Volg Rutger Bakt:

Torta di tagliatelle – recept

9 januari 2018 | Recepten, Taart & gebak | 18 reacties

Torta di tagliatelle

 

Deze verrassende tagliatelletaart is afkomstig van de Antica Trattoria Volano in Ferrara (Emilia-Romagna). Het idee om de klassieke tagliatelle te verwerken in een taart is heel opmerkelijk, al is het in dit deel van Italië niet verbazingwekkend. Het is immers een streek waar ze meester zijn in het maken van zoete en hartige deeghapjes. De taart, een specialiteit uit Ferrara, is bros en zacht. Hij is heerlijk als dessert maar bij de thee of koffie is hij ook erg lekker.

Het recept voor deze tagliatelletaart is afkomstig uit het boek Osteria recepten. In dit boek vind je 545 slow food recepten uit de regionale keuken van Italië. Bij ieder recept staat uit welke streek, zelfs van welke osteria het komt. Zo is het naast een kookboek ook een soort culinaire reisgids. Het boek bevat geen foto’s, maar wel heel veel leuke en lekkere inspiratie voor Italiaanse gerechten!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gr bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 el marsala
  • 150 gr boter
  • 100 gr suiker

Voor de vulling

  • 100 gr geroosterde, blanke amandelen
  • 100 gr suiker
  • 1 glaasje amandellikeur
  • 100 gr bloem
  • 1 ei

 

Torta di tagliatelle

 

Bereiding: torta di tagliatelle

Meng alle ingrediënten voor het deeg kort en snel door elkaar. Vet een lage taartvorm in met boter en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm te bekleden.

Verwarm de oven voor op 175 ᵒC. Hak de geroosterde amandelen fijn en meng er de suiker en een eetlepel amandellikeur door. Maak nu de tagliatelle: meng de bloem met het ei en kneed langdurig. Rol het deeg dun uit (met een pastamachine gaat het makkelijkst) en snijd het in smalle reepjes. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randjes netjes bij. Verdeel het amandelmengsel erover en bedek dit met de tagliatelle. Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en besprenkel deze met de overgebleven amandellikeur. Serveer koud.

Nieuwsgierig geworden naar Osteria recepten? Kijk hier voor meer informatie!

 

Osteria recepten

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Het hartige bakboek is verkrijgbaar! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

18 reacties

  • Beantwoorden Maren 9 januari 2018

    Je bedoelt vast streek ipv steek 😉

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Dat bedoel ik zeker ja 🙂 Dank voor je oplettendheid!

  • Beantwoorden Laura Geerlings 9 januari 2018

    Heb ik iets gemist??? Wat zijn de ingrediënten, hoeveelheden bloem en ei, voor de tagliatelle?

    • Beantwoorden Rutger 9 januari 2018

      Dat zijn de 100 gram bloem en het ei die bij de ingrediënten voor de vulling staan.

  • Beantwoorden Marja 10 januari 2018

    Hoi Rutger, Deze ga ik gegarandeerd maken. Alleen heb ik nog nooit pasta gemaakt. Nu is mijn vraag…kun je het pastadeeg ook kneden in de kitchenaid met de dreghaak? Door een aandoening heb ik geen kracht in armen en handen en kneden gaat dus ook niet. Ik hoop dat het kan want deze taart past precies in mijn straatje qua smaak! En het is natuurlijk ook erg leuk om iemand een pastataart voor te zetten bij de koffie of thee!
    Met vriendelijke groetjes,
    Marja

    • Beantwoorden Rutger 15 januari 2018

      Hoi Marja. Dat kan zeker, alleen is het wel een klein recept, dus ik hoop dat de deeghaak het deeg goed pakt.

      • Beantwoorden Marja 15 januari 2018

        Hoi Rutger,
        Dank je wel. Ik ga het gewoon proberen en anders verdubbel ik het recept voor de pasta en vries de helft in. Ook nog een mogelijkheid.
        Hartelijke groet,
        Marja

      • Beantwoorden Marja 15 januari 2018

        Hoi Rutger,
        Bedankt voor het beantwoorden. Ik ga het gewoon proberen en anders verdubbel ik het gewoon en vries de helft eventueel in. Dat kan toch? Dan kan ik of verse pasta eten of nog zo’n aparte taart maken. Ja als het kan doe ik dat……de helft invriezen.
        Met vriendelijke groet,
        Marja

        • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

          Volgens mij kan dat heel goed ja!

  • Beantwoorden Elin 10 januari 2018

    Tip voor beginnend pastamaker: pasta maak je het makkelijkst door het deeg even kort te kneden en dan even uurtje in de ijskast te leggen. Dan is het ineens stuk soepeler!! Altijd lekker om net even wat teveel te maken en ’s avonds verse pasta te eten 😉

  • Beantwoorden Wil 14 januari 2018

    Hoi Rutger,
    De geroosterde amandelen voor de vulling zijn dat geschaafde amandelen of hele amandelen?

    • Beantwoorden Wil 14 januari 2018

      Sorry het zijn natuurlijk hele amandelen.

  • Beantwoorden Wil 14 januari 2018

    Hoi Rutger, Nog wel een vraag m.b.t. de diameter van de taartvorm; welke maat heb je voor deze taart gebruikt ?

    • Beantwoorden Rutger 14 januari 2018

      Hoi! Die was 24 centimeter.

  • Beantwoorden Saysay 16 januari 2018

    Hi Rutger,
    Kan ik iets anders gebruiken in plaats van marsala? Want ik mag geen wijn drinken.

    • Beantwoorden Rutger 22 januari 2018

      Je kunt een simpele suikersiroop van 1 deel water en 1 deel suiker maken en die gebruiken.

    Laat een reactie achter