Volg Rutger Bakt:

Recept: Amandelcake met zomerfruit

14 mei 2016 | Cake, Recepten | 23 reacties

Amandelcake met zomerfruit

 

Deze rijke amandelcake met zomerfruit ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk. Je proeft de zomer in deze cake en dat maakt hem extra lekker. Serveer de cake bij de koffie, als onderdeel van een high tea of met een bol vanille-ijs als dessert. Natuurlijk kan je experimenteren met het fruit dat je gebruikt.

Met welke topping lijkt jou deze cake het lekkerst?

 

Ingrediënten

Voor het cakebeslag

  • 150 gr amandelspijs
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 200 gr rood fruit (bramen, frambozen, blauwe bessen)
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 tot 1½ el water

 

Bereiding: Amandelcake met zomerfruit

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier.

Doe het amandelspijs, de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop het geheel romig. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig doorheen.

Doe het deeg in de bakvorm en verdeel daar het fruit overheen. Bak de cake in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur en sprenkel dit over de cake. Snijd de amandelcake met zomerfruit in vierkantjes en geniet er van!

 

Amandelcake met zomerfruit

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

23 reacties

  • Beantwoorden Petra Wiggers 14 mei 2016

    Ziet er verrukkelijk uit Rutger en smaakt natuurlijk ook super zoals al jouw bakrecepten.
    Ik ga deze cake zeker gauw maken. Dank je wel ! Hartelijke groet, Petra Wiggers

  • Beantwoorden Marja Paris de Jong 14 mei 2016

    Rutger kan je ook ander fruit gebruiken en welk fruit kan je gebruiken.

    • Beantwoorden Rutger 15 mei 2016

      Eigenlijk kan je bijna al het fruit gebruiken, ook appel, peer, perzik, nectarine… wat je maar lekker vindt!

  • Beantwoorden Je@net 14 mei 2016

    Ziet er lekker uit. Glazuurtje maakt het helemaal af!

  • Beantwoorden Manouk 15 mei 2016

    Is in dit recept het amandelmeel te vervangen door tarwemeel? En zoja in dezelfde hoeveelheden? Helaas een noten allergie hier…

    • Beantwoorden Rutger 15 mei 2016

      De verhoudingen worden dat heel anders, omdat je dan ook de suiker, boter en eieren aan moet passen. Ik durf niet precies te zeggen hoe je dat kan veranderen.

  • Beantwoorden mary 15 mei 2016

    Zie geen amandelmeel staan bij de ingrediënten

    • Beantwoorden Rutger 15 mei 2016

      In het amandelspijs zit amandelmeel, dat is eigenlijk gewoon hetzelfde als gemalen amandelen.

  • Beantwoorden mieke vd velden 15 mei 2016

    hallo Rutger .
    Kan je er ook diepvries fruit er in doen

    • Beantwoorden Rutger 15 mei 2016

      Ja hoor dat kan prima! Het kan zijn dat de cake iets langer in de oven moet, als je het fruit er bevrorennop legt.

  • Beantwoorden Lilian 22 mei 2016

    Hallo Rutger,

    Welke maat bakvorm heb jij gebruikt?
    Bedankt alvast!

    • Beantwoorden Rutger 22 mei 2016

      Een vierkante bakvorm van 20 centimeter!

      • Beantwoorden Lilian 28 mei 2016

        Zijn de hoeveelheden het zelfde voor een ronde vorm van 20 centimeter?

        • Beantwoorden Rutger 29 mei 2016

          Hij wordt dan iets hoger, maar dat gaat prima! Ik zou de baktijd wel met 5 a 10 minuten verlengen.

  • Beantwoorden silvia 1 juni 2016

    Kan het ook met een vierkante bakvorm van 18 cm ??

    • Beantwoorden Rutger 1 juni 2016

      Ja hoor, dan zal de cake wat hoger worden. Misschien moet je de baktijd iets verlengen.

  • Beantwoorden Christy 2 juni 2016

    ik heb een vierkante bak vorm van 23 x 23 en 5 cm hoog kan ik die ook gebruiken ? en moet ik dan ingrediënten en baktijd aanpassen ??

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2016

      Hoi!
      Dat kan zeker! Ik zou dan wel het recept omrekenen naar 4 eieren, dus alles keer 1.33.

  • Beantwoorden Eileen 21 juli 2016

    Hoi Rutger,

    Kan je deze cake ook (in stukjes) invriezen?
    Altijd fijn om iets lekkers achter de hand te hebben voor onverwacht bezoek.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes
    Eileen

    • Beantwoorden Rutger 21 juli 2016

      Hoi! Het fruit wordt erg nat en zompig als je de cake in vriest, niet heel erg lekker. Bijvoorbeeld de brownies of de boterkoek zijn heel goed in te vriezen en erg lekker voor onverwachts bezoek!

  • Beantwoorden Eline 28 augustus 2016

    Hallo, dit ziet er lekker uit! Maar wat versta je onder amandelspijs? Bedoel je gewoon amandelmeel / gemalen amandelen of het bereid amandelspijs dat je in de winkel koopt (waar ook suiker en andere dingen doorheen zitten)?

    • Beantwoorden Rutger 28 augustus 2016

      Hoi! Ik bedoel bereid amandelspijs. Dat is bij voorkeur gelijke delen suiker en gemalen amandelen, als je het zelf maakt met wat ei erdoor om het te binden.

  • Beantwoorden Matthea 2 september 2016

    Vanmorgen deze cake gebakken met wilde perzik en aardbei,het is weer heerlijk Rutger!

  • Laat een reactie achter