Volg Rutger Bakt:

Turkse pizza – recept

6 april 2018 | Hartig, Recepten | 10 reacties

Turkse pizza's

 

Met dit recept bak je zelf superlekkere Turkse pizza’s. Het recept voor deze pizza’s komt uit het Amsterdam kookboek van Laura de Grave. Een heerlijk boek vol met recepten en verhalen uit Amsterdam. Naast deze pizza’s van Has Mercan vind  je in het boek ook de recepten voor onder andere de poffertjes van Metropolitan, koggetjes van Lanskroon en advocaat van Kessens. Deze Turkse pizza’s zagen er zo verleidelijk uit dat ik gelijk aan de bak ben gegaan!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 265 gr bloem
  • 3 gr zout
  • 135 ml koud water

Voor de saus

  • 80 gr tomaat, in vieren
  • 80 gr ui, in grove stukken
  • 80 gr paprika, in grove stukken
  • 100 gr kalfsgehakt
  • 5 gr zout
  • 3 gr gedroogde peterselie
  • 2 gr gedroogde tijm
  • 2 gr komijnzaad, gemalen
  • zonnebloemolie

Voor op de pizza

  • knoflooksaus
  • sambalsaus
  • ijsbergsla, fijngehakt

 

Bereiding: Turkse pizza

Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg in delen het koude water toe terwijl je de ingrediënten met je handen door elkaar mengt. Kneed ongeveer 10 minuten tot een elastisch, dik deeg en vorm het tot een bol. Laat de bol 2-3 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in stukken van ongeveer 100 gram en rol ze tussen je handen tot kleine, ronde bollen. Leg de bollen op een bord, dek af met plasticfolie, en bewaar ze 3-4 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 270 °C. Mix in een keukenmachine of blender de tomaat, ui en paprika tot een saus. Prak en meng met een vork het rauwe kalfsgehakt erdoor. Meng dan het zout, de peterselie, tijm, het komijnzaad en een scheut zonnebloemolie door de saus.

Bestrooi een werkblad met bloem en duw de bollen deeg met je handpalm erop plat. Rol ze met een deegroller verder uit tot cirkels met een diameter van ongeveer 30 centimeter en verdeel de saus over de Turkse pizza’s met de bolle kant van een lepel.

Bak de pizza’s 4 minuten in de voorverwarmde oven op een bakplaat of pizzasteen. Verdeel een hand ijsbergsla over de warme bodems. Schep 2 eetlepels knoflooksaus en 1 eetlepels sambalsaus op de pizza. Rol de Turkse pizza’s dan op en serveer direct.

Tip: Eventueel kun je de pizza 2 minuten voorbakken en nogmaals 2 minuten afbakken op een later tijdstip.

Tip: Als je oven niet tot 270 °C kan, zet hem dan op de hoogste stand die je oven aankan. Houd er als je een lagere stand gebruikt wel rekening mee dat de pizza iets langer in de oven moet. De pizza is klaar als de randen wat opbollen en hij een lichtbruine kleur krijgt.

 

Nieuwsgierig geworden naar Amsterdam kookboek? Kijk hier voor meer informatie!

 

Amsterdam kookboek

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

10 reacties

  • Beantwoorden Marieke Groeneweg 6 april 2018

    Hallo, voor hoeveel personen is dit recept??

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Het is voor 4 pizza’s… en voor hoeveel personen dat dan is, dat laat ik aan jou over.

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 6 april 2018

    YES! Dit ga ik snel een keertje maken. Thanks for sharing Rutger.

  • Beantwoorden Ingrid 6 april 2018

    Gaat wel erg veel zout in, maar liefst 8 gram, dat is het rantsoen voor een hele dag!

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Hoi! Ik ga er van uit dat je ze niet alle vier alleen op eet (al mag dat natuurlijk wel). Deze hoeveelheid zout is hoe de bakker ze origineel maakt en ik moet zeggen dat ze niet te zout smaken. Natuurlijk ben je altijd vrij om minder zout te gebruiken.

  • Beantwoorden HannaH 7 april 2018

    Hoeveel pizza’s maak ik hiermee?

    • Beantwoorden Rutger 13 april 2018

      Je maakt er 4 pizza’s mee.

  • Beantwoorden Saskia 26 april 2018

    Ze waren super lekker, we gaan ze zeker vaker maken én eten natuurlijk!

  • Beantwoorden Maria 2 juni 2018

    Echt lekker, ook onze kinderen hebben gesmuld!

  • Laat een reactie achter