Volg Rutger Bakt:

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

9 oktober 2018 | Bakhulp | 8 reacties

Verschil tussen meel en bloem

 

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil is tussen meel en bloem. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Om heel eerlijk te zijn wist ik het vroeger ook nooit precies. Tot ik mijn molenaar een keer vroeg om volkorenbloem. Dat bestaat dus niet! Zij leerde mij het verschil met een heel handig ezelsbruggetje. Als je deze goed onthoudt vergeet je het nooit meer!

Meel is veel!

 

Het verschil tussen meel en bloem?

Voor meel wordt de hele korrel van het graan gemalen, inclusief vliesjes, waardoor er een (volkoren)meel ontstaat. Perfect om bijvoorbeeld bruin brood mee te bakken. Bij bloem wordt dit meel gezeefd, zodat er een witte bloem achterblijft. Dit is wat ik over het algemeen in mijn bakrecepten gebruik, tenzij het natuurlijk anders staat aangegeven.

Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge.

 

Patent bloem en Zeeuwse bloem

Twee soorten bloem die veel genoemd worden zijn patentbloem en Zeeuwse bloem. Patent bloem bevat meer eiwitten dan Zeeuwse bloem. Dat maakt het heel goed geschikt voor bijvoorbeeld brood, maar het is ook prima te gebruiken voor cakes en taart. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten en wordt om die reden vaak gebruikt bij het bakken van koekjes. Alles over Zeeuwse bloem lees je hier. De verschillende eigenschappen van beide soorten bloem komen voort uit het soort tarwe dat gebruikt is.

Meer informatie over verschillende soorten bloem en meel lees je binnenkort.

 

Andere soorten meel

Behalve meel van graan gebruik ik ook regelmatig andere soorten meel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, rijstmeel en kokosmeel. Deze zijn allemaal gemaakt door het product (amandelen, rijst of kokos) zeer fijn te malen tot meel.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

8 reacties

 • Beantwoorden Laura 9 oktober 2018

  Bedankt voor de uitleg!

 • Beantwoorden Joost 9 oktober 2018

  Helaas werkt de link over Zeeuwse bloem niet. Ik wil graag weten waar ik dat kan kopen in Amsterdam zonder dat ik 8 euro per kilo hoef te betalen.

  • Beantwoorden Frank 9 oktober 2018

   Bij de zuidmolen in groesbeek…is een webshop..,daar kun je zeeuwse bloem bestellen

  • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

   De link van Zeeuwse bloem werkt weer. In Amsterdam kun je het onder andere bij bakkerij Holtkamp en kookwinkel Duikelman kopen. Bij Duikelman verkopen ze de Zeeuwse bloem van Holtkamp.

 • Beantwoorden Hillie 9 oktober 2018

  Hallo Rutger, Bedankt voor de uitleg. Toch een vraag: bij de biologische winkel verkopen ze (biologische) tarwebloem. Is deze tarwebloem te gebruiken in recepten waar bloem gebruikt wordt?

  • Beantwoorden Rutger 15 oktober 2018

   Dat kan zeker! Heel goed zelfs.

 • Beantwoorden Marja 10 oktober 2018

  De Zuidmolen heeft een uitstekende service en het wordt vaak de andere dag al gebracht! Behalve op Zondag natuurlijk. Alles is keurig verpakt en op de verpakking van het meel of de bloem staan soms ook tips of recepten. Ik bestel daar eigenlijk altijd mijn bloem en meel. Maar ze hebben nog veel meer! Ook zaden en pitten, gedroogd fruit en allerlei soorten noten. Ook smeltchocolade en bv een cakevorm behoren tot het assortiment. Je kunt daar echt van alles kopen. Ik word er altijd hebberig van. Als ik tegen mijn man zeg dat ik,besteld heb bij de Zuidmolen in Groesbeek, komt hij gelijk al van…oh-oh, daar gaan we weer. Hihihihihi
  Het is echt de moeite waard om eens in hun webshop te kijken. Echt waar!
  Veel Suc6 met je zoektocht naar zeeuwse bloem.
  Een hartelijke groet,
  Marja

 • Beantwoorden Francijn Brouwer 17 oktober 2018

  Ik leg het mijn kinderen zo uit:
  Meel komt van malen. Als je het volle koren maalt, krijg je meel. Volkoren meel.
  Bloem (zoals in bloem der natie, bloemlezing, en ook bloem van een plant) is het beste deel ergens van. Kennelijk vond men het witte deel van het meel vroeger het beste deel 🙂

 • Laat een reactie achter