Volg Rutger Bakt:

Zelf cranberryjam maken – recept

16 november 2017 | Basisrecepten, Feestdagen, Kerst, Recepten | 6 reacties

 

Deze cranberryjam is heel makkelijk om zelf te maken en hij smaakt onwijs lekker. Lekker voor op brood, in een taart of bij een vleesgerecht. Over het algemeen wordt er vaak geleisuiker gebruikt om jam te maken, maar voor cranberryjam is dat niet nodig. Cranberry’s bevatten van nature zoveel pectine dat dit genoeg is om de jam dik te maken. Tijdens het afkoelen van de jam wordt deze trouwens nog veel dikker, dus kook het mengsel niet veel langer door.

En wil je een extra lekkere smaak geven aan de jam? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappelsap in plaats van water, of voeg wat geraspte sinaasappelschil toe. Of laat wat specerijen meekoken, zoals vanille, gember, steranijs of kaneel.

 

Ingrediënten

Voor de jam

  • 250 gr (diepvries)cranberry’s
  • 250 gr suiker
  • 125 ml water

 

Bereiding: Cranberryjam

Doe alle ingrediënten voor de jam in een pan en breng deze langzaam aan de kook. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten rustig doorkoken, tot de cranberry’s opengesprongen zijn. Roer de jam daarbij regelmatig door. Aan het einde kun je nog met een garde door de jam roeren, om de cranberry’s wat fijner te maken. Giet de hete cranberryjam in een gesteriliseerde jampot en sluit deze af met de deksel.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Astrid Keereweer 16 november 2017

    Hoi Rutger dit is echt te gek. Gisteren nog gezocht naar een recept voor Cranberryjam. Superbedankt.

  • Beantwoorden Marja 16 november 2017

    Hoi Rutger,
    Kun je ook de velletjes eruit zeven of wordt de gelei dan niet stevig genoeg? Oftewel smeerbaar genoeg. Blijft het dan vloeibaarder? Ben erg benieuwd naar je antwoord.
    Vriendelijke groetjes,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Hallo Marja. Het kan wel denk ik, maar door het lange koken zijn de velletjes heel zacht en eigenlijk niet storend (vind ik tenminste).

      • Beantwoorden Marja 20 november 2017

        Hoi Rutger,
        Bedankt voor het beantwoorden. Ik heb nog nooit cranberryjam gemaakt alleen vaker een gelei gegeten vandaar mijn vraag. Maar ik ga het proberen. Vriendelijk bedankt.
        Groetjes,
        Marja

  • Beantwoorden Wil 16 november 2017

    Hoi Rutger,
    Ik gebruik altijd 1 kilo vruchten en 500 gr. geleisuiker.
    Dit doe ik omdat ik zoete jam niet lekker vind. Kan ik dan granberry jam maken met de helft suiker en geen gelei gebruiken?
    Groetjes Wil.

    • Beantwoorden Rutger 19 november 2017

      Volgens mij kan dat heel goed! Let er wel op dat cranberry’s behoorlijk zuur zijn, dus met de helft aan suiker kan de jam misschien iets te fris worden. Maar dat een kwestie van persoonlijke smaak.

    Laat een reactie achter