Deze verrassende tagliatelletaart is afkomstig van de Antica Trattoria Volano in Ferrara (Emilia-Romagna). Het idee om de klassieke tagliatelle te verwerken in een taart is heel opmerkelijk, al is het in dit deel van Italië niet verbazingwekkend. Het is immers een streek waar ze meester zijn in het maken van zoete en hartige deeghapjes. De taart, een specialiteit uit Ferrara, is bros en zacht. Hij is heerlijk als dessert maar bij de thee of koffie is hij ook erg lekker.

Torta di tagliatelle

Het recept voor deze tagliatelletaart is afkomstig uit het boek Osteria recepten. In dit boek vind je 545 slow food recepten uit de regionale keuken van Italië. Bij ieder recept staat uit welke streek, zelfs van welke osteria het komt. Zo is het naast een kookboek ook een soort culinaire reisgids. Het boek bevat geen foto’s, maar wel heel veel leuke en lekkere inspiratie voor Italiaanse gerechten!

Torta di tagliatelle
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 el marsala
  • 150 gr boter
  • 100 gr suiker
  • Voor de vulling
  • 100 gr geroosterde, blanke amandelen
  • 100 gr suiker
  • 1 glaasje amandellikeur
  • 100 gr bloem
  • 1 ei
kinderbakboek banner desk

Bereiding: torta di tagliatelle

Meng alle ingrediënten voor het deeg kort en snel door elkaar. Vet een lage taartvorm in met boter en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm te bekleden.

Verwarm de oven voor op 175 ᵒC. Hak de geroosterde amandelen fijn en meng er de suiker en een eetlepel amandellikeur door. Maak nu de tagliatelle: meng de bloem met het ei en kneed langdurig. Rol het deeg dun uit (met een pastamachine gaat het makkelijkst) en snijd het in smalle reepjes. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randjes netjes bij. Verdeel het amandelmengsel erover en bedek dit met de tagliatelle. Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en besprenkel deze met de overgebleven amandellikeur. Serveer koud.

Nieuwsgierig geworden naar Osteria recepten? Kijk hier voor meer informatie!

Osteria recepten

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Maren 2018-01-09 11:02:13

Je bedoelt vast streek ipv steek ;)

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-09 17:52:39

Dat bedoel ik zeker ja :) Dank voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Laura Geerlings 2018-01-09 11:58:34

Heb ik iets gemist??? Wat zijn de ingrediënten, hoeveelheden bloem en ei, voor de tagliatelle?

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-01-09 17:52:12

Dat zijn de 100 gram bloem en het ei die bij de ingrediënten voor de vulling staan.

Beantwoorden
Marja 2018-01-10 03:32:18

Hoi Rutger, Deze ga ik gegarandeerd maken. Alleen heb ik nog nooit pasta gemaakt. Nu is mijn vraag...kun je het pastadeeg ook kneden in de kitchenaid met de dreghaak? Door een aandoening heb ik geen kracht in armen en handen en kneden gaat dus ook niet. Ik hoop dat het kan want deze taart past precies in mijn straatje qua smaak! En het is natuurlijk ook erg leuk om iemand een pastataart voor te zetten bij de koffie of thee!
Met vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-15 00:23:41

Hoi Marja. Dat kan zeker, alleen is het wel een klein recept, dus ik hoop dat de deeghaak het deeg goed pakt.

Beantwoorden
Marja 2018-01-15 20:42:51

Hoi Rutger,
Bedankt voor het beantwoorden. Ik ga het gewoon proberen en anders verdubbel ik het gewoon en vries de helft eventueel in. Dat kan toch? Dan kan ik of verse pasta eten of nog zo’n aparte taart maken. Ja als het kan doe ik dat......de helft invriezen.
Met vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 01:05:21

Volgens mij kan dat heel goed ja!

Beantwoorden
Marja 2018-01-15 20:05:44

Hoi Rutger,
Dank je wel. Ik ga het gewoon proberen en anders verdubbel ik het recept voor de pasta en vries de helft in. Ook nog een mogelijkheid.
Hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Elin 2018-01-10 07:21:42

Tip voor beginnend pastamaker: pasta maak je het makkelijkst door het deeg even kort te kneden en dan even uurtje in de ijskast te leggen. Dan is het ineens stuk soepeler!! Altijd lekker om net even wat teveel te maken en 's avonds verse pasta te eten ;)

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-01-15 00:22:59

Goede tip! Thnx!

Beantwoorden
Wil 2018-01-14 09:49:43

Hoi Rutger,
De geroosterde amandelen voor de vulling zijn dat geschaafde amandelen of hele amandelen?

Beantwoorden
WI
Wil 2018-01-14 17:00:19

Sorry het zijn natuurlijk hele amandelen.

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-01-15 00:00:33

Dat klopt!

Beantwoorden
Wil 2018-01-14 17:04:45

Hoi Rutger, Nog wel een vraag m.b.t. de diameter van de taartvorm; welke maat heb je voor deze taart gebruikt ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-01-14 23:57:24

Hoi! Die was 24 centimeter.

Beantwoorden
Saysay 2018-01-16 10:47:14

Hi Rutger,
Kan ik iets anders gebruiken in plaats van marsala? Want ik mag geen wijn drinken.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-01-22 01:04:56

Je kunt een simpele suikersiroop van 1 deel water en 1 deel suiker maken en die gebruiken.

Beantwoorden
Jeanine 2021-07-13 21:45:17

Ik heb nog nooit pastadeeg gemaakt en heb geen pastamachine. Zou ik ook verse pasta kunnen gebruiken aangezien ik het niet zie zitten om dit deel van het recept te maken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-07-21 14:10:09

Volgens mij moet dat kunnen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.