Volg Rutger Bakt:

Stoofperen slof – recept

21 november 2017 | Recepten, Taart & gebak | 16 reacties

Stoofperenslof

 

Deze slof met stoofpeertjes ontstond eigenlijk bij toeval, toen ik zowel een sloffenbodem als stoofperen over had na het maken van andere artikelen. En die twee blijken dus een perfecte combinatie te zijn samen! De kruidige stoofpeer gaat goed samen met de romige vanillevulling en het amandelspijs in de bodem. Dus als je toch stoofpeertjes gaat maken, maak er dan gelijk wat extra voor deze heerlijke stoofperen slof! Met dit recept bak je 2 sloffen!

 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 80 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

Voor de stoofpeertjes

  • 6 – 8 stoofpeertjes (Gieser Wildeman), geschild en gehalveerd
  • 450 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 40 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker

 

Bereiding: Stoofperen slof

Doe de stoofpeertjes in een pan en giet de wijn erbij tot ze net onderstaan. Eventueel kun je het nog aanvullen met iets water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel geheel en verpak dit in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet twee sloffenringen in met boter. Meng de spijs het ei om het wat soepeler te maken, het moet smeerbaar worden. Rol het sloffendeeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7 à 8 millimeter. Druk met een ingevette sloffenring van 24 x 9 centimeter een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen. Verdeel het spijsmengsel op de deegcirkel tot 1,5 centimeter van de rand af.

Bak de sloffen in 23 tot 28 minuten gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de sloffen afkoelen.

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de sloffenbodems. Snijd de stoofpeer in parten en leg deze op de room. Klop de slagroom met de suiker stijf op en garneer de stoofperensloffen daarmee.

 

Foto’s: Erik Spronk

Vorige post Volgende post
Koekjesbijbel is vanaf nu verkrijgbaar! Met meer dan 170 koekjes zit je zeker gebakken! Bestel Koekjesbijbel hier!

Bekijk ook:

16 reacties

  • Beantwoorden Jeanette van 't Geloof-van der Heide 21 november 2017

    Hallo Rutger, ik heb een vraagje aan je
    Ik heb 1 sloffenvorm, hoe kan ik dan het beste de sloffen bakken??
    Het over gebleven deeg in de koelkast leggen of het aantal benodigdheden halveren?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Je kunt de sloffen achter elkaar bakken. Dus eerst de helft van het deeg uitrollen en bakken. Dan de ring even afwassen, opnieuw invetten en de andere helft van het deeg tot een bodem verwerken.

      • Beantwoorden Jeanette van 't Geloof-van der Heide 27 november 2017

        Dank je wel, voor het antwoord
        Nu vraagt mijn dochter of het deeg ook in te vriezen is

        • Beantwoorden Rutger 30 november 2017

          Het deeg is prima in te vriezen!

  • Beantwoorden Lidwien 21 november 2017

    Hallo Rutger,
    Je hebt het in je recept over bruine basterdsuiker, toch lijkt het op de foto of je gele basterdsuiker hebt gebruikt. Bedoel je toch de donkerbruine?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hallo Lidwien,
      Ik bedoel inderdaad de donkerbruine, maar het kan ook net zo goed met lichtbruine basterdsuiker.

  • Beantwoorden J 21 november 2017

    Ik heb twee sloffenvormen van 27 cm. Maakt die drie centimeter uit denk je?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Dat maakt niet heel veel uit hoor!

  • Beantwoorden Marleen 21 november 2017

    Tip: Ik doe ook altijd kruidnagel, laurier en jeneverbes bij de peertjes. Ik gebruik een hele fles rode wijn. Dat maakt de peertjes lekker vol van smaak. De smaak van de kruiden is heel subtiel en maakt juist dat alles niet zo mierzoet is. Ik vind het heerlijk.

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Goede tip! Dankjewel!

  • Beantwoorden Nel vd Bunt 25 november 2017

    Hoi Rutger, mijn slof is bijna niet gerezen.
    De randen die vrij van de spijs zijn dat is allebei even hoog.
    Het moet toch wel een wat hoger model worden?
    Wat doe ik verkeerd?

    • Beantwoorden Rutger 27 november 2017

      Hallo Nel. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Had je het bakpoeder welk gebruikt? En was dat nog houdbaar?

  • Beantwoorden Lisanne 4 december 2017

    Hallo rutger,

    Sinterklaas heeft mij een sloffen ring gebracht dus ik zou dit graag eens proberen. Maar 2 vind ik wel erg veel. Kan ik de ingrediënten halveren om 1 slof te bakken?

    Groeten Lisanne

    • Beantwoorden Rutger 12 december 2017

      Dat kan! Gebakken sloffenbodems kun je trouwens ook heel goed invriezen, zodat je ze een andere keer kunt beleggen.

  • Beantwoorden Jannie 7 februari 2018

    Kan ik ook eiwit invriezen?

    • Beantwoorden Rutger 11 februari 2018

      Zeker! Dat kan prima.

    Laat een reactie achter