Volg Rutger Bakt:

How-to: Amandelspijs

8 november 2016 | Basisrecepten, How to's, Recepten | 40 reacties

In veel bakrecepten gebruik ik amandelspijs, zoals in deze appelsloffen of deze amandelcake met zomerfruit. Natuurlijk kun je spijs kant-en-klaar kopen, maar het is ook heel makkelijk (en veel lekkerder) om het zelf te maken. In deze stap-voor-stap-uitleg laat ik je zien hoe je amandelspijs maakt en hoe je bruine amandelen makkelijk van hun velletjes kan ontdoen.

 

Ingrediënten

  • 250 gr (blanke) amandelen
  • 250 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • 1 ei

 

Stap 1

Als je blanke amandelen gebruikt kun je bij stap 4 beginnen. Bruine amandelen moeten eerst nog worden ontveld voordat er spijs van kan worden gemaakt. Doe een laag water in een pannetje en breng dit aan doe kook. Voeg als het water kookt de bruine amandelen toe en laat ze 30 seconden koken.

How-to amandelspijs

 

Stap 2

Doe de noten over in een zeef en spoel ze af met koud water.

How-to amandelspijs

 

Stap 3

Leg de noten op een schone theedoek en wrijf ze in de doek tegen elkaar om de velletjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de amandelen goed droog zijn voordat je ze verder verwerkt.

How-to amandelspijs

 

Stap 4

Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in de keukenmachine met hakmessen. Hak de noten fijn.

How-to amandelspijs

 

Stap 5

Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.

How-to amandelspijs

 

Stap 6

Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. Je kunt amandelspijs ook heel goed invriezen om het langer te bewaren.

How-to amandelspijs

 

Foto’s: Michiel Wichman
Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

40 reacties

  • Beantwoorden Astrid Keereweer 8 november 2016

    Hoi Rutger toevalig vorige week gemaakt maar ik heb het ei er pas bij gedaan toen ik het na een paar dagen ging gebruiken. Het was reuze lekker als bodem voor mijn Appeltaart. Groetjes Astrid.

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Je kan het ei er inderdaad ook wat later bij doen. In een appeltaart smaakt het heerlijk en het werkt goed tegen een zompige bodem.

  • Beantwoorden Lida 8 november 2016

    Kan ik ook amandelmeel gebruiken I.p.v. amandelen. Wij wonen in Frankrijk en hier op het platteland is het moeilijk amandelen krijgen, wel meel.

    • Beantwoorden Corrie 13 november 2016

      Ja, dat kan.
      300 gr. fijne kristalsuiker
      
300 gr. amandelpoeder
      
1 eiwit (van 1 groot ei of 2 kleine)
      ½ theel. citroenrasp
      
½ eetl. citroensap
      Succes

      • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

        Je kunt ook het recept van mij aanhouden en dan alleen de amandelen door het amandelmeel vervangen.

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Je kan zeker amandelmeel gebruiken!

  • Beantwoorden Lotte 8 november 2016

    Hoi Rutger, hoeveel gram amandelsprijs maak je hiermee? En moet je nog meer ei toevoegen aan dit spijs wanneer het in het recept staat?

    • Beantwoorden Caroline Piek 10 november 2016

      Goede vraag, ben ik ook wel benieuwd naar. 😉 Wil er graag de bodem van een appeltaart mee bekleden.

    • Beantwoorden Rutger 14 november 2016

      Je maakt er ruim 500 gram amandelspijs mee. Als er in het recept staat dat er ei doorheen moet is het wel de bedoeling dat je die nog extra toevoegt.

  • Beantwoorden Nadiya 16 november 2016

    Hoi rutger

    Kan de spijs ook zo gegeten worden zonder dat het de oven in is gegaan omdat er een rauwe ei doorheen gaat zit ik hier met twijfels, en mag een zwangere vrouw ook de spijs eten ?

    Veel liefs nadiya

    • Beantwoorden Rutger 17 november 2016

      Hoi,
      Mijn spijs gebruik ik altijd in een baksel. Zelf ben ik niet zo’n fan van rauw ei, zeker niet voor een zwangere. Als de spijs meegebakken is kan het prima door zwangeren gegeten worden.

  • Beantwoorden Lotte 17 november 2016

    Hoi Rutger,

    De amandelen waren na het ontvellen bij mij vrij donker, waardoor het spijs ook donker van kleur is. Maakt dit iets uit?
    Het spijs vormde zich niet echt tot een samenhangend geheel maar bleef vrij korrelig, hoe kan dit komen?
    Wellicht voor het verdere gebruik meer ei toe voegen?

    • Beantwoorden Rutger 17 november 2016

      Hoi Lotte,
      Als het goed is moeten de amandelen wel licht zijn na het ontvellen. Waren het geroosterde amandelen? Dan kan het verklaren waarom het spijs donkerder was. Om het spijs smeuiger te maken kan je wat extra ei toevoegen.

      • Beantwoorden Lotte 17 november 2016

        Klopt, ze waren inderdaad geroosterd zie ik nu. Maakt dat qua smaak uit voor het spijs?

        • Beantwoorden Rutger 18 november 2016

          Hoi! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het qua smaak niet weet, zelf nog nooit gemaakt van geroosterde amandelen. Het verklaard wel de bruine kleur en het feit dat het niet zo’n soepel spijs werd.

  • Beantwoorden Irma 17 november 2016

    Fijn dat je ook de methode erbij gezet hebt om bruine te kunnen gebruiken… weer wat geleerd…
    Vraagje.. tot hoelang is jou boek nog in de aanbieding… ik wil dit wel als kerstkadootje 😉

    • Beantwoorden Rutger 18 november 2016

      Dankjewel! Mijn boek is tot eind december met korting te verkrijgen! Dus nog genoeg tijd voor de feestdagen!

      • Beantwoorden Wendy 26 oktober 2017

        Hoi Rutger,

        Ik ben dol op amandelspijs ( en mijn kids ook ). Bedoel je met ‘ 1/2 citroen, rasp ‘ de rasp van een halve citroen of ook het sap van een halve citroen? Bedankt!

        • Beantwoorden Rutger 30 oktober 2017

          Alleen de raspt van een halve citroen.

  • Beantwoorden Lotte 23 januari 2017

    Hoi Rutger! Kun je het spijs, na het enkele dagen in de koelkast bewaard te hebben, alsnog in de vriezer doen?

    • Beantwoorden Rutger 23 januari 2017

      Na enkele dagen kan dat zeker nog wel hoor.

  • Beantwoorden Lotte 23 januari 2017

    Dankjewel!

  • Beantwoorden Aardbeienslof – notanotherfitgirl 24 februari 2017

    […] Wanneer je alles zelf wilt doen, heeft Rutger op zijn site ook een recept voor banketbakkersroom en amandelspijs. Ik gebruikte de mix voor banketbakkersroom van Dr. Oetker en maakte die aan met melk in plaats van […]

  • Beantwoorden Marianne 5 december 2017

    Hoi Rutger, ik heb je amandelspijs gemaakt. Het ligt enkele dagen in de koelkast maar nu wil ik er gevulde speculaas mee maken maar moet ik de spijs dan nog met een eitje mengen (zit er al door volgens jou recept) of water, of zo door kneden.
    Groetjes, Marianne

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Het moet nog wel iets soepeler worden, dus is de toevoeging van het ei en water nog wel nodig. Anders is de vulling, zeker na het bakken, erg droog.

  • Beantwoorden Peter 14 januari 2018

    Hi Rutger,

    Leuke recepten heb je, de site is ook leuk.
    Het printen van 1 recept kost een halve boom, de reacties hoeve voor mij niet bij het recept

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Hoi Peter. Dat klopt helaas. En daar is met de huidige site opbouw helaas weinig aan te doen. Ik hoop het in de toekomst nog een keer te kunnen veranderen, maar voor nu kun je het beste de tekst die je wilt printen selecteren en bij afdrukken aangeven dat je alleen de selectie wilt printen.

  • Beantwoorden Rinat 2 september 2018

    Kan ik amandelspijs maken 2 dagen van te voren met het ei erin?

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Zeker! Dat kan prima!

  • Beantwoorden Joris 5 september 2018

    Wij hebben al twee keukenmachines gesloopt omdat de motor niet voldoende kracht heeft het dikke mengsel rond te krijgen (waaronder de Kitchenaid die op de foto staat). Hoe doe jij dat?

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Hoi! Wat gek, geen idee. Ik doe het altijd gewoon in de keukenmachine en dat gaat prima!

      • Beantwoorden Josien 24 september 2018

        Ik heb dat ook gehad dat m’n machine het niet goed aankon. Maar m’n man heeft toen de messen geslepen en sindsdien gaat het prima.

  • Beantwoorden Rinat 5 september 2018

    Hoi, dringend vraagje!!!!
    Kan ik het deeg van de gevulde speculaas met margerine maken of niet.
    Ik wil het morgen maken dus wil graag weten.
    Alvast bedank.

    • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

      Hoi, het kan wel maar is wel minder lekker.

  • Beantwoorden Annemarie 2 oktober 2018

    Hallo Rutger,

    Hoe nat met het amandelspijs zijn? Mijn eerste shift is het bijna vloeibaar, de tweede shift heb ik er minder ei in gedaan en lijkt met meer op deeg. Welke zal ik gebruiken voor mijn aardbeienslof?

    Groetjes Annemarie

    • Beantwoorden Rutger 7 oktober 2018

      Het hoort niet bij vloeibaar te zijn. Meer de structuur van stevige pindakaas. Ik zou de tweede versie gebruiken voor de slof.

  • Beantwoorden Jo niederer 9 oktober 2018

    Ik maak al heel lang amandelspijs en ik gebruik voor het malen een oude elec koffiemolen gaat prima gaat al 50 jaar goed ik ben nu weer bezig gr

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Dat is ook een hele leuke manier om spijs te maken! Lekker!

  • Beantwoorden Christoffel 9 oktober 2018

    Hallo Rutger,
    Is het perse nodig om de amandelen te ontvellen? Kun je niet ook de amandelen met vel fijn malen, zodat je een soort “volkoren” spijs krijgt? Misschien is dat dan ook wel rijker van smaak… In ieder geval wel gezond!
    Hoor graag.

    • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

      Dat zou zeker kunnen. De structuur van het amandelspijs zal wel iets anders zijn door de velletjes.

    Laat een reactie achter