Volg Rutger Bakt:

In de test: cakes met verschillende vetstoffen

17 april 2017 | Algemeen, Inspiratie | 21 reacties

 

Regelmatig krijg ik de vraag welke vetstof je het best kunt gebruiken om een cake mee te bakken en wat dit voor effect heeft op de gebakken cake. Om deze vraag te beantwoorden heb ik mijn basisrecept voor cake 4 keer gemaakt, waarbij ik elke keer een ander soort vet (of een combinatie van) heb gebruikt: een cake met kokosolie, boter, margarine en een met 50% boter en 50 % margarine. Voor alle vier de cakes heb ik dezelfde verhoudingen, temperatuur,  meng- en baktijd aangehouden. Dit zijn de resultaten:

 

Cake met kokosolie

De kokosolie is op kamertemperatuur nog erg vast en is daardoor moeilijk tot niet goed luchtig te kloppen met de suiker. In het uiteindelijke cakebeslag zaten nog kleine bolletjes kokosolie die ik er niet uit kreeg. Dit zie je terug aan de ‘gaten’ in de textuur van de cake. Al met al was deze cake erg zwaar, niet luchtig en aan de onderkant zat zelfs wat gestolde olie. Geen succes dus.

 

 

Cake met boter

Bij het maken van het cakebeslag met boter is het echt belangrijk dat de boter en de eieren goed op kamertemperatuur zijn, anders gaat het beslag schiften nadat je de eieren hebt toegevoegd. Deze cakevariant is voor mij het meest vertrouwd. De cake is van gemiddelde hoogte, heeft een fijne kruim en een rijke smaak. Wel kan een cake met boter snel iets te droog worden, belangrijk daarvoor is dat je hem niet te lang bakt.

 

 

Cake met margarine

De margarine laat zich goed verwerken in het cakebeslag en kan mooi romig geklopt worden met de suiker. Dit resulteert in de hoogste cake van de vier. Bij navraag blijkt dit te komen door de verschillende smeltpunten van de vetzuren in margarine. Een gedeelte van de vetzuren is op kamertemperatuur vloeibaar, waardoor die gemakkelijk luchtig kunnen worden geklopt. Deze vetzuren worden omkapseld door vetzuren die nog vast zijn op kamertemperatuur, zodat de luchtigheid vastgehouden kan worden in het cakebeslag. De cake met margarine is verder smeuïg van textuur en neutraal van smaak.

 

 

Cake met een combinatie van margarine en boter

De laatste cake in de test heb ik gebakken met voor de helft margarine en de andere helft boter. Daardoor heeft deze cake eigenschappen van zowel de botervariant (roombotersmaak) als die met margarine (luchtigheid en wat meer onverzadigde vetten). De cake heeft een rijkere smaak en is net wat smeuïger dan een cake die alleen met boter gebakken is. Qua hoogte zit de cake ook precies tussen de twee andere versies in.

 

 

 

Voor de cakes gebruikte ik mijn basisrecept voor cake. De onderstaande hoeveelheden zijn voor een cakevorm van 25 centimeter lang. Kijk hier voor de ingrediënten die je nodig hebt voor een cakevorm van 30 centimeter.

 

Ingrediënten

 • 200 gr suiker
 • 200 gr vetstof, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
 • ¼ tl zout
 • 4 eieren, op kamertemperatuur
 • 200 gr bloem
 • 1½ tl bakpoeder

 

Bereiding: Cake

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Vet de cakevorm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, vetstof, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan de cake uit de oven. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

 

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gesponsord door Unilever.

 

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

21 reacties

 • Beantwoorden Ingrid 17 april 2017

  Wat een goeie test Rutger, eindelijk eens duidelijkheid! Toch mis ik er nog eentje waar een excollegaatje altijd over opgaf, zonnebloemolie of bv. speciale olie voor bakken van Reddy. Hoe zijn jouw ervaringen daarmee?

  • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

   Dat kan ook zeker lekker zijn. Bij deze test ben ik echt uitgegaan van vetstoffen die vast zijn op kamertemperatuur. Voor cakes op oliebasis gebruik ik een net iets anders basisrecept. Ik zal er binnenkort een artikel over publiceren!

 • Beantwoorden Dineke 17 april 2017

  Inderdaad ik heb onlangs een cake gebakken met zonnebloemolie en yoghurt. Fris, lekker vochtig en vol van smaak.

  • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

   Die combinatie is ook erg lekker inderdaad! Ik zal er binnenkort nog een artikel over maken!

 • Beantwoorden Irma 17 april 2017

  Leuke test, ik blijf bij roomboter, margarine is mij teveel bewerkt en ik vind de geur van eten in margarine bereid niet prettig….

  • Beantwoorden Lioe 17 april 2017

   Er is 1 margarine die ik wel lekker vind. Blue Band! Andere margarines zikn idd “niet te eten’. Moet je echt eens proberen.

 • Beantwoorden Laura Geerlings 17 april 2017

  Gisteren de meringue gemaakt met vers fruit en banketbakkersroom . Daarbij de bokkenpootjes die al maandenlang een succes zijn.
  Heerlijk! Niets over , pech voor vandaag.

  • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

   Wat goed om te horen! Leuk!

 • Beantwoorden Lizzy 17 april 2017

  Voor cakes met kokosolie is het beter om deze eerst te laten smelten op zacht vuurtje. De olie hoeft hiervoor niet heet te worden, van zodra het volledig gesmolten is door de rest van het beslag mixen. Normaal gezien mag je dan geen last meer hebben van bolletjes erdoorheen. Persoonlijk vind ik een cake met kokosolie te zwaar en te vettig, ook mijn minst favoriete van het lijstje dus.

 • Beantwoorden Marleen 17 april 2017

  Ik vind het jammer dat jij je hier laat sponsoren door Unilever. Je verliest hiermee jouw geloofwaardigheid.

  • Beantwoorden Willemijn 17 april 2017

   Hoezo verliest hij daarmee zijn geloofwaardigheid? Het is niet dat hij een bepaalde vetstof juist aanraadt of afraadt, hij geeft alleen vrij objectief zijn waarnemingen weer. En al deze vetstoffen zijn ook beschikbaar van merken die geen onderdeel zijn van Unilever, dus je kunt zelf de keuze maken om een product van Unilever te kopen of niet.

   Ik vond het een leuk testje, dankjewel Rutger.

   • Beantwoorden Jos 17 april 2017

    Inderdaad erg jammer. Je kunt aan veel artikelen dan Rutger merken dat hij zich voor het karretje van de margarine Mafia heeft laten spannen.
    Bakken doe je met roomboter en niet met margarine. Ook niet wanneer je je laat sponsoren door Unilever

  • Beantwoorden Rita 18 april 2017

   Helemaal niet. Rutger geeft gewoon zijn waarnemingen weer. Aan jou te kiezen welk merk je koopt.
   Vind het een heel interessant artikel.
   Bedankt Rutger!

 • Beantwoorden D 17 april 2017

  Potje Kokosolie moet je altijd in potje lauw water laten smelten. Werkt perfect voor cake en cupcakes. Zelfs voor brownies.

  • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

   Goede tip! Ga ik de volgende keer proberen op die manier!

 • Beantwoorden Lila 17 april 2017

  Beste Rutger,

  Erg leuk deze test en een antwoord op het feit dat met roomboter de cake vaak aan de droge kant is. Mijn moeder bakte de cake altijd standaard met Wajang of Brio en die cakes waren altijd prima. Ik ga zelf nu maar voor de half-om-half variant.

  Groet Lila
  Ps. Vind je blog altijd erg leuk en nog belangrijker: leerzaam!

 • Beantwoorden Sahida 18 april 2017

  Jammer dat er geen test tussen staat met olie

  • Beantwoorden Rutger 18 april 2017

   Bij deze test ben ik echt uitgegaan van vetstoffen die vast zijn op kamertemperatuur. Voor cakes op oliebasis gebruik ik een net iets anders basisrecept. Ik zal er binnenkort een artikel over publiceren!

 • Beantwoorden Alexander 18 april 2017

  Voor een iets betere smaak met Blue band kan je ook vanillesuiker toevoegen.
  Zelf gebruik ik de fijne cakemeel van de Aldi of Lidl die heeft wat mij betreft een betere smaak dan die van Koopmans omdat daar de vanillesuiker wel heel erg aanwezig is.

 • Beantwoorden Petra van Puffelen 18 april 2017

  Bedankt Rutger, lekker overzichtelijk en heel duidelijk (ook wat de sponsoring betreft, niets mis mee), ik ga de combi-variant proberen en ben benieuwd naar jouw olie-ervaringen 😉

 • Beantwoorden José 18 april 2017

  Bedankt Rutger. Ik ben verrast en blij met je testen en ik ga voor dit moment voor de combi. Ik ben heel benieuwd naar je versie met olie en ik kijk er naar uit om die ook te proberen.

 • Laat een reactie achter