Volg Rutger Bakt:

Taart van zachte amaretti en perzik – recept

15 januari 2018 | Recepten, Taart & gebak | 5 reacties

Taart van zachte amaretti en perzik

 

Deze Italiaanse taart is gevuld met zachte bitterkoekjes en schijfjes perzik. Een originele combinatie die deze taart erg bijzonder maakt. Ook de koffie en marsala, waarin de bitterkoekjes gedoopt zijn, dragen bij aan een unieke smaak van deze Italiaanse taart.

Het recept is afkomstig uit het boek Eataly. Eataly is een lekker dik kookboek, geïnspireerd op de meest geliefde Italiaanse delicatessenwinkels ter wereld en het staat vol met lekkere recepten voor Italiaanse gerechten. Deze taart viel mij direct op door de vulling en het simpele pure uiterlijk van de taart. Wel heb ik één dingetje veranderd aan dit recept. Het originele recept ging uit van een korstdeeg waarin alleen bloem en boter samen was gekneed. Ik heb gekozen voor een iets rijker deeg, met wat suiker en een eidooier eraan toegevoegd.

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 225 gr bloem
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr suiker
  • 1 eidooier
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • 3 ½ el marsala of dessertwijn
  • 3 ½ el sterke koffie
  • 200 gr amaretti morbidi (zachte Italiaanse bitterkoekjes, in grote supermarkten verkrijgbaar)
  • 380 gr perziken op siroop, uitgelekt en in plakjes gesneden

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • poedersuiker, om te bestuiven

 

Taart van zachte amaretti en perzik

 

Bereiding: Taart van zachte amaretti en perzik

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze tot een soepel deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een rond bakblik van 24 centimeter doorsnede en bestuif het met bloem.

Leg 2/3e van het deeg op een met bloem bestoven werkblad, rol het uit tot een vrij dunne schijf (van ongeveer 3 millimeter dik) en gebruik het om het voorbereide bakblik te bekleden – de rand van de taart moet ongeveer 4 centimeter hoog worden.

Rol de rest van het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de taart te bedekken en leg deze opzij.

Roer in een kleine kom de marsala of dessertwijn en koffie door elkaar. Dompel de amaretti kort in dit mengsel, verkruimel ze dan over de deegbodem en bedek die er helemaal mee. Schik de perziken in een spiraalvorm op de verkruimelde koekjes.

Leg de uitgerolde deegschijf op de taart en knijp de randjes dicht. Bak de taart 40-50 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Serveer de taart bestoven met poedersuiker.

 

Tip: Verwarm om zelf overheerlijke perziken op siroop te maken 2 kilo perziken (ongeveer 13 stuks) 2 minuten in een grote pan kokend water met het sap van 2 citroenen. Ontvel de perziken daarna, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Doe 750 gram fijne kristalsuiker in een grote pan met 2 liter water, breng aan de kook, kook een paar minuten en laat de siroop afkoelen. Doe de perziken in gesteriliseerde potten, dek ze af met de siroop, laat een beetje ruimte tussen de siroop en de bovenkant van de potten en sluit ze af. Zet de afgesloten potten in een grote pan water; houd de potten met een theedoek van elkaar gescheiden en laat het 30 minuten koken. Laat afkoelen, haal de potten uit het water en droog ze. Bewaar de perziken 1 maand in het donker voordat je ze gaat nuttigen.

 

Nieuwsgierig geworden naar Eataly? Kijk hier voor meer informatie!

eataly

 

Foto: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

5 reacties

  • Beantwoorden Marja 11 februari 2018

    Hoi Rutger,
    Bedoel je een springvorm van 24 cm of zo een met een gegolfde rand en losse bodem? Op de foto lijkt het de 2e te zijn maar ik twijfel of die wel 4 cm. hoog is. En ja…mijn reactie is erg laat, maar ivm ziekzijn kon ik niet eerder mijn mail lezen. Vandaar dat ik daar vandaag voor uitgekozen heb. En aangezien ik heel erg graag Italiaanse dingen eet, loopt hierbij het water me al in de mond. Alleen hoop ik dat ik ooit weer bakken kan want mijn schouder is niet goed meer. Er zijn 3 problemen in de schouder waarvan 2 onherstelbaar. Dus hopelijk kan ik in de toekomst wel weer bakken maar het blijft vooralsnog afwachten en rust. Dus niet bakken, helaas.
    In elk geval alvast bedankt.
    Met hartelijke groet,
    Marja

  • Beantwoorden Marie-Louise Kreutzer 4 maart 2018

    Hoi Rutger,
    Het fijne van jouw recepten is dat ze me altijd lukken!! Maar met dit deegreceot heb ik echt geworsteld. Het heeft een uur in de koelkast gelegen maar laat zich niet uitrollen, het breekt telkens los. De bodem heb ik dus als puzzelstukjes in de vorm gelegd. Het deeg voor de deksel nog even terug in de koelkast gelegd. Maar ook nu laat het zich niet uitrollen en oppakken. Uit frustratie heb ik er nog een eetlepel bloem bij gedaan en er kruimels van gemaakt. Hij staat nu in de oven. Maar wat heb ik fout gedaan bij het deeg??

    • Beantwoorden Rutger 4 maart 2018

      Hoi! Het is een standaard harde wenerdeeg qua verhoudingen, die kloppen toch echt. Vervelend dat het zo lastig uit te rollen was. Soms helpt het om het deeg na het rusten nog kort door te kneden, daar wordt het dan nog wat soepeler van.

  • Beantwoorden Ans Krosse 11 maart 2018

    Het leek me een heerlijk recept toen in alle ingrediënten zag. Helaas is de taart ons erg tegengevallen en het deeg was inderdaad moeilijk te verwerken. De bodem lukte nog wel maar de bovenkant kon ik er echt niet mooi op krijgen. Duidelijk niet een van jouw eigen recepten. Smaken verschillen maar niemand van de 6 personen die ervan gegeten hebben, vonden het een geslaagde taart. Ik houd me weer gewoon aan de recepten uit jouw eigen boeken. Succes verzekerd.

    • Beantwoorden Rutger 19 maart 2018

      Jammer om te horen. Op zich werden wij wel blij van de smaken, als een recept echt niet lekker is post ik dat ook niet. Gelukkig is er nog heel veel meer bakinspiratie te vinden hier!

    Laat een reactie achter