Deze zandkoekjes zijn perfect om te maken met kinderen of als je snel en simpel koekjes op tafel wilt zetten. Iedereen kent deze heerlijke koekjes wel en dit zandkoekjes recept is de basis voor een overvolle schaal of trommel. Zeker met kinderen is zandkoekjes bakken een erg leuke activiteit om te doen! Hoeveel zandkoekjes je uit dit recept haalt, is afhankelijk van de uitsteekvormpjes. Met de gemiddelde vormpjes kun je zo’n 40-50 zandkoekjes maken met dit recept. 

Tip: voor wat extra pit kun je bijvoorbeeld cacaopoeder of speculaaskruiden door het deeg mengen.

Zandkoekjes bakken

Makkelijke zandkoekjes maken met kinderen

Van zelfgebakken koekjes wordt iedereen blij en dit zandkoekjes recept is ideaal om samen met kinderen te maken. Deze koekjes zijn denk ik ook één van de eerste dingen die ik vroeger met mijn moeder bakte. Samen het deeg kneden, uitrollen met de deegroller, uitsteken met leuke vormpjes, de koekjes met ei bestrijken en het versieren van de gebakken zandkoekjes: ik vond het helemaal geweldig om te doen! Ook nu vind ik het nog steeds superleuk om zelf zandkoekjes te maken. 

Ben je op zoek naar meer lekkere koekjes recepten? Check dan mijn Koekjesbijbel, met ruim 170 verschillende recepten voor de lekkerste koekjes! Meer recepten om met je kids te maken? Bekijk dan mijn artikel over koekjes bakken met kinderen.

Wat zijn zandkoekjes?

Zandkoekjes danken hun naam aan de textuur van de koekjes na het bakken. De koekjes worden gemaakt van een mengsel van bloem, suiker en boter en hebben een kruimelige textuur zodra ze uit de oven komen. Hierdoor wordt het deeg ook wel vergeleken met zand. Tip: wil je de zandkoekjes nog brosser van structuur maken, gebruik dan poedersuiker in plaats van basterdsuiker.

Zandkoekjes versieren

Zandkoekjes zijn niet alleen lekker en makkelijk om te maken, het is ook onwijs leuk om deze koekjes te versieren. Beleg de zandkoekjes voor het bakken met (gehakte) noten, amandelschaafsel, gember of sukade. Of decoreer ze zodra ze uit de oven komen en zijn afgekoeld.

Versier de zandkoekjes bijvoorbeeld met een glazuur van poedersuiker en een beetje eiwit of water. Decoreer de koekjes met dit zelfgemaakte glazuur of gebruik getempereerde chocolade. Bestrooi de zandkoekjes daarna eventueel nog met eetbare strooisels, zoals discodip. 

Zandkoekjes bakken

Zelfgemaakte zandkoekjes bewaren

Als de koekjes gebakken zijn, bewaar je ze het beste in een afgesloten trommel of plastic zak. Leg ze direct na het bakken op een rooster om af te koelen en verpak ze daarna luchtdicht.

Wil je zandkoekjesdeeg bewaren voor een later moment? Je kunt het deeg voor zandkoekjes heel goed invriezen. Zo heb je altijd deeg bij de hand om koekjes te bakken. Handig wanneer je niet alle ingrediënten in huis hebt, maar wel zandkoekjes wilt maken.

Tip: meer weten? Bekijk mijn artikel over koekjes bewaren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • ½ ei
  • ¼ tl zout
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp, optioneel en/of
  • 1 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ½ ei, losgeklopt

Recept: zandkoekjes maken

Deeg voor zandkoekjes maken

Doe de bloem, boter, witte basterdsuiker, citroenrasp, het halve ei, zout en de vanille-extract in een kom en kneed al deze ingrediënten tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Zandkoekjes uitsteken

Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door. Door het kneden is het deeg makkelijker uit te rollen. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter.

Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en plaats de koekjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Door het uitsteken met vormpjes houd je deeg over, maar gooi deze restjes niet weg. Je kunt dit deeg steeds opnieuw uitrollen en er nog meer koekjes uit halen.

Zandkoekjes bakken

Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de zandkoekjes afkoelen op een rooster voordat je ze in een trommel doet of gaat versieren.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (79)
Sylvia 2018-01-03 11:39:35

Zou je ze ook op een of andere manier zonder ei kunnen maken?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-01-04 13:04:09

Het ei in het deeg kun je vervangen door een eetlepel melk, en je kunt de koekjes ook bestrijken met melk voor een glans.

Beantwoorden
Lidwien 2018-01-04 11:05:27

Hoi Rutger,
Ik heb een deegrol met kattenpatroon. Zijn deze koekjes daar ook geschikt voor, of zie je na het bakken niets meer van de katten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-01-04 13:01:45

Ik denk niet dat het heel mooi overkomt in deze koekjes, daar kun je beter dit recept voor gebruiken:
https://www.rutgerbakt.nl/recept-anijskoeken/

Beantwoorden
Lidwien 2018-01-04 22:45:01

Dank je wel!

Beantwoorden
LI
Marja 2018-01-04 12:01:28

Hoi Rutger,
Wat een lekker makkelijk en “straight forward” recept. Je kunt hier idd alle kanten mee uit en dat is zo fijn aan een basis recept. En aangezien jouw recepten altijd goed kloppen wordt dit mijn basis recept voor zandkoekjes. Ik heb er eentje, maar die lopen erg uit waardoor het nogal eens een koek wordt, een hele bakplaat vol met aaneen gekleefde koekjes en dat is ook geen gezicht! Dus bedankt voor je recept, ik ben er blij mee.
Groetjes en tot een volgende keer. En natuurlijk de allerbeste wensen voor 2018!
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-04 12:59:49

Goed om te horen! Voor jou ook een heel mooi 2018!

Beantwoorden
Nienke 2018-01-09 19:14:31

M'n neefje van 3 is gek op bakken, dus vanmiddag samen deze koekjes gemaakt. Hij mocht kneden, vormpjes uitsteken, met ei bestrijken en hij vond het heerlijk! Bedankt voor je lekkere recept!

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-01-15 00:25:44

Heel leuk om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Donna 2018-01-11 12:57:33

Ik had geen witte basterdsuiker. En heb dus bruine gebruikt. Ik ben benieuwd of ze nu toch gaan smaken ?
Het deeg staat nu in de koelkast.

Beantwoorden
DO
Donna 2018-01-11 13:01:26

Ik had géén witte basterdsuiker en heb nu bruine gebruikt, hopelijk smaakt dat ook ?

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-01-15 00:14:56

De koekjes zullen wat donkerder zijn en meer karamel-achtig qua smaak, maar zeker niet minder lekker denk ik.

Beantwoorden
kitty greven 2018-01-25 12:21:32

hallo rutger kan ik dat recept gebruiken oor de taartletters die nu zo in zijn het kan ook met sloffendeeg welke loopt het weinigste uit .Op cp gebruiken ze mixen maar dat wil ik niet. mvg kitty greven

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-01-28 13:35:34

Hoi! Kan je iets duidelijker zijn wat je bedoelt? Ik heb geen idee wat taartletters zijn. En cp?

Beantwoorden
kitty greven 2018-01-26 11:58:55

halllo Rutger had U mijn vraag gelezen

Beantwoorden
KI
Rutger 2018-01-28 13:28:01

Helaas kan ik niet dagelijks alle vragen beantwoorden, maar inmiddels heb ik hem gelezen.

Beantwoorden
Annet 2018-01-26 13:05:04

Hoi Rutger,

Bedankt voor je recept voor koekjes! Lekker simpel om te maken, maar zo lekker! Eindelijk een goed deeg voor het uitsteken van koekjes en die na het bakken ook mooi zijn gebleven qua vorm. Mijn zoontje heeft er voor het bakken nog smarties in gestopt en ze zijn heerlijk geworden! We gaan dit recept zeker nog eens gebruiken!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-01-28 13:26:36

Super! Leuk idee met de smarties!

Beantwoorden
Pijlio 2018-03-16 08:05:01

Hoi Rutger,

Wat gebeurt er als ik het deeg niet een uur laat rusten?
ik ga met een groep bakken en dan wil ik liever in 1 stuk door gaan...

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-03-19 12:00:06

Het is wat lastiger uit te rollen en bakt net iets minder bros, maar het kan prima hoor!

Beantwoorden
Lidy van Noort 2018-03-17 19:13:19

Ik heb het deeg niet laten rusten, de kinderen konden niet wachten ?. Echt nog nooit zulke lekkere zandkoekjes gegeten!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-19 11:51:40

Supertof!

Beantwoorden
Marja 2018-03-30 11:38:45

Zou niet dit recept ook zonder boter kunnen maken maar met bijvoorbeeld olie?

Zo ja hoeveel olie zou ik dan moeten gebruiken?

Alvast fijne paasdagen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-31 10:55:17

Dat is helaas niet mogelijk voor deze koekjes.

Beantwoorden
Marleen Koopman 2018-04-26 22:29:13

Hoi, het is zeker een erg lekker recept, maar ik voeg altijd meer bloem erbij omdat het deeg plakt. Doe ik misschien iets verkeerd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-29 17:31:04

Het mag bij het kneden wat plakken. Na het rusten in de koelkast is dat over als het goed is.

Beantwoorden
Annemarie 2018-04-28 00:29:44

Beste rutger. Kan ik ook lichtbruine basterd suiker gebruiken? Gr.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:24:53

Zeker. De koekjes zullen dan iets anders van kleur zijn en de smaak zal wat meer karamellerig zijn.

Beantwoorden
Annemarie 2018-04-28 10:19:49

En hoeveel speculaaskruiden adviseer je? Alvast bedankt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-04-29 17:22:54

Zo'n 2 eetlepels door het deeg geeft de koekjes een fijne smaak.

Beantwoorden
Debbie 2018-05-20 22:14:09

Rutger, deze koekjes zijn echt heerlijk en makkelijk te maken. Bedankt!

Beantwoorden
DE
Lynn 2018-10-23 10:13:48

Voor hoeveel koekjes is dit recept???

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-10-28 23:48:27

Je bakt er zo'n 40-50 koekjes van, ook afhankelijk van de grootte van je uitsteekvormpjes.

Beantwoorden
Michaela 2018-06-06 08:37:59

Ik wil graag een chocoladevariant maken. Hoeveel cacao moet ik dan toevoegen en moet ik dan minder bloem toevoegen? Alvast bedankt.

Groetjes Michaela

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-06-10 12:31:01

Je kunt 25 gram van de bloem vervangen door cacaopoeder.

Beantwoorden
Dominique 2018-08-02 14:06:31

Kan het ook met kristalsuiker?

Beantwoorden
DO
Rutger 2018-08-02 16:12:29

Dan zou ik wel fijne kristalsuiker gebruiken. Poedersuiker kan trouwens ook, dan worden de koekjes extra zanderig van structuur.

Beantwoorden
Tanja 2018-08-23 19:16:09

Superlekker! Ik ga ze als basis voor een dessert gebruiken: aardbeienmousse en aardbeitjes er op en beetje chocola ... Bedankt Rutger!

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-09-16 13:53:03

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Kees 2018-10-05 10:15:10

Hoi Rutger. Ze smaken perfect hoor, helemaal goed.
Ik heb een vergelijkingstestje gedaan en jouw recept heeft gewonnen :-D
Ik heb wel een vraagje en dat is dat in mijn geval (met budget margarine) het deeg zeer moeilijk te spuiten is. Zou dit aan de bewuste margarine kunnen liggen???

Alvast dank voor je reactie.

Beantwoorden
KE
Rutger 2018-10-07 17:42:19

Dat zou zeker aan het soort margarine kunnen liggen. Ik las dat het inmiddels beter is gegaan met boter. Veel bakplezier!

Beantwoorden
kees 2018-10-06 12:07:35

Oops, comment stond bij het verkeerde koekje, dit moest bij de spritsen staan :-(

Inmiddels de margarine vervangen door boter met een beduidend beter spuitresultaat. :-D

Beantwoorden
KE
Michaela van Lith 2018-10-15 13:00:19

Goedemiddag Rutger,

Morgenmiddag ga ik met 3 kinderen zandkoekjes bakken voor school. Ze worden dan donderdag uitgedeeld. Deze willen we gaan versieren en als "lijm" wilde ik witte chocolade gaan gebruiken. Moet ik de koekjes dan wel of niet bestrijken met ei voor het bakken?

Groetjes Michaela

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-22 11:15:25

Je kunt het bestrijken met ei dan achterwege laten. Dat is enkel voor een mooie glans, maar als je ze daarna toch gaat versieren is dat niet nodig.

Beantwoorden
Marga 2018-10-21 20:21:34

Mooi recept, eindelijk geen uitlopende koekjes, of te droge koekjes. Ben er blij mee.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-22 10:48:16

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
ANNET 2018-10-23 00:10:24

wanneer gekoeld deeg is uitgerold en met stekertjes koekjes worden uigestoken, krijg ik het uitgestoken koekje niet uit het deeg, de vorm gaat weg en komt niet mooi op de bakplaat, ik doe wat fout, maar ik weet niet wat.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-28 23:51:13

Hoi. Probeer tijdens het uitrollen van het deeg wat extra bloem te gebruiken op het werkblad en op het deeg, zodat het niet blijft plakken aan het werkblad of de deegroller.

Beantwoorden
Hanneke 2019-05-05 09:38:40

Wat bloem aan de onderkant op de koekjes uitsteker doen, helpt ook heel goed.

Beantwoorden
HA
lynne 2018-10-23 23:06:30

Hallo Rutger!
Bedankt voor je recept. Ik heb er erg veel zin in om deze de maken. Maar wat bedoel je met een half ei? Hoe deel je en ei door 2?

Beantwoorden
LY
Rutger 2018-10-28 23:44:41

Hoi! Je kunt een ei in een kommetje breken, dat kort loskloppen met een vork en dan 25 gram van het ei afwegen.

Beantwoorden
Suzanne 2018-11-16 10:49:47

Hee Rutger
Hoe hou je de koekjes zo lang mogelijk krokant?
Dank voor je recept
Gr suzanne

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-11-19 14:31:27

Hoi! Door ze direct na het bakken op een rooster af te laten koelen en daarna luchtdicht verpakt, in een plastic zak of goed afgesloten trommel, te bewaren.

Beantwoorden
Henk denkers 2019-02-17 12:53:10

Kun je ipv witte ook bruine basterd gebruiken.

Gr. Henk

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-02-17 19:29:33

Zeker, dan worden de koekjes alleen donkerder van kleur en is het lastiger om te zien wanneer de koekjes gaar zijn.

Beantwoorden
Anoniem 2019-04-05 23:34:52

Zou je in plaats van citroen, sinaasappel kunnen gebruiken?
Groet

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:17:06

Dat kan zeker, de sinaasappelrasp geeft ook een erg fijne smaak aan de koekjes.

Beantwoorden
Mirca 2019-05-19 08:36:10

Heerlijk!

Beantwoorden
MI
yorick 2019-06-04 14:26:39

de koekjes zijn overheerlijk ik ben blij dat ik ze heb gebakken (yorick 11 jaar)

Beantwoorden
YO
Rutger 2019-06-17 15:06:35

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Elin 2019-07-09 11:53:28

Super lekker recept

Beantwoorden
EL
Marieke 2019-07-17 12:59:16

Moet je met rasp van fruit

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-07-21 14:28:15

Je gebruikt voor de koekjes inderdaad allen de rasp van de citroen.

Beantwoorden
Job Schott 2019-08-03 17:03:35

Geweldig!

Beantwoorden
JO
KeesK 2019-09-07 21:32:30

Avond Rutger,

Nadat ik van de week een anijsstick aan het deeg had toegevoegd, wilde ik nu eens een koffievariant maken. Ik zit alleen een beetje met de vraag hoe espressostick te verwerken in het deeg, de sticks dienen immers opgelost te worden.

Misschien mengen met het ei?

Beantwoorden
KE
Rutger 2019-09-15 10:21:04

Hoi! Je kunt het inderdaad beter eerst oplossen, bijvoorbeeld in het ei of in een heel klein beetje melk. In dat laatste geval zou ik wel iets minder ei gebruiken in het recept, zodat het deeg niet te vochtig wordt.

Beantwoorden
Joep 2019-09-11 14:24:28

Leuk om te maken top🤩

Beantwoorden
JO
Suze 2019-10-18 15:48:26

Hoeveel koekjes kun je ongeveer maken uit deze portie?

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-10-21 13:01:41

Afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt zo'n 40-50 koekjes.

Beantwoorden
ALEIDA 2020-03-13 16:21:40

o bedankt

Beantwoorden
AL
Bo 2019-10-26 17:05:19

Kan ik het ook maken met palm suiker?

Beantwoorden
BO
Rutger 2019-10-27 12:10:36

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, dus kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Debby 2019-12-16 18:05:26

Koekjes zijn echt lekker! Ik heb er kleurstof bij gedaan om gezellig gekleurde koekjes te krijgen zo leuk. Diverse kleuren dun uitrollen, en op elkaar leggen en je hebt door de mijn kind de geliefde regenboogkoek, of door zn vriendinnetje de unicornkoekjes

Beantwoorden
DE
Anita 2019-12-26 20:31:48

Hoi Rutger, ik heb speculaas koekjes met amandelen erin gemaakt.
En met ei-geel bestreken. Écht lekker!!

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-29 11:03:15

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Marjan 2019-12-29 11:04:33

Hallo Rutger, klopt het dat de koekjes er na 15-20 min bakken er nog wat ongaar en zacht er uit zien?

Beantwoorden
MA
maud 2020-02-06 09:40:43

dat klopt dan moeten ze nog even afkoelen dan worden ze wel hard

Beantwoorden
MA
Isa 2020-02-22 11:38:15

Isa hoi rutger super lekkere koekjes and thanks voor het recept

Beantwoorden
IS
ALEIDA 2020-03-13 16:24:16

Hallo leuk Recept zou je plaats van suiker ook honing kunnen doen?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-03-16 09:17:59

In dit recept gaat dat niet werken, het deeg is dan niet meer uit te rollen.

Beantwoorden
Sanne 2020-04-15 10:02:25

Doe alle ingredienten bij elkaar.... maar niet het ei want dat was om te bestrijken... jammer, bij mij zat t al door het deeg heen.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-04-20 15:39:52

Alle ingredienten voor het deeg staat er, zoals je die terug vind in de ingrediëntenlijst onder het kopje 'deeg'. Daar hoort ook een half ei bij.

Beantwoorden
Kees 2020-04-19 12:09:56

Volgens de koekjesbijbel gaat er ook een half ei door het deeg...

Beantwoorden
KE
Rutger 2020-04-20 15:25:36

Die staat hier ook gewoon in de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Annemiek 2020-04-20 23:57:36

Hoi Rutger, je koekjes lijken heerlijk. Maar ze zijn zo bobbelig. Ik vind dat eerlijk gezegd niet zo mooi... Ontstaat dat bobbelige door het bestrijken met ei? En kan ik dat ook achterwege laten?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-29 11:04:54

Hoi. Dat komt doordat de koekjes tijdens het bakken nog iets uitzetten/rijzen. Wil je strakkere koekjes, gebruik dan bijvoorbeeld dit recept als basis. https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/recept-anijskoeken/

Beantwoorden
Alexandra Portier 2020-05-01 11:38:14

Voor het eerst samen met mijn zoon dit koekjesdeeg gemaakt.. staat nu in de koelkast. Heb meteen een variant met basterdsuiker en cacaopoeder erachteraan gemaakt! Ligt er nu ook in. Alleen nog een vraag,175gr.. is dat de warme luchtoven stand of de boven onder warmte?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-05-06 13:32:28

Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Meer uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
iza 2020-05-03 14:07:07

nog noot gedaan!

Beantwoorden
IZ
Wendy 2020-05-09 19:06:24

Lekkere koekjes Rutger!
Makkelijk te maken, het deeg plakte nog na het koelen maar dat was met wat bloem zo opgelost! Een paar in de vorm van een bloem gemaakt met in het midden een kuiltje met jam, ook erg lekker!

Beantwoorden
WE
sara 2020-05-25 11:45:51

lekkere koekjes ik ben 11 en kon het aleen maken

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-05-25 18:41:27

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Simone 2020-05-30 19:35:46

Makkelijk recept en lekker samen met dochter gebakken waren héérlijk

Beantwoorden
SI
wimpie 2020-07-09 16:46:29

makelijk recept en lekker

Beantwoorden
WI
Lolokjxjxkdyushdjdus 2020-09-17 16:35:24

Erg makkelijk en leuk ik ben 10 en heb het alleen gebakken

Beantwoorden
LO
Phileine 2020-10-02 13:51:35

Erg lekker ben nog maar9 en heb zelf gemaakt

Beantwoorden
PH
Rutger 2020-10-04 11:29:25

Wat leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
David 2020-12-23 12:55:25

Ziet er goed uit ik ga nu met dit recept koekjes bakken bedankt.

Beantwoorden
DA
veronique 2020-12-29 13:27:48

super lekkker

Beantwoorden
VE
Emma 2021-01-03 17:13:57

Heb dit recept gemaakt met peuters erg leuk en makkelijk om samen met kleintjes te doen

Beantwoorden
EM
Greetje 2021-02-04 15:52:31

Vooral met onze kleindochter van 4 is dit een reuze gezellige lekkere middag aktiviteit. En papa en mama sneupen alle koekjes op😯

Beantwoorden
GR
Olga 2021-02-14 16:45:54

Makkelijk en erg lekker

Beantwoorden
OL
Lekkere koekje 2021-05-05 15:21:52

Goede tip bedankt

Beantwoorden
LE
Vraag 2021-05-09 23:57:48

Hoeveel koekjes komen uit dit recept?

Beantwoorden
VR
Rutger 2021-05-10 08:01:16

Afhankelijk van de grootte van je uitsteker, zo'n 40-50 koekjes.

Beantwoorden
bart de graaf 2021-05-31 11:01:52

heerlijk mijn soon maurits vond het geweldig lekker smikkelen

Beantwoorden
BA
bart de graaf 2021-05-31 11:03:25

wat is de langte van uw penis ?

Beantwoorden
BA
Jennefir 2022-01-08 02:29:48

Wat een belachelijk iets . Hebben jullie geen fatsoensnormen meer.

Beantwoorden
JE
Hans 2021-06-02 09:25:53

100.9. Meter

Beantwoorden
HA
Karel groot 2021-05-31 11:04:04

10 inc

Beantwoorden
KA
Karel groot 2021-05-31 11:02:40

Hoi Rutger

kan je in de plaats van bloemsuiker ook witte sneew gebruiken?

Mvg. Karel

Beantwoorden
KA
Daphne 2021-06-20 08:49:33

Dit recept inmiddels meerdere malen gemaakt, exact volgens recept. Deeg blijft enorm slap, of het nu een uur in de koelkast ligt of een hele avond en nacht.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-06-22 10:19:19

Dat is heel gek. Weet je zeker dat je de juiste hoeveelheden hebt gebruikt en geen andere ingredienten?

Beantwoorden
Jennifer 2021-07-23 11:46:50

Hoi Rutger,

Gisteren heb ik de koekjes gemaakt en inderdaad blijft het deeg slap, ik heb er vier á vijf eetlepels bloem, wat extra zout, suiker en vanille extract aan toegevoegd en het eindresultaat was prima. Heerlijke, eigen gebakken koekjes.

Zou het aan het soort bloem kunnen liggen dat het deeg nattig bleef?

Beantwoorden
JE
Marlies 2022-01-16 20:12:04

Mijn tip: verdeel het deeg in twee grote bollen. Rol elke bol uit tot een langwerpige rol. Zet de twee rollen minstens 15 minuten in de koelkast, zodat het deeg weer wat harder wordt. Na 15-30 minuten kun je perfecte plakjes van de rol afsnijden. Het deeg is dan lekker opgestijfd. De plakjes vervolgens direct in de oven plaatsen dan wordt het koude deeg direct in de juiste warme temperatuur opgebakken. Resultaat: stevige, krokante koekjes!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-28 09:02:50

Het kan per soort bloem iets verschillen, maar na het rusten in de koelkast zou het echt stevig genoeg moeten zijn. Het kan met warmer weer wat lastiger zijn.

Beantwoorden
gwen 2021-09-08 19:34:01

moet er Citroën in

Beantwoorden
GW
Elke 2021-12-30 08:07:26

Hoeft niet maar is wel lekker

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-09-13 07:57:14

Je kunt de citroenrasp ook achterwege laten.

Beantwoorden
Linda van hemelryck 2021-09-11 09:34:51

Goede morgen ik heb koekjes gebakken maar na één dag waren ze allemaal slap wat kan ik doen om dat meer tegen te komen. Kan iemand me raad geven aub. Groetjes linda

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-09-13 07:44:05

Heb je ze lang genoeg gebakken? Af laten koelen op een rooster? En na het bakken luchtdicht verpakt?

Beantwoorden
Charlotte 2021-12-24 10:40:47

Dit wordt het tweede jaar dat ik voor kerst deze koekjes bak en uitdeel. Vorig jaar allemaal complimenten gekregen! Dit jaar ben ik aan het experimenteren met verschillende kruiden door het deeg. Dankje voor het delen van dit recept!

Beantwoorden
CH
Goos van de Laar 2022-01-19 20:12:11

Als je er speculaaskruiden in doet hoeveel moet er dan in een portie

Alvast bedankt voor de reactie
Goos

Beantwoorden
GO
Rutger 2022-01-22 12:32:48

Ik zou beginnen met 1 eetlepel. Meer kan altijd.

Beantwoorden
Hanny 2022-01-23 14:49:42

Bak je ook wel eens met een suiker vervanger met weinig calorieën. Maar wel met de zelfde smaak.

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-01-24 10:29:44

Daar heb ik weinig ervaring mee.

Beantwoorden
Jolie 2022-02-01 11:01:44

Ha Rutger jou recepten zijn echt zo tof! Ik schrijf ze allemaal op in een notitieboekje!

Beantwoorden
JO
Martin 2022-02-19 12:38:04

Heel erg lekkere zandkoekjes PS:cacaopoeder maakt het nog lekkerder

Beantwoorden
MA
vraag 2022-02-24 15:20:27

ik heb gesmikkeld van je koekjes

Beantwoorden
VR
Br 2022-03-27 14:17:29

Al vaker koekjes gebakken en vandaag dit recept gebruikt. Helaas niet tevreden. De koekjes lopen uit tijdens het bakken…recept gevolgd. Andere recepten van rutger bakt tot nu toe prima!

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-03-28 10:57:29

Heb je het deeg goed laten koelen tussen het kneden en uitrollen door? En alle ingredienten goed afgewogen?

Beantwoorden
C 2022-03-29 13:05:20

Moeten ze in het midden van de oven of net onder het midden?

Beantwoorden
C
Rutger 2022-03-31 10:46:55

Ze mogen in het midden van de oven.

Beantwoorden
Tineke 2022-04-01 23:16:54

Het leukste aan koekjes bakken is voor mijn dochter (3 jaar) het versieren. Ik heb zo van die kleurrijke versierstrooisels van de Hema (sterretjes, bolletjes, ...).

Wanneer doe ik deze erop? Ik veronderstel voordat ze gebakken worden en nadat ze met ei besmeerd zijn?

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-04-10 12:00:37

Niet alle strooisels zijn geschikt om mee te bakken. Je kunt de koekjes ook met een simpel glazuur besprenkelen na het bakken en ze dan bestrooien met de strooisels.

Beantwoorden
Mila 2022-06-02 16:38:27

Moet je de Citroenrasp gebruiken

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-06-06 09:23:37

Dat is wel lekker ja. Enkel de rasp van de citroen.

Beantwoorden
Franky 2022-08-04 10:21:21

Voor koekjes die niet uitlopen zie ik online allemaal recepten met maïzena. Heb zo'n recept geprobeerd maar was echt niet lekker (of het aan de maïzena of aan de verhouding met bloem lag weet ik niet zo goed). Met jouw recept krijg ik altijd heerlijke koekjes maar vind het deeg wat lastig om mee te werken. Zou het mogelijk zijn om wat maïzena toe te voegen aan dit recept?

Beantwoorden
FR
Stéphanie 2022-10-20 13:11:33

Zorg dat het deeg niet te warm wordt. Mocht het deeg toch wat warm zijn, dan leg ik de koekjes even in de koelkast voordat ik ze vaak, dan lopen ze niet meer uit een beiden hun vorm.

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-08-08 13:45:53

Hi. Je zou wat maizena toe kunnen voegen, maar zelf vind ik dat ook geen succes. Wil je strakkere koekjes, neem dan eens dit recept als basis (kan zonder anijs): https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/recept-anijskoeken/

Beantwoorden
Robin 2022-08-19 15:24:10

Ha! Het deeg bleef mij bij erg kleverig en ik kreeg het voor geen mogelijkheid netjes uitgerold, heeft wel twee uur in de koelkast gelegen. Het is nu wel erg warm binnen (rond de 27 graden), ligt het vooral daar aan of is er nog een gouden tip?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-09-14 21:00:29

Het ligt inderdaad aan de warmte. Daardoor wordt de boter (en dus het deeg) weer heel snel zacht. Meer over het uitrollen van deeg lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Petronella 2022-10-29 19:54:01

De koekjes zijn net klaar en wat ruiken ze heerlijk. Echt een prima recept. Het deeg is wel iets plakkerig , maar met wat bloem komt dat zo in orde. Ze maken super!

Beantwoorden
PE
Esther 2022-11-09 09:41:59

Waarom moet de boter op kamertemperatuur als het deeg daarna een uur in de koelkast gaat?
Als ik citroenrasp uit een potje gebruik hoeveel moet ik dan nemen?

Beantwoorden
ES
Rutger 2022-11-19 09:13:37

Als de boter uit de koelkast is kun je 'm heel lastig verwerken in het deeg, dan is de boter veel te hard. Ik weet de verhouding uit zo'n potje niet precies, maar ik zou 1-2 tl gebruiken.

Beantwoorden
Stephanie 2022-11-13 13:18:05

Hoi Rutger,
Het recept was heerlijk, dankjewel! Ik heb er wel veel moeite mee om het deeg goed uit te rollen. Alles blijft aan mijn deegroller plakken. Uit de masterclass kreeg ik de tip om dit tussen twee velletjes bakpapier te doen en je raadt het al: het blijft plakken. Ik heb bloem gebruikt en het heeft ook zeker een uur in de koelkast gelegen. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-11-19 08:50:15

Hoi. Over het uitrollen van deeg heb ik een artikel geschreven met verschillende tips: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.