Volg Rutger Bakt:

Zelf boter maken – recept

11 april 2018 | Basisrecepten, Recepten | 14 reacties

Zelf boter maken

 

Zelf boter maken stond al een tijdje op mijn to-do lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot ik in het boek Verrot lekker van Christian Weij las hoe lekker en makkelijk het eigenlijk is om zelf boter te maken. Veel recepten voor boter gaan de slagroom gelijk opkloppen, maar in dit recept wordt de room eerst licht gefermenteerd, met een veel lekkerdere en diepere smaak als gevolg. Om de boter extra lekker te maken heb ik room gebruikt van een zuivelboerderij, daar zit vaak meer vet (en smaak) in dan slagroom uit de supermarkt. De boter heeft het niet heel lang overleefd hier thuis, op versgebakken brood was het onweerstaanbaar lekker! En er staan trouwens nog veel meer leuke en lekkere recepten (en projecten) in Verrot lekker die de moeite waard zijn om te maken!

Roomboter kun je eenvoudig zelf maken. De smaak van je eigen roomboter is ook niet te vergelijken met roomboter uit de supermarkt. Doordat we de boter laten fermenteren en echt karnen krijgt hij veel meer smaak dan de fabrieksmatige boter uit de supermarkt.

 

Ingrediënten

  • 500 ml room (ongeslagen slagroom)
  • 2 el karnemelk

 

Zelf boter maken

 

Bereiding: boter

Doe de room in een glazen pot of plastic kom en roer de karnemelk erdoor. Dek de pot met room losjes af met een deksel of met een stukje kaasdoek met een elastiekje eromheen. Laat de room 1 dag bij kamertemperatuur fermenteren.

Zet de room 4 uur in de koelkast zodat het botervet in de room hard kan worden. Karn de room door de deksel stevig op de pot te draaien en de pot flink te schudden zodat de room tussen de deksel en de bodem klotst. Of doe de room in een keukenmachine en mix op een hoge stand. Door het schudden of mixen slaan de vetbolletjes in de room kapot en gaan ze samenklonteren. Na een paar minuten schudden of mixen scheidt de karnemelk zich af en zal je zien dat er een grote klomp boter in de karnemelk drijft. Giet de karnemelk af en doe de boter in een kommetje. Zet deze in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. De karnemelk kan je nu direct opdrinken of in de koelkast bewaren voor later.

Als de boter na een uur of 2 hard is geworden, moet je de resterende karnemelk uit de boter wassen. Doe je dit niet zal de boter na 1 of 2 dagen ranzig worden. De boter wassen doe je door de boter onder een ijskoude kraan te kneden tot alle laatste restjes karnemelk verdwenen zijn. Meng de boter eventueel met wat zout en bewaar het in de koelkast.

Nieuwsgierig geworden naar Verrot lekker? Kijk hier voor meer informatie!

 

Verrot Lekker

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

14 reacties

  • Beantwoorden Petra 11 april 2018

    Dat ga ik proberen. Hoeveel boter houd je over van zo’n hoeveelheid slagroom? En hoeveel kneedwerk is dat laatste karnemelk eruit krijgen nog? Hoeveel karnemelk moet er nog uitgekneed worden? Want onder de koude kraan in koude boter knijpen lijkt mij niet het leukste deel van het boter maken 😉

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      De uiteindelijke boter heb ik niet afgewogen, maar ik denk zo’n 200 gram. Het wassen van de boter duurt een paar minuten, niks om je zorgen over te maken hoor 😉

  • Beantwoorden Simone 11 april 2018

    Hoe lang kun je de boter bewaren?

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Als het goed gewassen is 1-2 weken in de koelkast.

  • Beantwoorden Marja 11 april 2018

    Hoi Rutger,
    Door een zenuwaandoening heb ik erg weinig kracht in mijn handen/armen. Hoe stevig moet ik kneden en hoe lang om de karnemelk er uit te krijgen? En hoe weet je dat je goed genoeg kneed of wat ik eigenlijk bedoel, hoe ziet dat er uit als het er uit komt? Ik kan me er licht een voorstelling van maken eigenlijk. Maar het lijkt me verrukkelijk, zelfgemaakte boter om een warm croissantje of een verse spelt boterham….hmmmmm jummie!
    Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
    Een hele fijne avond nog en de hartelijke groetjes,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      De tip van Francijn is daar erg handig voor denk ik!

  • Beantwoorden Mirjam 11 april 2018

    Is er iets anders wat heckan gebruiken ipv karnemelk?dat hebben we hier in het buitenland helaas niet…

  • Beantwoorden Mirjam 11 april 2018

    Is er iets anders wat je kan gebruiken ipv karnemelk?dat hebben we hier in het buitenland helaas niet…

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Dat is een lastige vraag! Ik weet het niet om heel eerlijk te zijn. Ik heb het aan de auteur van het boek gevraagd. Wordt vervolgd.

      • Beantwoorden Mirjam 14 april 2018

        Bedsnkt voor de moeite

      • Beantwoorden Rutger 14 april 2018

        Bij deze de reactie van Christian:

        Boter kun je starten met alles waar levende melkzuurbacteriën in zit. Bijvoorbeeld: een lepel yoghurt, een scheutje créme fraîche, een scheutje zuurkoolsap (mits zelf gemaakt) of wat geraspte jonge kaas.

  • Beantwoorden Francijn Brouwer 11 april 2018

    Wassen kan ook zo: maak ijswater door ijsblokjes in water te laten smelten. Doe een paar lepels ijswater bij je boter in een kom en prak het met een vork. Giet het wit geworden water af. Herhaal tot het water niet meer wit wordt.

  • Laat een reactie achter