Volg Rutger Bakt:

Roombroodjes zelf bakken – recept

10 mei 2018 | Brood, Ontbijt, Recepten | 8 reacties

Roombroodjes bakken

 

In de serie kookbijbels van mijn uitgever is vorige maand Broodbijbel uitgekomen van Hiljo Hillebrand. Een supertof broodboek met heel veel recepten, kennis en handige info. Echt een musthave als je het leuk vindt om zelf brood te bakken. Als voorproefje mag ik de komende weken 4 recepten uit Broodbijbel delen, met vandaag dus deze heerlijke roombroodjes. In Broodbijbel vind je trouwens ook heel veel how-to’s, waarin je stap voor stap ziet hoe je het beste deeg kunt maken, opbolt, broodjes vormt en nog veel meer. Met dit recept maak je 12 superlekkere roombroodjes!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 25 gr verse gist (kijk hier hoe je het om kunt rekenen naar gedroogde gist)
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr zout

Voor de vulling

Verder nodig

  • strooibloem
  • plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 1 ei, losgeklopt
  • geklaarde boter (zie tip onderaan)
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereiding: Roombroodjes

Kneed van alle ingrediënten (behalve de boter) een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter vervolegns in etappes toe.

Verdeel het deeg in 12 stukjes en bol ze glad op (zie tip onderaan). Leg de bolletjes op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol ze met een deegroller plat tot een ovaal plakje. Bestrijk de helft van het plakje met plantaardige olie en vouw het plakje dubbel. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Laat 70 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Verwarm de oven voor op 250 °C.

Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes in 8 tot 12 minuten.

Bestrijk de bolletjes na het bakken met geklaarde boter. Trek of snijd ze voorzichtig open en vul ze met banketbakkersroom. Dit gaat het mooist met een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Bestrooi ze tot slot met behulp van een theezeefje met poedersuiker.

 

Tip: Kleine broodjes opbollen doe je zo!

1 Verdeel het deeg in gelijke stukjes.
2 Bol de deegstukjes op: beweeg je handpalm langs het bolletje en druk daarbij het deeg onder het bolletje.
3 Rol de opgebolde deegbolletjes met een deegroller uit tot een plat rechthoekig model.
4 Vouw de buitenste puntjes van het deeg naar het midden.
5 Rol het deeg op.

(in Broodbijbel vind je ook de foto’s die bij deze stappen horen)

Tip: Geklaarde boter maak je zo:

1 Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur.
2 De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet enwit, troebel vocht.
3 Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4 Het vet in het kommetje is de geklaarde boter.

 

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

8 reacties

  • Beantwoorden Lindsey 10 mei 2018

    Ik heb daar laatst de Challah (Joods vlechtbrood) uit gemaakt, die was echt heel lekker! Ik wil de puddingbroodjes ook een keertje maken, gewoon lekker voor bij de koffie. Het enige probleem; we zijn maar met z’n tweetjes; is er een andere goede manier deze broodjes te bewaren? Invriezen lijkt me in dit geval niet mogelijk denk ik….?

    • Beantwoorden Tjalline 10 mei 2018

      @lindsey de broodjes zonder de pudding invriezen zou ik dan doen

      Ze staan hier nu te rijzen 🙂

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      De ongevulde gebakken broodjes kun je wel goed invriezen, maar gevuld niet.

  • Beantwoorden Wil Roos-Mulder 10 mei 2018

    Ik probeer al een aantal jaren zelf brood te bakken. Omdat ik het leuk vind maar ook omdat ik het lekkerder vind. Toch is het mij nog nooit gelukt een mooi kruimig brood te krijgen. Het rijzen gaat naar mijn idee goed maar als ik het in het broodblik doe of op de plaat leg krijg ik tijdens het bakken geen ovenrijs.
    Zou het met deze broodbijbel beter gaan. Geen idee wat er bij mij fout gaat. Ten langen leste ben ik er maar mee gestopt, helaas.
    Groet Wil.

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      In Broodbijbel staan zeker heel veel bruikbare tips en how-to’s waarmee het beter zou moeten gaan.

  • Beantwoorden Tieneke 11 mei 2018

    Wil Roos-Mulder, als je geen ovenrijs krijgt, heb je de broodjes te lang laten rijzen. Je moet ze zolang laten rijzen dat wanneer je er met een vinger in drukt, de afdruk nog heel langzaam terugveert. Als de afdruk blijft staan, zijn ze te ver gerezen.
    Succes met brood bakken en niet opgeven hoor: het is zo leuk!

  • Beantwoorden Peter 11 mei 2018

    er staat “Trek of snijd ze voorzichtig open”, maar als ik de foto bekijk zijn deze dubbelgevouwen. Lukt dat dubbelvouwen (zonder dat het brood samengedrukt wordt op het buigpunt)? en moet het brood niet eerst afkoelen voordat je de pudding erop doet?

    • Beantwoorden Rutger 14 mei 2018

      Doordat de deeglapjes voordat ze dichtgevouwen worden met olie worden bestreken bakken ze niet aan elkaar vast. Zo kun je ze na het bakken weer heel makkelijk van elkaar krijgen. Het is inderdaad wel heel belangrijk dat de broodjes afgekoeld zijn voordat je de banketbakkersroom erop doet.

    Laat een reactie achter