Volg Rutger Bakt:

Panna cotta van witte chocolade met frambozen – recept

26 februari 2016 | Desserts, Feestdagen, Kerst, Recepten | 30 reacties

Panna cotta van witte chocolade

 

Panna cotta, letterlijk gekookte room, is een heerlijk Italiaans dessert. Het basisrecept voor panna cotta vind je hier! De gekookte room stijft op door het gebruik van gelatine. En daar ligt ook gelijk het succes van een goede panna cotta. Er moet genoeg gelatine gebruikt worden om te zorgen dat het op stijft en gestort kan worden, maar zeker niet te veel. Hij moet lekker wiebelig zijn, het is niet de bedoeling dat het een stijf gelatinepuddinkje wordt. Deze versie met witte chocolade en frambozensaus vormt een mooie afsluiter van een geslaagd diner!

Voor dit recept gebruik ik metalen vormpjes, omdat het storten daardoor makkelijker gaat. Je kunt de panna cotta ook in andere vormpjes maken, of in een glaasje of bakje. Het hoeft dan niet gestort te worden, maar kan met bakje en al geserveerd worden. En wil je eens variëren? Kijk dan ook naar deze panna cotta met vlierbloesem een aardbeiensaus of deze met yoghurt en gekarameliseerde appel.

 

Ingrediënten

Voor het roommengsel

  • 2 ½ blaadjes gelatine
  • 400 ml slagroom
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt

Verder nodig

 

Bereiding: Panna cotta van witte chocolade met frambozensaus

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng de slagroom in een steelpan aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Giet het slagroommengsel over de witte chocolade en roer dit door tot alle chocolade opgelost is. Giet de panna cotta in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer met de frambozensaus.

 

Panna cotta van witte chocolade

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

30 reacties

  • Beantwoorden Robert 1 maart 2016

    Wauw! Wat een plaatje zeg! Deze ga ik zeker proberen vant weekend! Nu maar hopen dat het net zo mooi lukt als bij jou… 🙂

    • Beantwoorden Rutger 1 maart 2016

      Dat moet goed komen Robert! Geniet er van!

  • Beantwoorden Petra 1 juni 2016

    WHAAAA….!!!!! Hij is perfect.

  • Beantwoorden Klaas Norel 13 augustus 2016

    Goede middag,

    Welk gewicht hebben de blaadjes gelatine die u gebruikt?

    Met vriendelijke groeten,

    Klaas Norel

    • Beantwoorden Rutger 14 augustus 2016

      Hallo Klaas, de gelatineblaadjes die ik gebruik wegen 1.66 gram per stuk. (12 blaadjes in een pakjes van 20 gram)

  • Beantwoorden Marloes 7 december 2016

    Hallo Rutger,

    Gebruik je gezoet of ongezoet slagroom?

    Groetjes Marloes

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      Hoi marloes, de slagroom is ongezoet.

  • Beantwoorden Machiel 13 december 2016

    Wat drink je bij de panna cotta van witte chocolade met frambozen saus ?

    • Beantwoorden Machiel 13 december 2016

      i heb nog geen reactie op mijn vraag

    • Beantwoorden Rutger 15 december 2016

      Daar durf ik je geen antwoord op te geven. Een goede slijter weet daar vast een lekkere dessertwijn bij te bedenken.

  • Beantwoorden Judith 14 december 2016

    Waar komen de metalen vormpjes vandaan?

    • Beantwoorden Rutger 15 december 2016

      Deze heb ik bij kookwinkel.nl gekocht.

  • Beantwoorden Jolien 18 december 2016

    kan je hem ook in het groot maken?

    • Beantwoorden Rutger 19 december 2016

      Dat kan zeker, gewoon een grotere vorm gebruiken.

  • Beantwoorden Brenda 21 december 2016

    Hallo Rutger,

    kan je de frambozensaus die je hier vermeld ook ‘laten opstijven’? Zodat je deze over de panna cotta kan gieten, laat opstijven en op die manier een apart laagje kan creëren?

    Bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 21 december 2016

      Hoi! Als je er één blaadje geweekte gelatine door doet als de saus nog warm is zal deze mooier opstijven op de panna cotta.

  • Beantwoorden Tessa 10 januari 2017

    Hallo Rutger,

    Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was goed gelukt!
    Ik vroeg mij alleen af hoe lang van te voren kan ik de panna cotta maken voordat je het opdien?

    Met vriendelijke groet,

    Tessa

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Je kan de panna cotta prima 1 of 2 dagen van te voren maken. Heel veel langer zou ik zelf niet doen.

  • Beantwoorden Anja 10 januari 2017

    Hallo Rutger,
    Als ik ipv gelatineblaadjes Agar Agar wil gebruiken, weet jij dan hoeveel ik moet nemen?

    Alvast bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2017

      Hoi! Dat kan ik je helaas niet precies zeggen, ik ben (nog) niet zo heel bekend met agar agar en bij panna cotta luistert het vrij nauw. Je wilt ze niet te stijf (of slap) of slap hebben natuurlijk.

  • Beantwoorden coby 18 januari 2017

    Ik heb het gemaakt.
    Het was geweldig lekker jammer dat je het niet elke dag mag eten
    RUTGER dank alles is lekker wat maakt.
    Dank voor alle recepten

  • Beantwoorden Bianca 23 oktober 2017

    Ik ga deze vrijdag proberen te maken voor het etentje van onze kookclub zaterdag! Lijkt me erg lekker 🙂 En dan wat eigengemaakte (van mijn moeder) bramengelei erover… Ben benieuwd of het me gaat lukken 😉

  • Beantwoorden Thomas 26 december 2017

    Erg lekker alleen had minder gelatine in gemogen. Goede panna cotta moet nog wel beetje kunnen bewegen. Deze was iets te stijf maar wel erg lekker bedankt!

    • Beantwoorden Rutger 27 december 2017

      Had je de blaadjes van 12 in een pakje van 20 gram? Bij mij wiebelde de panna cotta zeker wel, dat is het lekkerste inderdaad.

  • Beantwoorden Richard Sperling 5 januari 2018

    Beste Rutger,
    In familie- en vriendenkring sta ik bekend als de panna cotta koning (heus). Maar tijdens een vriendenetentje eind december was jouw versie met witte chocolade een hoogtepunt. En zeker met die perfecte frambozen-saus. Meestal doe ik er een frambozen- of bramencoulis bij mijn versie, maar deze saus is qua smaak niet te overtreffen. Ligt dat misschien aan de geleisuiker?
    Erg bedankt.
    Met groet! Richard

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Wat tof om te horen! De geleisuiker zorgt vooral voor een fijne dikte van de saus/coulis. Voor de smaak is de geleisuiker niet anders dan gewone suiker.

  • Beantwoorden Paulien 5 juli 2018

    Hoi Rutger,
    Klopt het dat er geen suiker in gaat als je het recept met witte chocolade maakt?
    Groetjes, Paulien

    • Beantwoorden Rutger 9 juli 2018

      Dat klopt. De witte chocolade bevat genoeg suiker om deze panna cotta te zoeten.

    Laat een reactie achter