Meel en bloem: het zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze, toen ik begon met bakken, ook altijd door elkaar haalde. In veel van mijn recepten wordt een bepaalde meel of bloem genoemd in de ingrediëntenlijst, dus wil ik graag het verschil tussen meel en bloem voor eens en altijd ophelderen. 

Mijn tip om meel en bloem uit elkaar te houden

Mijn eerste tip om het verschil tussen meel en bloem te onthouden is een ezelsbruggetje: meel is veel! Dit leerde ik ooit van een molenaar. Voor meel wordt de hele graankorrel gebruikt, inclusief vliesjes. Bij bloem zijn deze vliesjes eruit gezeefd. Het soort bloem wat je overhoudt, is afhankelijk van het soort graan en de maling. 

Verschil meel en bloem

Het verschil bloem en meel uitgelegd

Bloem en meel zijn termen die helaas nogal eens door elkaar worden gebruikt. Wat is dus precies het verschil tussen bloem en meel? En wat is het verschil tussen meel en volkorenmeel? 

Als eerste is het belangrijk om te weten dat bloem en meel allebei gemaakt zijn van gemalen graan, maar twee verschillende producten zijn met heel verschillende eigenschappen. 

Meel is vermalen graan. In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft. 

Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel. 

Een belangrijke opheldering: volkorenbloem bestaat niet! Omdat bloem altijd gezeefd is, kan het niet volkoren zijn. Volkorenproducten zijn altijd gemaakt van de hele graankorrel.

Verschil tussen meel en bloem

Benamingen van bloem of meel

Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge. Staat er in een van mijn recepten dat je ‘bloem’ nodig hebt? Dan wordt hiermee gewone bloem oftewel tarwebloem bedoeld. 

Behalve meel van graan gebruik ik ook regelmatig andere soorten meel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, rijstmeel en kokosmeel. Deze zijn allemaal gemaakt door het product (amandelen, rijst of kokos) zeer fijn te malen tot meel. Als ik een ander soort meel gebruik dan tarwemeel, dan staat dit expliciet vermeld in de ingrediëntenlijst.

Verschil meel en bloem

Wanneer gebruik ik bloem of meel?

Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden. 

Kan ik ook meel gebruiken in plaats van bloem of andersom?

Bloem en meel zijn twee verschillende producten en je kunt ze dus niet zomaar verwisselen in een recept. Er zijn er ook allerlei verschillende soorten bloem en meel, die allemaal weer geschikt zijn voor bepaalde recepten. Staat er in een van mijn recepten dat je ‘bloem’ nodig hebt? Dan wordt hiermee gewone bloem oftewel tarwebloem bedoeld.

Wil je meer weten over bloem of meel? Bekijk dan een van de volgende artikelen voor meer informatie:

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (25)
Laura 2018-10-09 06:49:05

Bedankt voor de uitleg!

Beantwoorden
LA
Joost 2018-10-09 09:21:18

Helaas werkt de link over Zeeuwse bloem niet. Ik wil graag weten waar ik dat kan kopen in Amsterdam zonder dat ik 8 euro per kilo hoef te betalen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-10-15 10:42:48

De link van Zeeuwse bloem werkt weer. In Amsterdam kun je het onder andere bij bakkerij Holtkamp en kookwinkel Duikelman kopen. Bij Duikelman verkopen ze de Zeeuwse bloem van Holtkamp.

Beantwoorden
Frank 2018-10-09 21:53:28

Bij de zuidmolen in groesbeek...is een webshop..,daar kun je zeeuwse bloem bestellen

Beantwoorden
FR
Hillie 2018-10-09 10:54:46

Hallo Rutger, Bedankt voor de uitleg. Toch een vraag: bij de biologische winkel verkopen ze (biologische) tarwebloem. Is deze tarwebloem te gebruiken in recepten waar bloem gebruikt wordt?

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-10-15 10:40:19

Dat kan zeker! Heel goed zelfs.

Beantwoorden
Marja 2018-10-10 03:44:42

De Zuidmolen heeft een uitstekende service en het wordt vaak de andere dag al gebracht! Behalve op Zondag natuurlijk. Alles is keurig verpakt en op de verpakking van het meel of de bloem staan soms ook tips of recepten. Ik bestel daar eigenlijk altijd mijn bloem en meel. Maar ze hebben nog veel meer! Ook zaden en pitten, gedroogd fruit en allerlei soorten noten. Ook smeltchocolade en bv een cakevorm behoren tot het assortiment. Je kunt daar echt van alles kopen. Ik word er altijd hebberig van. Als ik tegen mijn man zeg dat ik,besteld heb bij de Zuidmolen in Groesbeek, komt hij gelijk al van...oh-oh, daar gaan we weer. Hihihihihi
Het is echt de moeite waard om eens in hun webshop te kijken. Echt waar!
Veel Suc6 met je zoektocht naar zeeuwse bloem.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Francijn Brouwer 2018-10-17 08:13:41

Ik leg het mijn kinderen zo uit:
Meel komt van malen. Als je het volle koren maalt, krijg je meel. Volkoren meel.
Bloem (zoals in bloem der natie, bloemlezing, en ook bloem van een plant) is het beste deel ergens van. Kennelijk vond men het witte deel van het meel vroeger het beste deel :-)

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-10-22 11:09:33

Ook een hele leuk en duidelijke uitleg! Leuk!

Beantwoorden
Jessy 2020-02-16 22:16:30

Welke bloem gebruik jij? Ik merk dat nu ik vaker bak baal dat ze in de supermarkt alleen kilo pakken hebben.

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-02-17 08:47:55

Meestal gebruik ik gewoon de bloem van de supermarkt, soms in grotere verpakkingen vanuit de groothandel.

Beantwoorden
Jacqueline 2020-02-27 12:10:46

Is weizenmehl het zelfde als bloem voor een Swiss cake rol

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-03-03 10:47:17

Weizenmehl heb je in verschillende soorten; niet alle zijn bruikbaar voor een swiss rol.

Beantwoorden
Ingrid 2020-03-26 20:08:52

Ik heb de eierkoeken gemaakt met het recept uit de bijbel van Rutger. We vinden ze allemaal niet lekker. Nu heb ik tarwebloem gebruikt ipv bloem of is dat hetzelfde?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-03-30 10:40:07

Wat leuk om te horen! Dat is zo goed als hetzelfde.

Beantwoorden
meel 2020-06-04 20:16:31

mooie uitleg

Beantwoorden
ME
Sophie Stegehuis 2021-07-05 22:15:27

Kun je voor de karamelslof ook zeeuwse bloem gebruiken?

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-07-06 08:39:51

Voor de helft kan zeker, helemaal zou ik niet doen, dan wordt de slof wel heel bros.

Beantwoorden
Jos 2021-09-08 23:24:51

Weer wat bijgeleerd.

Beantwoorden
JO
Nona 2021-09-26 18:42:01

Welke meel kan ik gebruiken inplaats van sagomeel

Beantwoorden
NO
Rutger 2021-09-26 21:07:37

Met sagomeel heb ik (nog) weinig ervaring, en ook met het vervangen ervan heb ik geen ervaring.

Beantwoorden
Carla 2021-11-01 06:58:54

Zo'n handig ezelsbruggetje: meel is veel! Gebruik het al een tijd.
Een vraag Rutger...
Ik lees regelmatig in recepten: cakemeel. Is dat hetzelfde als bloem met bakpoeder of moet je ook nog 4 eetl bloem vervangen door maizena en custardpoeder (op 250 gram bloem) Ik las dit op een site.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-11-01 08:56:21

Hoi! Dat is een lastige. Amerikaans cakemeel is inderdaad gedeeltelijk maizena. In Nederland wordt er ook nog aroma en zout aan toegevoegd. Maar volgens mij zit daar geen maizena door.

Beantwoorden
Ans 2021-12-06 22:24:53

Zeeuws bloem is soms ook bij nog werkende korenmolens te koop zoals de eersteling in Hoofddorp of de zandhaas in santpoort

Beantwoorden
AN
Coby Offenberg 2021-12-11 20:20:35

Beste Rutger
Welk soort meel kan ik
Het beste gebruiken voorlees stol

Beantwoorden
CO
Rutger 2021-12-14 08:25:57

Ik zou patentbloem gebruiken.

Beantwoorden
Monique 2022-01-02 09:32:43

In Italië wordt de typering van de bloem/het meel aangegeven met 00/0/1/2
Kun je aangeven hoe deze is te vergelijken met de typering die in Nederland wordt gebruikt?

Beantwoorden
MO
Rob Back 2022-03-18 10:56:48

Hoi Monique, ik heb dit thema net uitgedoktert maar helaas als vergelijk met Duitse Tabelle:
Tipo "00" = Type 405
Tipo "0". = Type 550
Tipo "1". = Type 812
Tipo "2" = Type 1050
Ik hoop dat dit toch heeft
geholpen

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-01-04 14:22:58

Daar moet ik nog een keer induiken, daar heb ik zo snel geen duidelijk schema voor.

Beantwoorden
Joke 2022-01-08 11:19:33

Ik heb Zeeuws bloem en patent bloem. Welk gebruik ik voor de boterkoek?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-11 09:28:25

Het kan beide, maar ik zou voor de patent kiezen.

Beantwoorden
Carmine 2022-01-11 16:35:36

In de bakjerij heeft men rijskasten, hoe doen jullie dit thuis

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-01-17 08:40:12

In dit artikel lees je daar vanalles over: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-brood-bakken-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
G. 2022-02-06 12:07:33

Hello, I speak a little Dutch and I try to find the translation for meel in English and then hopefully in my mother language which is Turkish.
Bloem is definitely flour, right?
If I use any web translator for meel, it also gives me flour. But apparently they are different things. I am a bit confused. ( :

Thanks in advance.

Beantwoorden
G.
Rutger 2022-02-07 18:21:31

Hi. I can understand it's a bit confusing. Bloem=flour, meel=wholemeal flour.

Beantwoorden
Tamara 2022-02-07 17:02:38

I see how it can be confusing!
I think you can roughly say flour is bloem and whole wheat flour is meel.
Hope this helps!

Tamara

Beantwoorden
TA
Roeland Voogd 2022-02-16 11:13:03

Nog ingewikkelder wordt het als je niet over bloem of meel maar over zetmeel spreekt zoals aardappel(zet)meel of maizena (maiszetmeel), daar is het zetmeel gescheiden van de andere bestanddelen zoals de gluten (eiwitten) en de vezels (celwanden). Als je een een eiwitarme tarwebloem wilt hebben voor een krokanter en losser gebak kun je wellicht proberen om tarwebloem te mengen met tarwezetmeel, of als je dat niet hebt: aardappelzetmeel of maiszetmeel, of een van nature eiwitarme bloem zoals rijstebloem of meel. Leuk om mee te experimenteren.

Beantwoorden
RO
Lydie Van Bommel 2022-03-07 09:07:55

Leuk artikel want ik wist het verschil ook niet goed ,ik vraag me wel af of ik dan bij meel die je zo van de molen haalt moet je daar dan nog witte bloem bijvoegen om brood te bakken ook niet onbelangrijk om te weten? Ik dank alvast voor een antwoord Vriendelijke groeten Lydie

Beantwoorden
LY
Rutger 2022-03-07 14:59:11

Je kunt ook van enkel meel brood bakken, het wordt dan wel iets steviger van structuur dan als je er ook bloem aan zou toevoegen.

Beantwoorden
Jenny 2022-04-04 15:41:23

Wordt in het Duits ook het onderscheid gemaakt, ken enkel Mehl.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-04-10 11:33:18

Daar wordt met typenummers onderscheid gemaakt tussen bloem en volkorenmeel.

Beantwoorden
Marina 2022-09-07 22:48:36

Hi Rutger,
Wat een fijne uitleg, dankjewel!
Ik heb nog wel een vraag, je zegt dat meel en bloem niet zomaar verwisseld kunnen worden, maar wat gebeurt er precies als je dat wel doet?
Is het bijvoorbeeld mogelijk om een cake ‘wat gezonder’ te maken door (een deel van) de bloem te vervangen door meel? Of verandert er dan echt teveel van de smaak/structuur/… en gaat het dan bijvoorbeeld meer naar brood smaken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 19:48:29

Hoi Marina. Daar is niet echt een eenduidig antwoord op. De smaak en textuur van je baksel wordt anders. Maar hoe precies, dat verschilt per soort gebak. Je kunt prima volkoren meel voor een cake gebruiken, maar deze zal wel compacter en wat zwaarder worden. En de smaak wordt uiteraard ook net wat anders.

Beantwoorden
Ria 2022-10-14 00:05:28

Beste Rutger,

In een bakboek van Wim van der Bijl kwam ik de term ‘500 g bloem KBB’ tegen. Wat zou KBB kunnen betekenen?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-10-17 08:29:32

Ha Ria. Ik heb geen idee waar dat voor staat.

Beantwoorden
Nancy Smit Sibinga 2022-10-16 21:57:55

Top artikel, goede uitleg. Toch heb ik nog een vraagje. Ik woon in Duitsland. Als ik een nederlands brood bak, gebruik ik het 405 meel. Maar wat ik ook probeer, ik krijg nooit die mooie structuur waar je quasi door het deeg heen kijkt. Kan het zijn dat de duitse bloem andere tarwe gebruikt en je daardoor niet die mooie gluten ontwikkeling krijgt?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-10-17 08:07:10

Hoi. Dat kan ik niet beantwoorden helaas. Het soort graan kan ook van merk tot merk net iets verschillen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.