Volg Rutger Bakt:

Volkoren brood in blik – recept

1 juni 2018 | Brood, Lunch, Ontbijt, Recepten | 7 reacties

Volkoren brood in blik – recept

 

Dit zelfgebakken volkoren brood smaakt echt alsof het vers van de bakker komt. Het recept voor dit volkorenbrood is afkomstig uit Broodbijbel van Hiljo Hillebrand. Dat staat vol met heerlijke broodrecepten, van klein- tot grootbrood en van pizza tot vlaai. Dit is één van de basisbroden die erin staan, erg goed te maken en superlekker.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

Verder nodig

  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten

 

Volkoren brood in blik – recept

 

Bereiding: Volkoren brood in blik

Los de gist op in een beetje van het water. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed afgekneed deeg. Geef het deeg een voorrijs van 20 minuten.

Punt het deeg op (zie tip onderaan) en laat het opgepunte deeg nog 50 minuten rijzen. Maak het deeg vervolgens lang (zie tip onderaan) en leg het in een ingevet broodblik. Laat het deeg nog 90 minuten narijzen. Het deeg moet boven het broodblik bol staan.

Zet een ovenschaal die voor de helft gevuld is met water in de oven of gebruik de stoomfunctie van je oven. Verwarm de oven voor op 230 °C.

Zet het broodblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 °C. Bak het brood in 40 minuten met veel stoom. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd de ovendeur, zodat de stoom kan ontsnappen, en verwijder de ovenschaal met water.

 

Deeg oppunten doe je zo:

  • Maak het deeg lang.
  • Vouw de buitenste punten van het deeg naar het midden.
  • Rol het deeg op.
  • Leg het opgepunte deeg met de naad naar beneden neer.

(in Broodbijbel vind je ook stap-voor-stap foto’s bij deze verschillende stappen)

 

Deeg lang maken doe je zo:

  • Leg het opgepunte deeg met de sluiting naar boven op het werkblad. Sla de lucht uit de punt.
  • Druk het deeg verder plat tot je een rechthoekig plat model hebt.
  • Sla de buitenkanten naar binnen.
  • Rol de plak regelmatig op. Let erop dat de sluiting van het deeg onder ligt.
  • Leg het langgemaakte brood in het ingevette broodblik.

(in Broodbijbel vind je ook stap-voor-stap foto’s bij deze verschillende stappen)

 

Nieuwsgierig geworden naar Broodbijbel? Kijk hier voor meer informatie!

broodbijbel

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

7 reacties

  • Beantwoorden Miranda 1 juni 2018

    Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Die is ongeveer 23*13 centimeter.

  • Beantwoorden Gerard van Bilsem 1 juni 2018

    en wat als je geen facebook heb ben je dan uitgesloten?

    • Beantwoorden Rutger 3 juni 2018

      Dat wordt voor deze winactie helaas lastig ja.

  • Beantwoorden Rijk Jansonius 2 juni 2018

    ik heb ook geen facebook, Rutger!

  • Beantwoorden Jolijn T 25 september 2018

    Hoe lang blijft dit brood lekker?

    • Beantwoorden Rutger 27 september 2018

      De dag van bakken en de dag daarna is het brood het lekkerste. Om het langer te bewaren zou ik het (gesneden) invriezen.

    Laat een reactie achter