Volg Rutger Bakt:

Zelf macarons bakken – stap voor stap

15 april 2018 | Bakhulp, How to's | 9 reacties

Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je zelf macarons bakt hoef je er niet meer voor naar Parijs, maar bak je de lekkerste gewoon zelf thuis. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Geef niet te snel op, dat heb ik ook niet gedaan toen ik er mee begon. Na een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken! Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het recept met z’n tweeën te maken. De recepten voor lekkere macaronvullingen komen binnenkort online!

Ingrediënten

 • 200 gr amandelmeel
 • 200 gr poedersuiker
 • kleurstof, liefst in poedervorm
 • 150 gr eiwit
 • 55 ml water
 • 200 gr suiker
 • snuf zout

 

Bereiding: Macarons bakken

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof ende helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

macarons_bakken

 

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

macarons_bakken

 

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

macarons_bakken

 

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

macarons_bakken

 

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

macarons_bakken

 

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar.

macarons_bakken

 

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Tip:Teken met behulp van een klein(borrel)glaasje rondjes op bakpapierals hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te kunnen spuiten.

 

Foto’s: Michiel Wichman

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

9 reacties

 • Beantwoorden Janny wols 15 april 2018

  Ik hou niet van amandelsmaak, dus amandelmeel. Kan ik dit ook met andere bloem maken?
  De koekjes zijn zo leuk om te zien, maar nu de smaak nog.

  • Beantwoorden Rutger 25 april 2018

   Helaas is het bij macarons wel echt nodig om amandelen te gebruiken. Ik zou dan op zoek gaan naar andere koekjes.

 • Beantwoorden hilda 16 april 2018

  Dank voor al Uw fantastische recepten. Ikzelf maak veel gebruik van Uw bakbijbel, zeer goed boek trouwens.

  Heeft U er eens aan gedacht om de recepturen om te zetten in een thermomix versie ?

  Zou een enorme hulp zijn voor de duizenden thermomix fanaten, zoals ik.

  Nog veel succes toegewenst; Hilda

  • Beantwoorden Rutger 25 april 2018

   Hallo Hilda,
   Dank voor het compliment. Ik heb daar nog niet eerder over gedacht, mede omdat ik er zelf geen heb en de doelgroep daar volgens mij nog iets te klein voor is. Ik probeer mijn recepten voor een zo groot mogelijk doelgroep toegankelijk te maken.

 • Beantwoorden Macarons als luxe cadeautje - Baknieuws.nl 23 april 2018

  […] Macarons Wil je zelf lekkere macarons maken? Roger van Damme geeft in het filmpje hieronder een heerlijk van macarons met amandelcrème en gemarineerde frambozen. Liever een stappenplan met uitleg en foto’s? Dat maakte Rutger Bakt. Klik hier voor het recept. […]

 • Beantwoorden Sandra 26 mei 2018

  Super, dat ga ik zeker (proberen te) maken. Welke vulling kan ik het beste gebruiken tussen de schelpen ? Alvast bedankt !

  • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

   Verschillende recepten daarvoor komen binnenkort online. Ik Bakbijbel (en binnenkort ook in Koekjesbijbel) vind je heerlijke vullingen.

 • Beantwoorden willeke 27 augustus 2018

  Bij het kloppen van de eiwitten, moet de keukenmachine op volle vaart? Of rustig laten draaien?

  • Beantwoorden Rutger 16 september 2018

   Zelf zet ik de keukenmachine altijd redelijk hoog, dat gaat het beste.

  Laat een reactie achter