In sommige recepten gebruik ik Zeeuwse bloem. Maar wat is Zeeuwse bloem eigenlijk? En waarom heb je juist die bloem nodig? Dat ga ik je uitleggen!

Wat is Zeeuwse bloem?

Zeeuwse bloem is gemalen van korrels van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat. Dat klimaat zorgt voor een tarwekorrel met minder zetmeel, minder eiwit en is iets vochtiger dan harde tarwe. Minder eiwit zorgt voor minder bindkracht. Die bindkracht is nodig in deeg waar je een goede glutenontwikkeling wilt, zoals bijvoorbeeld brooddeeg. Daarom is Zeeuwse bloem ook niet geschikt om brood mee te bakken, daar wil je juist een hardere bloem met meer eiwit, zodat er een mooi glutennetwerk kan ontstaan tijdens het kneden. Door deze gluten kan het gas dat tijdens het rijzen ontstaat vastgehouden worden in ā€˜kamertjes van glutenā€™, waardoor je een mooi gerezen en luchtig brood krijgt.

Zeeuwse bloem

Maar waar gebruik je Zeeuwse bloem dan wel voor?

Eigenlijk voor precies het tegenovergestelde van brooddeeg. Deeg dat knapperig, krokant en kort van structuur moet zijn. Niet voor niks staat er in recepten voor koek- of taartdeeg vaak dat je niet langer moet kneden dan nodig is. Zou je het langer kneden dan ga je te veel gluten ontwikkelen waardoor je een minder bros eindresultaat krijgt. Zeeuwse bloem draagt daar ook aan bij en is dus perfect voor knapperige koekjes en taarten. Zo gebruik ik het bijvoorbeeld in deze spritsen, deze speculaasbrokken en dit gevulde speculaas. Omdat deze bloem niet voor iedereen even makkelijk verkrijgbaar is gebruik ik Zeeuwse bloem niet te vaak in mijn recepten. Heb je wel het wel in huis, dan kan je in bestaande koekrecepten (een gedeelte van) de bloem vervangen door Zeeuwse bloem. De koekjes zullen nog brosser worden.

Waar kan je Zeeuwse bloem kopen?

Zeeuwse bloem is helaas niet in de supermarkt te koop, maar wel bij de (online) molens en bij sommige (gespecialiseerde) kookwinkels. Je kunt hier Zeeuwse bloem kopen. Als je het echt niet kunt krijgen kan je de Zeeuwse bloem in een recept vervangen door patentbloem, maar het resultaat zal er wel iets anders mee worden.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (30)
Marjon 2017-06-05 08:51:14

Ik heb wel eens gelezen dat ze het in Belgiƫ ook wel patisseriebloem noemen. Weet je of dit klopt?

Zo ja, dan heb ik een tip voor mensen die in de Belgische grensstreek wonen: patisseriebloem van Boni. Ik zweer erbij voor al mijn gebak: alles heeft een heerlijk korte en waar nodig brosse beet!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-06 11:43:04

Zelf ben ik niet bekend met die patisseriebloem, maar zo ver ik weet is het meer een fijne soort patentbloem. Op de website van de Boni lees ik het volgende:

Wil je een kneedbaar deeg met een mooie elastische structuur? Dan heb je patisseriebloem nodig. Die bevat namelijk eiwitten die ervoor zorgen dat het deeg stevig wordt en dat het kan rijzen. Patisseriebloem bevat geen rijsmiddel. Je kan dus zoveel toevoegen als je zelf wil. Een zakje rijsmiddel volstaat doorgaans voor een halve kilo bloem.

Het lijkt mij dus geen Zeeuwse bloem, daar zitten juist minder eiwitten in.

Beantwoorden
Marli Mees 2017-06-05 11:21:05

ik heb net gegoogeld:
in Santpoort-Noord in Molen de Zandhaas is de Zeeuwse bloem te koop. Dus voor Haarlem en omstreken te bereiken.
openingstijden staan op de site.

Beantwoorden
MA
Maya 2017-06-05 17:14:10

Dus ik kan in principe in alle recepten van koekjes,cakes en vlaai soorten een deel van de normale bloem hiermee vervangen? ( double check)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-06 11:40:16

Voor koekjes kan dat zeker. Voor cakes kan het, maar als je gewone bloem er op het laatst door spatelt kun je het ook prima daarmee doen. Vlaaiendeeg is een gistdeeg en lijkt daardoor weer meer op brooddeeg. Daar kun je weer beter gewone bloem voor gebruiken om dat je juist wel glutenontwikkeling wil.

Beantwoorden
Ria van der Touw 2017-06-05 17:37:58

De molen in Schiedam heeft het ook .

Beantwoorden
RI
Reny Kuiper 2017-06-05 20:29:57

Bakzolder.nl in Elburg heeft het ook.

Beantwoorden
RE
Angelique 2017-06-06 07:18:35

Jouwtaartshop in Haarlem verkoopt het ook.

Beantwoorden
AN
Mieke albrink 2017-06-06 11:11:41

Ik bestel het altijd bij de Zuidmolen in Groesbeek

Beantwoorden
MI
Jonna@burgertrutjesNL 2017-06-06 18:30:32

Goede tip zeg, ik ga eens kijken bij ons bij de molen!

Beantwoorden
JO
Maya 2017-06-07 08:48:45

Dank je voor je uitleg. Altijd weer duidelijke baktips en fantastische recepten. I love it.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-11 22:14:23

Leuk om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Alita 2017-06-07 21:42:35

Te koop bij alle bakkers.. je moet er even naar vragen.. Hier bij het kaashuis in IJsselmuiden te krijgen.. zo fijn om me te werken..

Beantwoorden
AL
Jannette 2017-11-11 20:19:31

Ik wil graag wegens diabetes suikervrije maar toch krokante koekjes bakken. Zou Zeeuws bloem daar geschikt voor zijn?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-11-12 12:35:31

Dat kan met Zeeuwse bloem, alleen speelt suiker ook een belangrijke rol bij de knapperigheid.

Beantwoorden
Jannette 2017-11-12 14:05:40

Dat had ik al begrepen Rutger.
Ik heb een auto immuun aandoening, die heeft mijn alvleesklier in totaal nagenoeg uitgeschakeld.
dus een bijzondere vorm van diabetes.
Ik moet mijn suiker niveau op peil houden met voeding en diƫten. Dus struin ik het hele internet af naar geschikte recepten.
Ook omdat het zo heel erg belangrijk is voor mij en ik ook wel eens iets anders wil dan altijd brioche ipv cake of allen iets van ongezoet bladerdeeg blijf ik zoeken.
Alle adviezen zijn welkom.

Beantwoorden
JA
Angelique 2018-03-01 17:41:58

Hallo Rutger,
Kan ik voor het bakken van een sloffenbodem ook kristal bloem van koopmans gebruiken?
BVD voor je is reactie.
Gr Angelique

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-03-04 21:27:14

Dat kan prima.

Beantwoorden
Anne-Marie 2018-10-20 20:48:34

Hi Rutger,
Ik heb vorige week 2 kilo Zeeuwse bloem gehaald bij een landwinkel in Zeeland. Hiermee heb ik shortbread gemaakt. Een keertje met Zeeuwse bloem en de andere keer met gewoon bloem.
Mij valt op dat de versie met Zeeuwse bloem veel grijzer wordt qua kleur en ook qua smaak is het bloemig (als in naar bloem smakend). De gewone bloem versie bakt mooi geel goudbruin en smaakt boterig.
Hoort dit bij Zeeuwse bloem. Of kan het zijn dat deze niet meer goed is ofzo?

Groetjes, Anne-Marie

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-22 10:50:27

Hoi! De grijze kleur bij Zeeuwse bloem herken ik niet. Doordat de koek korter van structuur is kan deze wel meer naar bloem smaken, maar een heel groot verschil in smaak hoort het niet te zijn.

Beantwoorden
An 2018-11-24 10:37:28

In Belgiė heet zeeuwse bloem inderdaad patisseriebloem.
(Ik woon in Belgiė)
Patisseriebloem bevat, net zoals zeeuwse bloem, maar weinig eiwitten.
Afhankelijk van het merk schommelt het tussen de 8,8g a 10g per 100g. Ik gebruik altijd patisseriebloem van Soubry.

Om brood te bakken gebruiken we bloem met een hoger eiwitgehalte.

Beantwoorden
AN
Carla 2019-12-13 11:06:00

Cake gebakken met molenaarsmeel, minder gerezen , dus toch niet geschikt voor cakes?

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-12-16 10:48:31

Wat bedoel je precies met molenaarsmeel?

Beantwoorden
Cor 2020-02-16 12:39:21

Hallo Rutger kan je ook van Zeeuws bloem soezen deeg maken ?

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-02-17 08:49:37

Dat werkt minder goed dan gewone bloem.

Beantwoorden
Culbard 2020-03-05 08:23:48

Dag Rutger,
Kan ik Zeeuwse Bloem ook gebruiken voor appeltaart Engelse pastei.

Beantwoorden
CU
Rutger 2020-03-10 11:16:24

Ik weet niet precies welk recept je bedoelt, dus kan het moeilijk inschatten.

Beantwoorden
Ingrid 2020-05-28 11:24:37

Hoi Rutger
Wat is het verschil tussen Franse T65 en Amerikaanse bloem
Weet jij dat misschien?

Groet Ingrid

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-06-01 10:43:56

Binnenkort komt er een artikel waarin ik dat uitleg!

Beantwoorden
Ilse 2020-09-23 20:52:56

Hallo Rutger,

Kan ik met zeeuwse bloem ook kokosmacronen bakken.

Groetjes Ilse

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-09-28 08:51:32

Voor kokosmakronen heb je vooral kokos nodig eigenlijk. Als er al bloem doorheen gaat, dan maakt het niet veel uit of je daar gewone of Zeeuwse bloem voor gebruikt.

Beantwoorden
Marian 2020-11-22 09:33:25

Kun je ook patisseriebloem gebruiken om bladerdeeg te maken? Wat is dan de verhouding?

Beantwoorden
MA
ria 2020-11-22 09:36:56

Beste Rutger zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken??

Beantwoorden
RI
JoJo 2020-12-01 13:25:41

Hoi Rutger

Welke bloem uit Duitsland of Frankrijk kan ik gebruiken ipv Zeeuwe bloem en welke bloem is de ā€œnormaleā€œ bloem.

Beantwoorden
JO
Paulus 2020-12-21 02:46:59

wat voor bloem voor oliebollen

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-12-22 10:22:45

Patentbloem werkt daar prima voor.

Beantwoorden
joke dujardin 2021-01-07 01:02:50

Molen de roos in delft kan je zeeuws bloem kopen rond 1.90 euro per kilo
gr joke

Beantwoorden
JO
w.mesman 2021-05-10 20:27:11

even geen tijd om te bakken maar ga tog uitkijken naar zeeuwse bloem bedankt

Beantwoorden
W.
Myrthe 2021-05-13 20:03:54

Zeeuwse bloem is inmiddels te koop bij de Albert Heijn van het merk Molensteen.

Beantwoorden
MY
Rutger 2021-05-17 09:32:43

Top! Dank voor de tip!

Beantwoorden
Eva 2021-09-29 15:47:36

Maar ook bij sommige molens maar pas wel op
(sommige molensnaar zeg iets anders Molen ik Koedijk is de Gouden Engel daar zeg juist dat al bloem zelfde is) Ik ga liever na Alkmaar 't Roode Hert in Alkmaar daar haal ik verschillend soorten bloem net wat ik wil gebruiken

Beantwoorden
EV
Cobi 2021-11-20 11:15:29

Cobi
Al 2 keer gevulde koeken proberen te maken met kant en klare amandelspijs.
Maar de onderkant is zo hart dat je er iemand een gat mee in het hooft kan gooien.
maar ook de spijs is niet lekker. ik gebruik een recept van Rutger, maar wat doe ik verkeerd.Ik heb een electrische oven en zet het op 160 graden en 30 minuten kunt U mij vertellen wat ik kan doen

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-11-25 14:48:59

Kijk even bij mijn gevulde koekenrecept. De temperatuur is daar 220 en de baktijd veel korter. Dat maakt de koeken lekkerder: https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/gevulde-koeken-recept/

Beantwoorden
Corina 2021-11-22 20:48:31

Bij bouwhuis.nl koop je heerlijke amandel spijs. Moet wel bewerkt worden met wat ei. Kan bijna niet mislukken.
Mijn man bakte ze 20 min in een elektrische oven op 160 graden.
Echt een aanrader

Beantwoorden
CO
Gerrie 2022-01-11 13:28:21

Is Zeeuws bloem geschikt voor iemand die glutenvrij eet

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-01-17 08:42:18

Nee helaas niet.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.