Volg Rutger Bakt:

Banketbakkersroom met lavendel – recept

4 augustus 2017 | Basisrecepten, Recepten | 10 reacties

Banketbakkersroom met lavendel

 

Banketbakkersroom kent iedereen, maar wist je dat lavendel daar ook een hele fijne smaakmaker voor is? Lavendel wordt regelmatig gebruikt in gerechten of patisserie en zorgt, mits het niet te overdadig wordt gedoseerd, voor een mooie en frisse smaak. Let er wel op dat je onbespoten lavendel gebruikt. Online en bij sommige kruidenwinkels vind je ook vaak gedroogde lavendelknopjes, deze zijn heel geschikt voor dit recept. De bereiding lijkt redelijk op het basisrecept van banketbakkersroom, de how-to daarvoor vind je hier!

 

Ingrediënten

  • 525 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • 1 – 1½ tl lavendelknopjes
  • 2 eidooiers
  • 100 gr suiker
  • 45 gr maïzena

 

Bereiding: Banketbakkersroom met lavendel

Giet 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg samen met de lavendel toe aan de melk en breng alles aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af met plasticfolie en laat hem 1 uur staan.

Zeef de melk en breng deze weer aan de kook. Doe de overige 75 milliliter melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.

Giet als de melk kookt al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Giet de banketbakkersroom met lavendel in een lage platte schaal (dan koelt hij sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast.

Klop het geheel voor gebruik met een mixer kort door tot een gladde en romige banketbakkersroom.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
In september komt Het hartige bakboek uit! Reserveer het hier!

Bekijk ook:

10 reacties

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 4 augustus 2017

    Wat een leuk idee Rutger! Er staat hier een mega grote lavendelplant dus daar weet ik nu wel raad mee 🙂

  • Beantwoorden Annemarie 4 augustus 2017

    Hoi Rutger,

    Denk je dat dit goed smaakt in je millefeuille met blauwe bessen en anijs?

  • Beantwoorden Miranda 5 augustus 2017

    Goede avond

    Rutger wat een geweldige combi met lavendel.
    Wist niet wat ik verwachten kon, maar was blij verrast bij het proeven tijdens de bakdemo op het festival der zoete verleiding.

    Geweldige combi lavendel met blauwe bessen en merengue.

    Mvg. 👍🎂

    • Beantwoorden Rutger 6 augustus 2017

      Superleuk om te horen! Gezellig dat jullie er waren!

  • Beantwoorden Roswitha 5 augustus 2017

    Hoelang kan je banketbakkersroom bewaren in de koelkast Rutger

  • Beantwoorden Maya 15 augustus 2017

    Hoi Rutger,
    Welke bloem van de lavendel moet ik hiervoor gebruiken? Die nog paars zijn of de gedroogde knoppen die al grijs zijn geworden?

    • Beantwoorden Rutger 16 augustus 2017

      Hoi Maya! Het kan met beide. Zelf gebruik ik meestal de gedroogde bloemen.

      • Beantwoorden Maya 16 augustus 2017

        Oke dank je, ik ga dat uitproberen

    Laat een reactie achter