuïge textuur in dit bananenbrood. Dit recept is het lekkerste met rijpe (of net overrijpe) bananen. Zelf heb ik een bakje in de diepvries staan waar de te rijpe bananen in gaan, zodat ik daar eens per zoveel tijd dit lekkere bananenbrood mee kan bakken. Superlekker!

 

Ingrediënten

Voor het beslag

  • 175 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ¼ tl zout
  • 150 gr suiker
  • 300 gr rijpe banaan, fijngeprakt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

 

Bereiding: Bananenbrood met chocolade en pecannoten

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodvorm (of cakevorm) in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de bloem, het bakpoeder, baking soda, de suiker en het zout in een kom en roer dit door elkaar. Meng in een andere kom de fijngeprakte banaan met de eieren en het vanille-extract. Giet dit bij het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij en roer tot alles opgenomen is. Meng tot slot de gehakte chocolade en de pecannoten door het beslag.

Doe het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in 60 tot 75 minuten gaar. Laat het bananenbrood na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

 

Foto: Erik Spronk

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden Ris 4 november 2017

    Leuk recept!
    Een vraagje wat is het verschil tussen “roeren ” en “mengen”? Is de 1 met de hand en de andere met de keukenmachine (hulpstuk; bischop)?
    Groetjes Ria

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      In dit geval komt het redelijk overeen. Je roert of mengt tot alles goed door elkaar gemengd is. Het hoeft niet luchtig te worden of extra lang gemengd te zijn.

  • Beantwoorden Marja 4 november 2017

    Ik wil het idd ook met de bisschop doen. Of moet het voor het lekkerste resultaat, met de hand gedaan worden? Dan houd het voor mij op. Mijn armen hebben door een aandoening heel weinig kracht namelijk. En dat roeren is dan te zwaar.
    Met vriendelijke groet,
    Marja.

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      Het kan prima met de bisschop hoor! Maar vooral niet te lang mengen.

      • Beantwoorden Marja 6 november 2017

        Fijn! Bedankt voor het beantwoorden Rutger. Dan ga ik hem zeker maken. Mijn man vind gewoon bananenbrood niet zo’n suc6, maar met chocolade en pecans…..hij gaat vast zijn mening herzien!
        Vriendelijke groetjes,
        Marja

  • Beantwoorden Arja 4 november 2017

    Ik ben er nu al zoveel tegen gekomen, ik ga hier binnenkort mee aan de bak.

  • Beantwoorden Jolanda 4 november 2017

    Staat het recept ook in de bakbijbel van Rutger
    Of heel lekkere recepten niet

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      In de Bakbijbel staan alleen maar lekkere recepten, ruim 160! Deze staat daar niet in, daar was geen plaats meer voor.

  • Beantwoorden Nel acrea 5 november 2017

    Heerlijk die bananencake. Maar wat is het verschil tussen bakpoeder en backing soda en ook in het gebruik.

    • Beantwoorden Rutger 6 november 2017

      Het verschil zal ik binnenkort in een artikel uitleggen, dat is iets te uitgebreid om hier te beantwoorden.

  • Beantwoorden Stefan 18 maart 2018

    Wow deze is super lekker. Heb hem al aan verschillende mensen laten proeven. Bedankt maar weer Rutger. Jammer dat ie inderdaad niet in je bakbijbel staat. Misschien tijd voor deel 2? 😉

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Eerst Koekjesbijbel binnenkort!

      • Beantwoorden Stefan 10 april 2018

        O echt? Leuk! Ik zat laatst toevallig te denken om een koekjespers aan te schaffen. Leuk om samen te doen met de neefjes en de nichtjes. Dus laat de koekjesbijbel maar komen!!!

  • Beantwoorden Fraukje 16 april 2018

    Oeh wauw! Voor het eerst een bananenbrood gemaakt en gegeten en deze is herderlijk! Zou je in plaats van speltbloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?

    • Beantwoorden Rutger 25 april 2018

      Goed om te horen. Ik weet niet of het goed gaat als je in dit recept alle bloem door amandelmeel vervangt, maar het is het proberen waard.

  • Beantwoorden Fraukje 26 april 2018

    Om het 1 op 1 te vervangen wordt het narrig en zwaar. Ik ga volgende keer half om half proberen.

  • Laat een reactie achter