Volg Rutger Bakt:

Witte chocolademuffins met kersen – recept

11 oktober 2017 | Cake, Recepten | 6 reacties

Witte chocolademuffins met kersen

 

De witte chocolade vormt in deze muffins een mooie combinatie met de kersen. Het kruimellaagje bovenop de muffins zorgt voor een knapperige textuur. In tegenstelling tot veel andere muffinrecepten (zoals bijvoorbeeld deze muffins met blauwe bessen) heb ik ervoor gekozen om deze witte chocolademuffins op basis van boter te maken. Als je wilt kun je de boter ook vervangen door 80-90 milliliter neutrale plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie).

 

Ingrediënten

Voor de kruimels

  • 30 gr boter
  • 45 gr bloem
  • 40 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • snufje zout
  • ½ tl vanille-extract

Voor de muffins

  • 110 gr boter, gesmolten
  • 180 ml melk
  • 2 eieren
  • 225 gr bloem
  • 175 gr suiker
  • 1 el bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 175 gr witte chocoladecallets of grof gehakte witte chocolade
  • 24-36 (diepvries)kersen, ontpit

 

Bereiding: Witte chocolademuffins met kersen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik (of cupcakevormpjes in een cupcakeblik).

Smelt voor de kruimels de boter en meng deze met de rest van de ingrediënten tot een kruimelig geheel. Zet de kruimels in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

Meng voor de muffins de gesmolten boter met de melk en de eieren. Meng in een andere kom de bloem, suiker, het bakpoeder en zout met elkaar. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng dit tot een mooi beslag. Spatel de witte chocolade door het beslag en vul ieder vormpje daarmee voor de helft. Leg 2 of 3 kersen op het beslag, afhankelijk van de grote van de kersen. Vul de vormpjes vervolgens met het beslag tot bijna bovenaan.

Verdeel het kruimelmengsel over de muffins en bak de witte chocolademuffins met kersen in 18 tot 23 minuten goudbruin en gaar. Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. De muffins zijn het lekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt, dan zijn de kruimels nog knapperig.

 

Foto: Harold Pereira

 

Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

6 reacties

  • Beantwoorden Monique 11 oktober 2017

    Sorry Rutger, zijn het nou muffins met blauwe bessen of met kersen?? In het beginstuk heb je het over muffins met blauwe bessen, maar in het recept gebruik je kersen???

    • Beantwoorden Sofieke 11 oktober 2017

      In het beginstukje, waar “deze muffins met blauwe bessen” geschreven staat, gaat het in die zin om een verwijzing naar andere muffinrecepten, waarbij “deze muffins met blauwe bessen” een link is, als voorbeeldrecept van andere muffinrecepten.

    • Beantwoorden Rutger 12 oktober 2017

      In het beginstukje verwijs ik naar een ander muffinrecept, daar worden blauwe bessen in gebruikt. Deze muffins zijn met kersen en kruimels.

  • Beantwoorden Sharon 11 oktober 2017

    Hoi Rutger, als je diepvries kersen gebruikt, ontdooi je ze dan eerst?

    • Beantwoorden Rutger 12 oktober 2017

      Zelf vind ik het makkelijker om ze bevroren door het beslag te mengen.

  • Beantwoorden Pieta 12 oktober 2017

    Hoihoi, het muffinrecept waar Rutger naar verwijst is een ander recept: muffins met bosbessen, daarin wordt olie gebruikt. Deze met kersen is met boter.

  • Laat een reactie achter