Volg Rutger Bakt:

Trempeersiroop – basisrecept

10 juli 2017 | Basisrecepten, Recepten | 11 reacties

trempeersiroop recept

 

Tremperen is het besprenkelen van een biscuit of cake met een op smaak gebrachte siroop. Dit zorgt voor een malser, minder droog gebak en het draagt bij aan de smaak. Bijna iedere slagroom- of mokkataart die je bij de bakker koopt is getrempeerd met siroop. Je gebruikt er trempeersiroop voor en dat is heel makkelijk zelf te maken. Met de smaken kun je eindeloos variëren. De suggesties die ik bij het recept heb genoemd zijn slechts een aantal voorbeelden, probeer vooral ook andere smaken uit! Trempeer trouwens de onderste plak van een biscuitaart niet, die kan daardoor te slap worden waardoor je moeilijker mooie punten van de taart kunt snijden.

 

Ingrediënten

  • 50 ml water
  • 45 gr suiker
  • 25 ml drank, bijvoorbeeld brandy, marasquin, kirsch, rum, amandellikeur, sinaasappellikeur of limoncello of een andere smaakmaker naar smaak, bijvoorbeeld rozenwater, vanille-extract of siroop (bijvoorbeeld van Monin)

 

Bereiding: Trempeersiroop

Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank of andere smaakmaker toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik. Verdeel de siroop over het biscuit doormiddel van een doseerflesje, verstuiver of gewoon met een kwast.

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel komt binnenkort uit! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Reserveer hem hier!

Bekijk ook:

11 reacties

  • Beantwoorden Tanja 10 juli 2017

    Hoe lang kun je zo’n siroop bewaren?

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2017

      In de koelkast zeker enkele weken.

  • Beantwoorden Danella 10 juli 2017

    Zo heerlijk om een cake nog te besprenkelen met een siroop!

  • Beantwoorden Annie 10 juli 2017

    De onderste plak dus niet doen. Heb ik toch weer wat geleerd! Ik ben wel huiverig voor trempeersiroop met alcohol als er ook kinderen mee eten van de taart.

    • Beantwoorden Rutger 13 juli 2017

      Als er kinderen mee eten ben ik ook geen fan van alcohol door de siroop, in dat geval kun je andere smaakstoffen toevoegen.

  • Beantwoorden jonna@burgertrutjes 11 juli 2017

    Oh wat een fijn recept weer Rutger! Dit ga ik dit weekend maken.

  • Beantwoorden Bea Lohn 12 juli 2017

    Hoe lang en hoe kun je deze siroop bewaren?

  • Beantwoorden Dennis 13 januari 2018

    In je boek, de Bakbijbel, staat dat je de onderste laag juist wel moet tremperen. Ik heb net de slagroomtaart gemaakt, morgen maar kijken of het goedkomt…

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Het maakt niet heel veel verschil, maar pas geleden hoorde ik van een banketbakker dat het tremperen van de onderste laag niet perse hoeft. Ook is het risico dat als je de onderste laag te vochtig maakt je de punten niet meer goed kunt uitserveren, alleen heb ik daar nog nooit last van gehad.

    Laat een reactie achter