Volg Rutger Bakt:

Supermakkelijke griesmeelcake – recept

5 december 2016 | Cake, Recepten | 29 reacties

Griesmeelcake

 

Ken je dat? Je hebt een heerlijke cake gebakken, maar na het afkoelen blijkt dat de binnenkant nog niet helemaal gaar is. Dan baal je! Daarom controleer ik altijd voordat ik een cake uit de oven haal of deze gaar is. Hoe? Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken.

 

Om het bakken van een perfecte cake nog makkelijker te maken hebben de ontwikkelaars van Bosch de Serie 8 ovens ontwikkeld met de functie PerfectBake. Wanneer je PerfectBake inschakelt, meet de oven de zuurstofconcentratie. Dit wordt omgerekend naar de luchtvochtigheidsgraad en wanneer het vochtgehalte op het hoogste niveau is, rondt de oven automatisch het bakproces af. Zodra een gerecht een verminderde vochtafgifte laat zien is dat dus het moment om de temperatuur te verlagen. De cake of taart is dan perfect en de satéprikker niet meer nodig. PerfectCake! Om ervoor te zorgen dat de cake of taart niet uitdroogt maakt de PerfectBake functie ook automatisch gebruik van AddedSteam. Deze voegt dan automatisch kleine beetjes stoom toe tijdens het bakken, waardoor de cake of taart niet uitdroogt maar heerlijk luchtig blijft van binnen, met een krokante bodem. Zoals je al eerder las werkt deze functie ook heel goed voor de perfecte cheesecake of bij het bakken van een krokant brood!

 

161104_1419-ovens2

 

Speciaal voor Bosch heeft Miljuschka Witzenhausen de griesmeelcake uit haar boek Lekker Miljuschka gebakken. Deze supersimpele cake maak je in één kom en heb je binnen 5 minuten in de oven staan. Kijk snel hoe Miljuschka de cake bakt en ga zelf aan de slag met dit simpele en smakelijke recept!

 

 

Ingrediënten

  • 500 g griesmeel
  • 4 eieren
  • 200 g suiker
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 liter vanillevla

 

Griesmeelcake

 

Bereiding: Supermakkelijke griesmeelcake

Verwarm de oven voor op 175 ⁰C.

Vet een groot rechthoekig bakblik of ovenschaal in met boter en bestuif het met griesmeel. Klop de eieren, het suiker en de olie in een kom met een garde. Voeg het bakpoeder, de vla en het griesmeel toe en roer alles goed door. Giet het beslag in het bakblik en plaats dat in het midden van de oven. Bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.

Haal de vorm uit de oven en laat hem afkoelen op het aanrecht.

Tip: Om de cake nog lekkerder te maken kan je deze na het bakken bestrijken met warme abrikozenjam of besprenkelen met suikersiroop. Kook voor de suikersiroop 1 deel water met 2 delen suiker (of een gedeelte honing) en voeg daar eventueel wat specerijen aan toe zoals kaneel, steranijs of kardemom.

 

Dit bericht is gesponsord door Bosch.

 

Foto’s: Erik Spronk
Vorige post Volgende post
Deze maand is Het hartige bakboek uitgekomen! Kijk hier hoe je hem kunt bestellen!

Bekijk ook:

29 reacties

  • Beantwoorden Suzanne 5 december 2016

    Da’s een Basboussa cake! Het recept met vanillevla is overal op internet te vinden 😉 Enige wat nog ontbreekt is het suikerstroopje dat je over de cake giet als ie klaar is.

    Heerlijk!

    • Beantwoorden Rutger 5 december 2016

      Goede tip de suikersiroop! Lekker!

  • Beantwoorden Henk Kooiman 5 december 2016

    Ook voor mij een bekende cake. Inderdaad makkelijk en lekker. Mijn recept is met Griekse yoghurt, boter (van cakes op oliebasis word ik altijd een beetje misselijk) en citroenrasp. En na het bakken gaat er een siroopje over van honing met citroensap.
    Een glutenvrije variant heb ik ook al eens gemaakt, met gemalen amandelen, rijstemeel en maïsmeel.

    • Beantwoorden Monique 7 december 2016

      Hallo henk, de combi met Griekse yoghurt lijkt mij erg lekker. Wat zijn de verhoudingen???

      • Beantwoorden Henk 7 december 2016

        Die wil ik je graag geven, maar dan moet Rutger dat wel ok vinden. Het is tenslotte zijn blog en zijn recept :))

        • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

          Dat is prima hoor! Altijd leuk om inspiratie van elkaar te krijgen!

          • Wiltine 14 december 2016

            Ik benieuwd naar het recept met Griekse yoghurt ?

  • Beantwoorden Anita 6 december 2016

    Hij staat in de oven, ben benieuwd?

  • Beantwoorden Monique 6 december 2016

    Heb hem ook gemaakt. Dit is het eerste recept wat ik echt niet lekker vond. De cake was ragvet en de zonnebloemolie overheerste heel erg vond ik. Ga hem de volgende keer proberen op de manier van Henk Kooiman, met de Griekse yoghurt en gewoon boter. Kijken hoe die bevalt!

    • Beantwoorden Rutger 9 december 2016

      De oliesmaak proefde ik wel maar vond ik niet perse overheersen. Jammer dat het je smaak niet is, ben benieuwd hoe je de versie van Henk vindt.

      • Beantwoorden Henk 9 december 2016

        Zal binnenkort het recept doorgeven. Ben nu een paar dagen onderweg.

        • Beantwoorden Henk 13 december 2016

          Hier het beloofde alternatieve recept op basis van yoghurt en boter:

          150 g boter – gesmolten
          rasp van 1 citroen (sap bewaren voor het siroopje)
          4 eieren – gesplitst
          500 g Griekse yoghurt (ik gebruik zelf meestal geitenyoghurt)
          250 g suiker (50 g + 200 g)
          350 g griesmeel (bvk van harde tarwe)
          snufje zout
          1 theelepel bakpoeder
          150 g honing

          Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius (heteluchtoven ongeveer 150-160 graden).
          Bakvorm bekleden met bakpapier; ik gebruik een brownievorm van 33 x 23 cm.

          De eiwitten stijfkloppen met 50 g van de suiker.
          In een andere kom yoghurt, 200 g suiker, eidooiers en citroenrasp mengen.
          Daarna griesmeel en bakpoeder erdoor mengen. Dan de gesmolten boter.
          Als laatste voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten onderspatelen.

          Gedurende ongeveer 30-40 minuten bakken.

          Verwarm honing en citroensap al roerend tot de honing goed vloeibaar is (niet koken) en giet dit over de nog warme koek.
          Dit lijkt een hele plens, maar het wordt gemakkelijk door de cake opgenomen.
          Af laten koelen. Eventueel vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.

          In plaats van alleen griesmeel kun je ook andere meelmengsels gebruiken als dat je voorkeur heeft. Een prima alternatief is b.v.: 150 g volkoren speltmeel, 50 g rijstemeel, 50 g maïsmeel en 100 g gemalen amandelen.

          • Rutger 15 december 2016

            Hoi Henk! Dankjewel voor je recept! Klinkt ook erg lekker! Ga het zeker een keer proberen.

  • Beantwoorden Tineke 12 december 2016

    Welke maat bakvorm word er gebruikt voor dit recept?

    • Beantwoorden Rutger 15 december 2016

      Ik heb een braadslee van 19 bij 28 centimeter gebruikt.

  • Beantwoorden Tineke 13 december 2016

    Ben ook niet zo van olie in t gebak,dus ben heel benieuwd naar t recept met yoghurt!

  • Beantwoorden Tineke 4 maart 2017

    Was heerlijk! Lauwwarm met wat Golden syrup erover bij een kopje koffie!

    • Beantwoorden Rutger 7 maart 2017

      Goede tip! De golden syrup!

  • Beantwoorden Food&Vintage 31 mei 2017

    Dit is een cake, dat nooit mislukt.

    Nog wat heerlijke combi’s:

    De cake aftoppen met wat creme fraiche en daarop fijngehakte (geroosterde) pistachenootjes.

    Of…abrikozenjam met daarop licht geroosterde kokosvlokken.

    Offfff…..op de bodem van je cakeblik schijfjes ananas leggen en daarop je beslag storten. Na het bakken uiteraard je cake ondersteboven serveren.

    Ontzettend lekker!

    • Beantwoorden Rutger 6 juni 2017

      Wat een lekkere tips allemaal! Dankjewel!

  • Beantwoorden annie 20 juni 2017

    Ik maakte vandaag de halve hoeveelheid, maar ook met boter ipv olie.
    Viel heel erg in de smaak bij het bezoek!
    De variatie met yoghurt lijkt me ook wel wat…

    • Beantwoorden Rutger 26 juni 2017

      Klinkt inderdaad als een leuke variatie!

  • Beantwoorden Lindsey 11 juli 2017

    Wat is vanillevla verkrijgbaar bij AH als je in België woont want griesmeel kan je ook maar daar aankopen ?

    • Beantwoorden Suzanne 11 juli 2017

      Vanillevla is vergelijkbaar met crème anglaise. Volgens mij heeft Delhaize ‘vanillepudding’. Die zou je ook kunnen gebruiken. Griesmeel is Semola vlgs mij. Op ah.be kun je vanillevla bestellen, dus zal het ook wel in de winkel staan. Bij de yoghurt?

  • Beantwoorden Yvonne 21 augustus 2017

    Vandaag deze cake gemaakt.Niet met zonnebloem olie maar met geklaarde boter( te koop bij AH).
    De smaak is heerlijk en geen olie smaak door de geklaarde roomboter.
    Gebruikte gewoon 250 ml geklaarde roomboter (gesmolten en af laten koelen tot lauw warm) en als laatste toegevoegd.

    • Beantwoorden Rutger 23 augustus 2017

      Goede tip! Dankjewel!

  • Beantwoorden Sylvie 17 september 2017

    Hoi! Rare vraag misschien maar welke griesmeel?mag het rijst griesmeel zijn?alvast bedankt, en kijk ernaar uit om het temaken,!

    • Beantwoorden Yvonne 17 september 2017

      Geen idee of dat kan ik denk van wel.Ik heb griesmeel in de supermarkt gekocht en daar voor gebruikt.Ik zou zeggen gewoon uitproberen.Succes.

    • Beantwoorden Rutger 18 september 2017

      Griesmeel vind je bij de bakspullen, hetzelfde waar je ook griesmeelpap of -pudding van maakt.

    Laat een reactie achter