Zelf karamel maken schrikt veel mensen af, maar dat is nergens voor nodig. Een goede karamel maken is makkelijker dan je denkt en het is ontzettend handig als je dit onder de knie hebt. Karamel kun je namelijk op ontzettend veel manieren gebruiken en het is een geliefd ingrediënt in veel recepten. In dit artikel deel ik enkele handige tips en aan de hand van mijn stappenplan lukt het je zeker om zelf karamel te maken!

karamel

Wat is karamel?

Echte karamel bestaat uit suiker. Kortgezegd maak je karamel door suiker te verhitten. Dit proces wordt ook wel karamelliseren of karamelisatie genoemd. 

Suiker karamelliseren

Karamel ontstaat wanneer suiker wordt verwarmd tot een temperatuur van minimaal 170 graden Celcius. Terwijl de suiker langzaam opwarmt tot deze temperatuur, breken de moleculen af (de suiker smelt en er ontstaat een suikersiroop). Vervolgens ontstaan er nieuwe verbindingen. Deze nieuwe verbindingen hebben een diepe, rijke smaak en een donkere, goudbruine kleur: de karamel. 

Karamel maken is een secuur karwei, want je wilt de suiker niet te weinig verwarmen (dan karameliseert de suiker niet) maar ook niet te veel (dan verbrandt de suiker). 

Waar wordt karamel voor gebruikt?

Karamel kun je op verschillende manieren gebruiken. Gemengd met andere ingrediënten kun je bijvoorbeeld karamelsaus of smeuïge karamel recept maken. Je kunt de karamel ook gebruiken voor deze karamelslagroom of deze karamel brownies. Als thuisbakker kom je in veel recepten karamel tegen. Enkele van mijn favorieten zette ik voor je op een rij in dit artikel: de lekkerste recepten met karamel.

Karamel brownies

4 handige tips voor de lekkerste zelfgemaakte karamel

  • Door een beetje water aan de suiker toe te voegen gaat het karamelliseren veel rustiger, waardoor je niet eindigt met een half aangebrande pan. Ook als er in een karamel recept geen water staat kun je daar gerust wat aan toevoegen, de suiker gaat toch pas karamelliseren als het water grotendeels verdampt is. Wees wel voorzichtig; de suiker wordt echt heel erg heet!
  • Zet voordat je aan het recept begint alles dat je nodig hebt klaar, inclusief een bak koud water om het karamelliseren te stoppen.
  • Loop niet weg bij je karamel en roer vanaf het moment dat het mengsel kookt NIET meer in de pan.
  • Voeg een beetje zeezout toe aan de karamel voor de populaire karamel-zeezout smaak die je tegenwoordig overal tegenkomt! Een beetje zout haalt de karamelsmaak al enorm op. 
Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • 40 ml water
  • 175 gr suiker
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Stap 1

Doe suiker en water in een pan en zet deze op het vuur.

Zelf karamel maken

Stap 2

Breng dit aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost.

Zelf karamel maken

Stap 3

Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen wanneer het mengsel aan de ene kant eerder bruin wordt dan aan de andere kant.

Zelf karamel maken

Stap 4

Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de suiker niet te lang door laat karamelliseren, hij wordt dan te donker en bitter van smaak.

De kleur van de suiker is belangrijk. Als die te licht is, zit er nog weinig smaak aan. Is de karamel te donker, dan is hij bitter en oneetbaar. Het vraagt enige oefening om dit onder de knie te krijgen. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 °C.

Zelf karamel maken

Stap 5

Wanneer de karamel klaar is, stop je het kookproces door de onderkant van de pan in een bak met (ijs)water te zetten. Je kunt de karamel nu bijvoorbeeld op een stuk bakpapier gieten om hard te laten worden.

Wanneer er na de bereiding van de karamel boter en/of slagroom aan het mengsel wordt toegevoegd, zal dit erg gaan bruisen. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt om te voorkomen dat het overkookt. Als je nog boter of room aan de karamel toe gaat voegen, dan hoef je de bodem van de pan niet eerst in een bak met koud water te zetten.

Om de pan weer goed schoon te krijgen, vul je hem met water en breng je dit aan de kook. De suiker zal oplossen in het water, waardoor de pan makkelijk schoon te maken is.

Zelf karamel maken

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Anneke 2017-09-03 08:18:44

Gisteren je nieuwe kookboek ontvangen. Ziet er weer mooi uit en heerlijke recepten.
Compliment.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-10 15:25:27

Dankjewel! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Tineke 2017-09-03 10:13:42

Je schrijft niet hoeveel suiker en water.
Wat is de verhouding?

Beantwoorden
TI
Rutger 2017-09-10 15:24:37

Dat is per recept waar je de karamel voor gebruikt anders, maar een goede basisverhouding is 200 gram suiker met 40 milliliter water.

Beantwoorden
Anita 2017-09-03 13:46:27

Ligt er natuurlijk aan hoeveel karamel je nodig hebt.
Als je op zijn link in de tekst klikt van de karamelkoekjes zie je de verhouding met water en suiker;-)

Beantwoorden
AN
Joanne 2017-09-03 11:09:07

Beste Rutger, hoeveel gram suiker en welke kleur? En hoeveel ml water??

Dat receptje stond er niet bij.

Ben benieuwd.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-10 15:24:00

Het ligt er maar helemaal aan voor welk recept je de karamel gaat maken, daar hangen de hoeveelheden van af. Een goede basisverhouding is 200 gr suiker met 40 ml wwater. De kleur ie je op de foto's, het moet een mooie gouden karamel zijn.

Beantwoorden
Maya 2017-09-03 13:48:04

Hoi Rutger,
Wordt de karamel hard wanneer het is afgekoeld? Of blijft het vloeibaar?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-10 15:22:42

Als je geen of weinig room/boter aan de karamel toevoegt wordt deze na het afkoelen weer hard. Als je de karamel afblust met bijvoorbeeld room wordt hij wel wat dikker tijdens het afkoelen, maar niet hard.

Beantwoorden
Lidy 2018-02-18 09:52:47

Beste Rutger, zijn jouw boeken er ook als e-boek?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-02-20 10:42:12

Jazeker:
https://www.bol.com/nl/p/bakbijbel/9200000047238161/?suggestionType=typedsearch&bltgh=25fe152d-5dfd-4ce5-8f25-b52c628491c5.1.4.ProductImage
https://www.bol.com/nl/p/het-hartige-bakboek/9200000076266340/?suggestionType=typedsearch&bltgh=9e9dddc2-2ffa-4106-8785-043f05da3d7b.1.5.ProductImage

Beantwoorden
Anne 2018-11-10 13:25:37

Help! Rutger, ik ben nu voor de 4e keer bezig met mijn karamel, want de eerste 3 mislukten omdat de suiker telkens kristalliseerde. Ik roer niet (eerst wel gedaan tijdens het oplossen van de suiker, daarna helemaal niet meer). Weet jij wat ik kan doen om een mooie karamel te maken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-11 13:35:23

Hoi! Met de stappen zoals in de how-to en door niet te roeren moet het lukken!

Beantwoorden
Anne 2018-11-12 10:43:37

Dankjewel voor het meedenken! Uiteindelijk is het gelukt door extra veel water toe te voegen en te wachten tot dat verdampt was (zoals je hierboven ergens schreef). Op de één of andere manier ging het daardoor minder kristalliseren. Je koffie-extract ermee gemaakt en mooie karamelschotsen :)

Beantwoorden
AN
Cora jansen 2019-12-26 13:45:47

Heerlijk koekjes gemaakt met fijngemaakte macadamia noten. Mmmmmmm

Beantwoorden
CO
Nicky 2020-04-25 16:36:48

Wat is het verschil tussen karamel gemaakt met Basterdsuiker en karamel gemaakt met gewone suiker?

Beantwoorden
NI
Judith 2020-08-25 20:40:03

Kan je caramel ook later weer opwarmen? (vloeibaar maken). Dwz kan je het van te voren maken ?

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-08-31 09:08:03

Als je er iets aan toevoegt, zoals boter of room, kan dat prima. Enkel gekaramelliseerde suiker weer opnieuw smelten heb ik nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Aurelia 2020-09-04 09:46:25

Ik wil een caramelsaus gebruiken voor mijn dripcake. Kan ik het dan het beste afblussen met slagroom? Hoe lang is dit daarna dan nog te gebruiken/houdbaar?

Beantwoorden
AU
Rutger 2020-09-06 11:33:32

Je kunt dit recept voor karamelsaus gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/karamelsaus-recept/
Ik zou wel iets minder slagroom gebruiken, dat de saus iets steviger blijft.

Beantwoorden
henk 2020-11-10 19:35:47

prima recept

Beantwoorden
HE
Holy Noga 2021-01-17 13:08:52

Dit is een prima basis om vervolgens slagroom of boter en vanille aan toe te voegen voor de meest lekkere zoete sausjes :)

bedankt voor de moeite om het zo uitgebreid uit te schrijven.

Beantwoorden
HO
Gwen 2021-05-03 09:53:29

Hey Rutger,

Kan ik dit recept ook gebruiken als vulling voor in een cupcake?

Beantwoorden
GW
Rutger 2021-05-10 08:21:49

Je kunt dan beter deze gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/recept-smeuige-karamel/

Beantwoorden
Sjors 2021-08-13 12:44:40

Hallo Rutger, bedankt voor je heerlijke recepten.
Ik heb een vraagje over de siroop: Er staat dat er 40 ml water bij moet, maakt het uit als je er meer water bij doet? Ik dacht dat de temperatuur van de siroop tijdens het koken gekoppeld is aan het percentage water wat er nog aanwezig is in de siroop. Toch zie ik bij alle siroop recepten hele specifieke hoeveelheden water staan.

Beantwoorden
SJ
Rutger 2021-08-16 14:46:00

Je kunt er ook meer of minder voor gebruiken, uiteindelijk moet het water grotendeels verdampt zijn voordat de suiker kan gaan karamelliseren.

Beantwoorden
Mara 2021-08-26 11:44:58

Handig ook die plaatjes

Beantwoorden
MA
Floor 2021-10-08 20:44:57

Heel goed recept! Alleen als het eenmaal goudbruin is gelijk van het vuur halen! Het word heel snel donkerbruin.

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-10-13 10:43:15

Dat klopt. Bij karamel kan een paar seconden te lang al funest zijn.

Beantwoorden
Betsy 2021-10-14 21:26:21

Hey Rutger, geen idee of je nog actief ben, maar hoe voeg je goed boter aan dit toe? Ik heb hele lekkere boter die heel zacht en fijn smaakt, maar die smolt niet snel genoeg nadat ik het toevoegde en dus had ik karamel met boter er op. Ook lekker, maar niet wat ik wilde haha. Liefs!

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-10-18 08:36:01

Hoi. Kijk even bij dit recept voor karamelsaus, daar gaat ook boter in. Teveel boter werkt niet, dan gaat het scheiden inderdaad. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/karamelsaus-recept/

Beantwoorden
Nienke 2021-10-18 17:52:38

Je recept voor smeuiige caramel gemaakt en daarna over 2 jampotten verdeeld.
Caramel is nu keihard en lijkt meer op fondant, waar is t misgegaan?
Nog een tip voor de dosering vd glucosestroop? Bv beetje verwarmen voor t afwegen? Was nu erg stroperige massa en eigenlijk niet te doseren. Dank alvast!

Beantwoorden
NI
Kaas 2022-04-14 14:58:35

Doe het in een cakevorm dan kan je het er uithalen en breken

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-10-24 12:59:13

Hoi. Het klinkt alsof het te lang heeft gekookt. Of te koud is bewaard. Met verwarmen zal het vloeibaarder worden. Glucosestroop is makkelijk te 'pakken' met natte handen.

Beantwoorden
Lidy 2021-11-20 15:10:05

Rutger, moet de slagroom warm of koud bij het recept: Zelf karamel maken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:45:29

Het kan allebei, maar warm is het beste. Dan gaat het iets minder spatten en bruisen als je de room toevoegt.

Beantwoorden
Saar 2021-12-22 20:35:56

200 gram suiker en 40 ml water.
Maar hoe lang moet dit opstaan en moet ik wel of niet roeren?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-23 08:12:45

Dit moet koken tot het een goudbruine karamel is. Niet roeren tussendoor.

Beantwoorden
Mickey 2022-01-23 11:25:02

Hey Rutger,
Ik heb de karamel in koud water gezet en daarna de slagroom toegevoegd maar de karamel was alweer hard... Wat heb ik fout gedaan? D:

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-01-24 10:31:50

Als je de slagroom gaat toevoegen hoef je de karamel niet eerst in koud water te zetten. Dan wordt de karamel inderdaad te hard om nog goed te mengen met de room.

Beantwoorden
Rina 2022-04-08 18:14:35

Als klein kind maakte we zelf al toffee met suiker en boter dan op de granieten aanrecht uit gieten eerst insmeren en dan smikkelen en stukken afbreken .toch snoep wat we weinig hadden in die tijd.

Beantwoorden
RI
Kaas 2022-04-14 11:25:37

Leuk, ik ga het maken voor Pasen bij mijn opa en oma

Beantwoorden
KA
Mies 2022-10-19 01:41:51

Heb je ook al eens geprobeerd om er een vegan variant van te maken? Zo ja, is dit heel vergelijkbaar met de niet vegan-opties?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-26 15:54:55

Dat heb ik met dit recept nog niet geprobeerd.

Beantwoorden
Hanny 2022-11-27 10:11:24

Hallo Rutger, kan ik dit caramel recept mengen met chocolade au bain Marie en slagroom ? Liefs uit Zuid Limburg

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-12-01 15:20:35

om het met chocolade te mengen zou ik de karamel eerst afblussen met wat slagroom.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.