Vandaag is het Paarse vrijdag, een dag waarop scholieren door het dragen van paarse kleding aandacht vragen voor de seksuele diversiteit. Door mee te doen aan Paarse vrijdag draagt een school de boodschap uit dat seksuele diversiteit bestaat en dat de medeleerling of docent zich veilig kan voelen op hun school. Sinds 2010 wordt deze dag ieder jaar gehouden. Speciaal voor de Paarse Vrijdag Krant, die één keer per jaar uitkomt op deze dag, heb ik deze heerlijke chocoladetaart bedacht. Met een vleugje paars en vooral heel veel chocolade moet je deze onweerstaanbare taart echt gaan bakken!

Volle chocoladetaart met bosvruchten
Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecake
  • 270 gr pure chocolade
  • 270 gr boter
  • 400 gr suiker
  • 8 eieren
  • ½ tl zout
  • 2 tl vanille-extract
  • 135 gr bloem
  • Voor de ganache
  • 100 gr suiker
  • 35 ml water
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 100 gr boter
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 200 gr bosvruchtenjam
  • verse bosvruchten (bramen, frambozen, blauwe bessen, aalbessen)
Broodbakbol banner desktop

Chocoladetaart met bosvruchten maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee springvormen van 23 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodems met bakpapier.

Smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de suiker, eieren, het zout en vanille-extract in een kom en klop het enkele minuten door tot een romig geheel. Spatel de bloem door het beslag en meng vervolgens het afgekoelde chocolademengsel erdoorheen. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in 35 tot 40 minuten gaar. Laat de cakes afkoelen in de vorm.

Doe voor de ganache de suiker met het water in een hoge pan. Breng het aan de kook en laat het doorkoken tot een lichtbruine karamel. Verwarm in een pannetje de slagroom tot tegen het kookpunt. Giet de warme slagroom op de karamel (pas op; het kan spatten) en roer tot alle karamel is opgelost. Voeg de pure chocolade toe en roer tot deze gesmolten is. Doe tot slot de boter bij de ganache en meng het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Laat de ganache opstijven op kamertemperatuur.

Om de taart op te bouwen, bestrijk je een van de chocoladecakes met de bosvruchtenjam en plaats je de andere cake erbovenop. Bestrijk de taart rondom met de chocoladeganache en decoreer met de verse bosvruchten.

Volle chocoladetaart met bosvruchten

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Carla Kouwenhoven 2016-12-09 07:43:32

Ik heb maar één vorm in die maat, kan ik het deeg dan niet als één taart bakken en dan doorsnijden.
Moet hij dan langer in de oven, kan je boven op ganache ook met slagroom of botercreme werken of loopt dat er af?

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-12-09 08:06:21

Hoi Carla. Ik zou de taart wel in twee keer bakken, anders wordt hij heel dik en lastig door te snijden. Je kan er goed botercrème of slagroom opspuiten, maar kijk wel uit: hij is al erg machtig (en heel lekker!).

Beantwoorden
Marina 2016-12-09 19:41:51

Hallo Rutger, kan deze taart ook met amarene of gewone kersen gemaakt worden?... wat denk jij? Gr. Marina

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-10 11:49:35

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Nadia 2016-12-10 22:42:19

Hoi Rutger kan ik dit beslag ook voor cupcakes gebruiken

Beantwoorden
NA
Rutger 2016-12-12 20:51:34

Dat denk ik wel, worden wel compacte niet al te luchtige cupcakes. Meer brownie-cupcakes.

Beantwoorden
Margreet 2017-07-26 20:16:47

Ivm koemelkallergie: kan ik voor de chovoladecanache ipv slagroom kokosmelk uit blik gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-07-27 11:02:46

Hoi! Ik zou kokoscream gebruiken dan, maar dat kan prima! Sojaroom werkt ook goed.

Beantwoorden
Dory 2017-08-22 08:40:32

Hoi Rutger,

Zou deze taart ook in een tulbandvorm kunnen?

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-08-23 17:15:06

Voor een tulband is dit recept niet heel geschikt, dan kun je beter de chocoladecake gebruiken.

Beantwoorden
Brenda 2018-10-01 20:56:33

Hoi Rutger, ik heb maar een klein oventje dus ik kan er geen 2 tegelijk bakken. Is het dan verstandig om het recept in 2en te delen? Of Het hele recept maken en de helft bewaren tot de eerste klaar is?
Groetjes

Beantwoorden
BR
Rutger 2018-10-07 17:54:56

Je kunt de helft prima bewaren tot de eerste gebakken is.

Beantwoorden
Max 2020-12-19 16:02:26

Slecht sorry maar het is onduidelijk

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-20 08:44:08

Wat is er precies onduidelijk? Ik leg het graag uit.

Beantwoorden
Susan 2020-12-30 13:22:22

Kan je de ganache ook maken van alleen 200 gram pure chocolade en 200 ml slagroom? Dus zonder de suiker, water en boter? Heb slechte ervaring met zelf caramel maken haha

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-01-11 11:47:24

Dat kan ook! Check ook even dit artikel: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
Susan 2020-12-31 12:20:47

Ook de boter staat niet vermeld bij de bereiding. En moet er geen bakpoeder in?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-01-11 11:34:34

De boter staat in de eerste zin van de tweede alinea. Die smelt je samen met de boter. Bakpoeder is in dit recept niet nodig, het is een vrij stevige taart.

Beantwoorden
Laura 2021-01-16 07:47:22

Mijn taart was ook nogal compact en droog. Helaas, geen herhaalreceptje dus. Ziet er in ieder geval wel mooi uit op jouw foto!

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-01-18 09:06:12

Wat jammer om te horen. De taart is wel redelijk compact, maar zeker niet droog. Had je op hete lucht gebakken? Dat is vaak een reden voor droger gebak.

Beantwoorden
Liesbet 2021-11-28 13:59:40

Heerlijke taart! Al twee keer gemaakt voor een verjaardag en steeds met veel succes. Voor de grote chocoladeliefhebbers!

Beantwoorden
LI

U kunt niet meer reageren.